#OUTGuide за горещите и дълги летни дни

Дилян Ценов

Снимка: Young Royals / Netflix

В разгара на отпускарския сезон, ежемесечният #OUTGuide се завръща и представя няколко предложения, с които да запълните дългите горещи дни. В новата ни селекция ще намерите възхода и падението на Truman Capote, една кралска гей афера в Швеция, образът на Anna Wintour зад черните очила, нова порция френски поп и един подкаст за разкриването чиято цел е един ден да няма полза от него. А ето и по-подробно за какво става въпрос.

КИНО – The Capote Tapes

Докато игралното кино се надпреварва да изкарва екшън след екшън, документалният жанр ни дава свежата алтернатива The Capote Tapes. Филмът, дело на американския режисьор и бивш съветник на Michelle Obama, Ebs Burnough, проследява живота и кариерата на Truman Capote - една от знаковите фигури в американската литература. Включващ непоказвани досега интервюта, както и аудиозаписи на приближение до Capote (Lauren Bacall, Norman Mailer, Andre Leon Talley, Slim Keith, Gore Vidal и др.), филмът се фокусира върху последният и незавършен роман на автора „Изпълнени молитви” (Answered Prayers).

Книгата, която Capote пише повече от двайсет години, е неговото падение, тъй като в нея разказва личните истории на едни от близките си приятели, без да е искал съгласието им. Как се стига от забележителния успех на първия му роман „Други гласове, други стаи”, през легендарните „Закуска в Тифани” и „Хладнокръвно” до падението на „Изпълнени молитви”? Ebs Burnough разказва, а филмът може да гледате в Amazon Prime.

ТЕЛЕВИЗИЯ – Young Royals

Този шведски сериал привлече вниманието най-вече с факта, че разказва историята на млад принц, който се оказва вплетен в младежки ЛГБТИ романс. Young Royals ни среща с принц Вилем (Edvin Ryding) – член на шведското кралско семейство, който след като се оказва в центъра на скандал, е изпратен в интернат.

Докато е там, освен че получава възможност да опознае себе си и да разсъждава над ролята си в кралското семейство, Вилем внезапно става първи в линията за наследяване на трона. Това поставя още по-голяма дилема пред младия принц, който освен всичко започва любовна история с момче от интерната.

Къде се намира границата между дългът и свободата? Могат ли и двата идеала да бъдат достигнати? Режисьори са Lisa Ambjörn, Lars Beckung and Camilla Holter, а шестте епизода са достъпни в Netflix.

КНИГА – „Ана Уинтор. Живот на първия ред”, Jerry Oppenheimer

Достатъчно е да кажем за нея, че тя е класирана за най-влиятелната жена не само в модата, но и в цялата медийна индустрия. Anna Wintour, главният редактор на американския Vogue от 33 години, за първи път е разкрита така, както никога не сме я виждали.

Биографът Jerry Oppenheimer, който в миналото е писал книги за хора като Hillary Clinton, Martha Stewart и семейство Kardashian, сега се вглежда отблизо в живота на Anna Wintour и използва разкази на хора, които са работили или познават от близо главния редактор на Vogue.

Тези хора се съгласяват да разкажат както собствените си версии за нея, така и да споделят интересни детайли от живота ѝ. Резултатът е една интересна биография, която макар и да описва своя обект твърде негативно, е интересна част от неразгадемия пъзел, който е редакторката. Българският превод на издателство "Кръг" е достъпен тук.

АЛБУМ – Bon Entendeur, Minuit

В последните години Bon Entendeur са едни от най-въртените съвременни изпълнители по френските радиа. След ударния успех на сингъла им Le temps est bon, през 2019, сега те се завръщат с цял албум, пълен с осъвременени версии на класически френски и международни заглавия. Bon Entendeur взимат песни на Jane Birkin, Marie Laforêt, Françoise Hardy, Kim Harlow, Ann Sheridan, и др. и създават нови аранжименти, с което на практика вкарват вечни хитове отново в нощните клубове. А според Spotify, хитът на Françoise Hardy, Le temps de l’amour ще бъде най-доброто заглавие от албума.

ПОДКАСТ – Coming Out

И докато сме на френска вълна, струва си да споменем един от най-успешните френски ЛГБТИ+ подкасти от последните години. Макар и да е парадоксално, целта на този подкаст е да спре да съществува, а според авторките, това ще се случи, когато вече няма нужда ЛГБТИ+ хората да се разкриват официално.

А дотогава, Elise Goldfarb и Julia Layani канят популярни личности или хора с интересни истории, за да разкажат своя собствен опит с разкриването си. Резултатът е един забележителен портрет на днешното младо поколение, което „избира да заяви себе си и да не се оправдава за сексуалността си.”

Разгледайте предните #OUtGuide селекции тук.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още