#OutGuide: какво ще правим през април 2021

Дилян Ценов

Снимка: Lil Nas X / Youtube

Кралицата на рокендрола, сексуалното съзряване на група младежи в гимназията, един "Кралски гамбит", танца на Lil Nas X, изложбата на София Грънчарова и един страхотен френски подкаст, посветен на кемсекса... С други думи, време е за ежемесечния попкултурен #OutGuide, който няма как да е по-секси. Приятно прекарване.

КИНО

Tina

Как се оттегляш от сцената с достойнство? Това е един от въпросите, на който Tina Turner иска да отговори с новия документален филм, посветен на живота и кариерата й, Tina (HBO Max). С непубликувани досега кадри, аудиозаписи, лични снимки и интервюта, режисьорите Dan Lindsay и T. J Martin рисуват детайлен портрет на една от музикалните легенди на последните десетилетия.

От първите ѝ години на сцена и токсичния ѝ брак с Ike Turner, който не само сменя името ѝ без нейно знание, но и контролира кариерата ѝ в продължение на години, зрителят вижда в детайли дългия път, който Tina Turner извървява, за да стигне до върха. Там, откъдето не е слязла и до днес, 11 години след последното ѝ турне.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Genera+ion

Когато трейлърът на един сериал започва с I Like Boys на Todrick Hall, това означава само едно – ще се гледа. Хубавата новина е, че Genera+ion (достъпен в HBO GO) се оказва свежа и достоверна история за сексуалното съзряване на младите хора. Историята разказва за група младежи в гимназията, всеки от които се сблъсква със своите проблеми по пътя към порастването. Обичайните тайни, драми, любовни и сексуални трепети и разочарования на децата родени след 2000 г. Или...?

Дали пък и всички останали не сме минавали през същите неща, само дето не сме ги преживявали под звуците на Todrick Hall? Май да. Най-хубавата част от цялата тази история – Genera+ion е дело на сценариста Daniel Barnz и 19-годишната му дъщеря Zelda Barnz. Или иначе казано, идеите идват директно от извора на младостта. Така че си струва да се добави в списъка за гледане.  

КНИГА

"Кралски гамбит", Walter Tavis

Няколко месеца след като The Queens Gambit стана една от най-гледаните продукции в Netflix, едноименният роман на американския писател Walter Davis излиза за първи път на български език. Издаден за първи път през 1983 г., романът разказва историята на Бет, която е изпратена в сиропиталище, след като майка ѝ умира. Там тя открива шахът, който постепенно се превръща от средство за бягство от реалността в житейски път. Години по-късно Бет е вече пораснала и печели турнир след турнир, но вече пристрастена към алкохола и зелените хапчета, които започва да приема в сиропиталището. В центъра на историята са опитите на Бет да надмогне себе си, и да запази страстта си към единственото нещо, което я крепи – шахът.

АРТИСТ

София Грънчарова

Самостоятелната изложба на София Грънчарова (лауреат на Националната стипендия "С усилия към звездите" в категория визуални изкуства за 2019 г.), приключи на 4 април, но това беше само повод за всички любители на изкуството да следят следващите ѝ изяви. Ако се вгледаш отблизо, нещата могат да се разпаднат. С това примамливо заглавие, София Грънчарова събра в Софийска градска художествена галерия своята инсталация от фрагментарни образи от градската среда.

На фокус в избора на фрагменти е присъствието на човешкото тяло на рекламните пана – тяхната връзка с градската архитектура и хората, които обитават града. София Грънчарова открива аналогии със собствените си разходки и чрез художествени жестове коментира какъв е човекът, който се разхожда из градовете днес. Какво може да открие той в този пъзел с милиони части, който е градът?

АЛБУМ

MONTERO (Call Me By Your Name), Lil Nas X

Кой би повярвал, че е достатъчен един бърз lap dance в скута на дявола, за да запалиш социалните мрежи? За щастие на ЛГБТИ+  общността навсякъде по света Lil Nas X направи точно това с Call Me By Your Name, първия сингъл от предстоящия му албум Montero. Освен със симпатични и неангажиращи ритми, и супер изпипан клип, новия сингъл засяга няколко важни теми табу.

И докато някои се възмутиха от комбинацията между библейските сюжети и гей секса, наркотиците и свалките, Lil Nas X изказа своята позиция, повече от ясно: "Мисля, че беше крайно време да кажа нещо неприлично под формата на песен. Трябва да нормализираме този вид текст по същия начин, по който се говори за хетеросексуалните отношения. Мисля, че това е важно за да има повече видимост." С което потвърждава, че песента му може да бъде важен момент както в поп музиката, така и в представянето на ЛГБТИ+ общността в тази област.  

ПОДКАСТ

La vie humaine, Episode 1: Sexparty

Френският журналист Jérôme Massela посвещава първия епизод на своя политематичен подкаст на кемсекса (chemsex). Тема, за която в западните страни се говори все по-често, именно защото практиката заема все по-застрашаващи пропорции в някои кръгове в големите столици. От около година френските ЛГБТИ+ медии са активен съучастник на неправителствените организации в разпространяването на информация по темата, така че възможно по-малко хора да попадат в капана на наркотиците. Подкастът на Jérôme Massela е страхотно парче по темата, тъй като журналистът кани за първия си епизод, човек, който се съгласява да разкаже своята лична история и слушателите могат от първо лице да се разберат рисковете на сексът под влиянието на наркотици.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още