#OutGuide: най-доброто за февруари 2021

Дилян Ценов

Снимка: HBO България

Мина още месец и отново е време за селекцията ни #OutGuide, която представя най-интересното от популярната култура. В месеца на влюбените си говорим за Dolly Parton, класическата музика и още.

КИНО

Supernova

Stanley Tucci и Colin Firth се събират на екрана, за да внесат надежда през този иначе убийствено скучен месец, поне що се отнася до кинопремиери. Двамата ветерани играят възрастна двойка в новия филм на Harry Macqueen, за когото това е втори режисьорски проект.

Историята разказва за Sam (Colin Firth) и Tusker (Stanley Tucci), двама мъже на прага на третата възраст, които са заедно от 20 години. Героят на Tucci страда от деменция и в опит да съхранят времето, което им остава, двамата потеглят на дълго пътешествие из страната и посещават знакови за Tusker места: семейството му, приятелите, родния му дом.

От трейлъра виждаме как се вплитат хапливият ергенски хумор и тежкото усещане за изтичащо време, докато двамата мъже правят опити да удължат щастливите мигове. Първите прожекции бяха по фестивали в края на 2020 г., а американската премиера на филма е насрочена за 29 януари.

ТЕЛЕВИЗИЯ

It’s a Sin

It’s a Sin ще бъде сред най-успешните сериали на 2021 г. Запомнете това изречение. Не защото сме ЛГБТИ+ медия, а защото Russel T. Davis е супер режисьор и успява да представи нова гледна точка над добре познатата история за епидемията от СПИН. Освен това много умно събира в екипа си добри актьори, с повечето от които е работил вече над сериала Years & Years.

It’s a Sin ("Греховно") разказва в пет епизода историята на петимата приятели Ritchie (Olly Alexander), Roscoe (Omari Douglas) и Colin (Callum Scott Howells), които започват нов живот в Лондон. В началото непознати, тримата скоро се сприятеляват с Jill (Lydia West) и си създават своето избрано семейство. Опасността надвисва постепенно в лицето на новия и непознат вирус, който всеки ден взима нови жертви, и за който информация липсва.

Как да живееш, когато смъртта дебне зад всеки ъгъл? И защо приятелите понякога са нашето истинско семейство? It’s a Sin разказва тази история, която може да се нареди до продукции като Dallas Buyers Club и Angels in America. Или с други думи, сред най-добрите по тази тема.

КНИГА

Мравин и планетата Гора

"Мравин и планетата Гора”, дебютнтата книга на Великан Василева, разказва историята на мравка, която е загубила дома си и тръгва по горските пътеки в търсене на нов дом. Така се среща с Мис Бръмба и нейната партньорка Госпожица Бътърфлай, които не могат една без друга, затова са една с друга. Двете поемат заедно с Мравин из гората в опит да му намерят нов дом. А по пътя се срещат с горски обитатели от всякакъв вид, пол, цвят. Гората разкрива на Мравин универсалните човешки уроци. Всички сме еднакви в различията си. Важното е да обичаме.

Мравин е закъснял герой на нашия книжен пазар. За всички нас като нация. И именно затова е толкова ценен. Уникално е също така как 36 илюстровани страници могат да поберат всичко важно. "Мравин" е предназначена за деца от 3 до 6 години. Но дискусиите от последните дни около появата на книгата май доказват, че всичко живо трябва да мине през тази книга. Малките, за да се научат, големите, за да си припомним.

АРТИСТ

Konstantin Zhukov и Open Studio

До миналата година латвиецът Konstantin Zhukov живее и работи в Лондон. През октомври взема решението да се върне в страната си заради пандемията, но най-вече заради отмяната на законопроекта за гражданските съюзи в Латвия. Поредната мярка в ущърб на местната ЛГБТИ+ общност го провокира да създаде импровизираното студио Open Studio – малко пространство, което има за цел да съхрани и покаже куиър историята на латвийската столица Рига.

Като артист, Konstantin представя куиър историята през призмата на фотографията, поезията, музиката. В студиото са наредени фотографски творби, поставени редом до хомоеротични поеми, например. Фотографиите му показват интимността на отношенията между мъже и са посветени на онези истории, които заради все още съществуващата хомофобия в Рига, могат да останат завинаги неразказани. Това е и мисията на Zhukov - да ги разкаже чрез изкуството си.

АЛБУМ

Miroirs, Василена Серафимова и Thomas Encho

Музикалната селекция този месец отива в една по-различна и непозната за аудиторията на OUT посока: тази на класическата музика. В случая става въпрос за един от утвърдилите се български солисти зад граница. Василена Серафимова живее и работи във Франция от 2004 г., където се посвещава на голямата си страст – ударните инструменти и в частност маримбата. Заедно с джаз пианистът Thomas Ehnco двамата представиха преди две седмици втория сингъл от новия си албум, Mirror, който включва изцяло авторски произведения, вдъхновени от музиката на Бах.

Сингълът Miroirs е втори от едноименния албум, чиято първа порция, сингълът Fire Dance излезе пред декември 2020. В следващите три месеца предстоят да излязат всички 13 сингъла от албума, наслада за сетивата на всички почитатели на този музикален жанр. Ако сте сред тях, честито, имате ново заглавие в плейлиста. Ако не, честито, предстои ви откритие!

ПОДКАСТ

Dolly Parton’s America

Никога не е късно за още Dolly Parton. На 19 януари кралицата на кънтрито навърши 75 години, което само по себе си беше повод да се вгледаме в забележителната й кариера, започнала през 60-те. По същото време, брат ѝ, кънтри певецът Randy Parton, почина на 67-годишна възраст. Двамата стоят зад песента Old Flames Can’t Hold a Candle to You.

Преди дни, наградите iHeartRadio Podcast Awards обявиха подкастът Dolly Parton’s America за най-добрият музикален подкаст на годината. Трябват ли още поводи, за да си го пуснем отново?

Създаден от екипа на американското радио WNYC, този подкаст в 9 епизода си поставя за цел да изследва ролята на кънтри кралицата в оформянето на американската култура. Не става въпрос просто за слушане на песните ѝ, а в способността на един артист да обедини цяла една нация около нещо, защото както гласи представянето на подкаста, "в тези изключително разединени времена, сякаш единственото нещо, за което всички са на едно мнение, е Доли Партън". Но защо? Радиоводещият Jad Abumrad разнищва ролята на една жива легенда, за да представи една цяла Америка... Америката на Доли Партън.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram и за още новини ни тагнете с #OutBG и #OutGuide, за да споделим и вашата селекция.

Прочетете още