#OutGuide: най-доброто за декември 2020

Дилян Ценов

Снимка: Été 85

#OutGuide е субективна селекция и своеобразен кутлурен пътеводител, в който показваме малка част от наскоро появило се съдържание, което препоръчваме на читателите ни. Сериали, филми, книги, изложби, артисти, нови сингли и албуми... всичко това ще намира място в тази ежемесечна рубрика.

#OutGuide е за нещата, които харесваме, и които според нас си струва да бъдат отбелязани. А ето с какво по-конкретно можем да запълним студените седмици на декември, затворени между четирите стени на дома.

КИНО

Лято 85-та / Été 85

Снимка: Été 85

За поредна година френският режисьор François Ozon ни потапя в своя меланхоличен, опасен и пристрастяващ свят. Été 85 е екранизация на романа Dance on My Grave на Aidan Chambers, който разказва историята на две момчета – Алекси и Давид. Пътищата им се пресичат, когато осемнайсетгодишният David (Benjamin Voisin) спасява  шестнайсетгодишният Alexis (Félix Lefebvre) от удавяне в морето. Едно ново приятелство прераства в нещо голямо, което ще стане символ на лятото на 85-та, прекарано на нормандския бряг. А последиците от това лято ще бъдат носени цял живот – както любовта, така и загубата.

Филмът беше част от официалната селекция на тазгодишното издание на фестивала в Кан, а българските зрители имаха шанса да го гледат по време на кинофестивала CineLibri 2020. Последният филм на François Ozon ще остане може би едно от най-големите ЛГБТИ+ заглавия тази година.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Короната / The Crown, сезон 4

Снимка: Netflix

Четвъртият сезон на една от най-успешните продукции на Netflix е край на една миниепоха. Десетте епизода, чиято премиера беше на 15 ноември, са последни за този актьорски състав. Верен на традицията си да подменя актьорите на всеки два сезона, догодина сериалът ще представи Imelda Staunton (Vera Drake, Harry Potter and the Order of the Phoenix) в ролята на Елизабет II, която ще влезе в обувките на Olivica Colman, която пък наследи ролята от Claire Foy.

Новият сезон на The Crown ни връща в края на 70-те години и началото на ерата на Margaret Thatcher. Историята следва две основни линии – връзката между принц Charles и принцеса Diana и отношенията между кралицата и новият министър-председател. Peter Morgan, създател на продукцията, изважда едни от най-неприятните черти на кралското семейство и поставя под микроскоп отношенията между Кралицата и нейните деца.

Несъмнено, персонажите на Даяна и Margaret Thatcher са най-силните козове на този сезон. Първата променя държавата, втората променя монархията – две фигури, изиграли ключова роля във Великобритания през миналия век. С наближаването към настоящето сериалът засяга все по-деликатни теми и можем само да предполагаме какво ще видим догодина.

КНИГИ

Loving: A Photographic History of Men in Love 1850s-1950s

Снимка: 5 Continents Editions Srl

"Тази колекция е едно любовно писмо към света." Така Hugh Nini и Neal Treadwell описват книгата Loving: A Photographic History of Men in Love 1850s-1950s, която излезе в средата на октомври. В продължение на десетилетия Hugh и Neal, самите те двойка, колекционират стари снимки на влюбени двойки мъже. Един ден осъзнават, че са събрали около 2700 истории във вид на стари снимки, обхващи повече от век, започвайки от 1850.

Когато показват албумите на един от хората, от които купуват снимките, той ги съветва да ги издадат. Така се ражда албумът Loving, който френското списание за ЛГБТИ+ култура Têtu обяви за историческа книга. И не случайно – в днешното общество, в което мнозина представители на ЛГБТИ+ общностите забравят, че не всичко започва от днес (и от нас), да видиш снимки на влюбени двойки датиращи от 1850 г., действа като връщане към някои съществени неща, които често забравяме. Кои са те, най-добре да откриете сами в албума на Hugh и Neil, съдържащ 350 подбрани фотографии от личната им колекция.

АРТИСТЪТ

Dani Torrent

Снимка: Dani Torrent / Instagram

Dani Torrent е свежа глътка въздух в парфюмираната инстаграм среда, преливаща от плочки, джокстрапове и идентични снимки на лъснати и обработени тела. Вместо тях, живеещият в Барселона художник и илюстратор, рисува моментите, които никога не споделяме с трети лица. Тела, които спят прегърнати, които се галят или се целуват. В едно свое интервю Dani Torrent споделя, че рисува бързо, без да мисли и се оставя на момента и на емоцията да го водят. А в картините му няма почти никаква компютърна обработка. Със своите несъвършени, понякога несъразмерни тела в ярки цветове Dani Torrent ни връща към несъвършената и тиха красота, която понякога остава пренебрегната.

АЛБУМЪТ

Love Goes на Sam Smith

Снимка: Sam Smith / Love Goes

Едно от най-красивите неща в музиката на Sam Smith е качеството й да ни покаже, че каквото и да ни се случва, не сме единствените. Sam са* артист, чиито песни успяват да покрият целия спектър от емоции, свързани с любовта. Както се подразбира от заглавието, третият им студиен албум, Love Goes, е посветен именно на най-различните ѝ проявления. Андрогинният глас на Smith ни потапя в честосрещаните в дискографията им сюжети – раздялата, разочарованието, тъгата, нейното превъзмогване и вярата, че тези неща са само път към нещо по-голямо. Банално или не, когато темите минават през меланхоличната вселена на Sam Smith, песни като Diamonds, Kids Again, So Serious или Love Goes внезапно зазвучават стряскащо близки до това, което сме преживявали. Това е Love Goes – идеален за самотните (а защо не и за споделените?) предстоящи зимни моменти.

*Sam Smith обяви, че се идентифицират с небинарен пол и предпочитат местоименията "те"            

ПОДКАСТЪТ

The Michelle Obama Podcast

Снимка: The Michelle Obama Podcast

В тази графа ще направим изключение, избирайки подкаст, чиято премиера беше в края на лятото. Когато става въпрос за Michelle Obama обаче, изключението е не просто оправдано, а и желателно. Защото рядко досега личност от такъв ранг е достигала до хората по този начин. В подкастa, който носи нейното име, Michelle Obama говори за семейството, грижата за другите, обществото, приятелите, историята и промените, на които тя и съпругът ѝ са били свидетели от детството им до сега...

Списъкът може да стане твърде дълъг, затова спираме тук. И ако всичко това не е достатъчно, нека не забравяме, че само по себе си да слушаш Michelle Obama, просто е готино и всяка нова възможност да се докоснем до тази история, е добре дошла.

Пропуснали ли сме нещо любимо? Последвайте Out.bg в Facebook / Instagram и ни тагнете с #OutBG и #OutGuide, за да споделим и вашата селекция.

Прочетете още