"От момичета за момичета": Авторките на "В като Вагина" за техния гид към пълоценен живот

Снимки: "В като Вагина" / Fine Acts

През октомври миналата година се вдигна доста шум около книгата “В като Вагина”. Бурните реакции вече утихнаха и от OUT.bg поканихме авторките Светла Баева и Рая Раева, за да поговорим спокойно за книгата, постигнатите резултати и следващите стъпки за проекта им.

КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ: Нека започнем от самото начало: къде и кога се зароди идеята за книгата?

СВЕТЛА БАЕВА: Идеята се зароди преди три години като реакция на редица статистики, с които се сблъскахме — например че България и Румъния са на първо място в Европа по нежелана бременност при момичетата между 14- и 19-годишна възраст. Или че първият полов контакт сред момичетата, а и въобще сред младите хора в България, е на 14-годишна възраст, което е доста рано в сравнение с други държави. В Нидерландия, например, която се счита за международен лидер в сферата на сексуалното и здравно образование, първият полов контакт настъпва едва на 17 г. (средна възраст).

Другото, което ни мотивира, са нашите лични преживявания, липсата на задълбочен и отворен разговор по тези теми, както в семейството, така и в партньорските взаимоотношения.

Искахме младите момичета днес да имат това, което ние не сме имали като малки.

РАЯ РАЕВА: Когато започнахме, нямаше много опити за подобни авторски издания, повечето литература на тези теми е преводна. В началото идеята беше да направим нещо съвсем малко и любителско, но постепенно се натрупа енергия, получихме огромна подкрепа от съмишленици, потърсихме експертизата на лекари и други експерти, и това превърна “В като Вагина” в сериозно издание от над 250 страници и 100 уникални илюстрации, което предоставя основната информация по здравни въпроси, от която младите момичета се нуждаят докато порастват.

СВЕТЛА: Ние самите също научихме много в процеса на работа. Колкото повече обмисляхме идеята и всичко, свързано със сексуалното образование, толкова повече се натрупваха теми, които искахме да включим. Така че “В като Вагина” предоставя основната информация, от която се нуждаеш като за начало, в осем глави, но със сигурност има и други интересни теми, които са любопитни и важни за младите хора.

КОНСТАНТИН: Нека допуснем, че хората, които четат това интервю, не са чели самата книга. Как бихте резюмирали съдържанието ѝ и как избрахте какво в крайна сметка да включите вътре?

РАЯ: Това е най-напред книга за здравно и сексуално образование, насочена към момичета между 12 и 14 години, но може да е полезна и за по-големи момичета и жени.

Книгата е адресирана към момичета, защото те по специфичен начин са засегнати от липсата на сексуално образование в училище и у дома в България. Това води и до проблемите, които споменахме в началото - липсата на информация, твърде ранното начало на сексуалния живот, нежелана бременност, инфекции и други.

СВЕТЛА: Когато започнахме работа по книгата, проучихме как по тези въпроси се подхожда в някои по-прогресивни държави като Нидерландия и Великобритания. Искахме да създадем книга с позитивно отношение към сексуалното образование  – вместо да се фокусираме единствено върху нещата, които не бива да правим, искахме да създадем гид на достъпен и приятелски език, който да даде първоначалните насоки за един пълноценен живот.  Това е сексуалното образование — да знаем повече за тялото и съответно себе си, да знаем как да се справяме в различни интимни и здравни ситуации, да можем да приемаме себе си и да имаме позитивни и здравословни отношения с други.

РАЯ: Книгата предоставя образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса, здравето и други. Засягаме и необходимостта от защита и превенция на насилието срещу момичета и жени; темата за равноправието между мъжете и жените, както даваме насоки и към по-задълбочена литература по всички тези въпроси.

СВЕТЛА: Проучването на темите отне повече от година. В процеса на работа се консултирахме с редица специалисти в сферата на сексуалното образование като акушерки, лекари, психолози и юристи. Направихме и фокус група с млади хора, за да научим повече за техните интереси и какво е важно за тях.

КОНСТАНТИН: Работейки с цялата тази позитивна нагласа, очаквахте ли реакцията, която срещнахте?

СВЕТЛА: Да, бяхме подготвени за подобна реакция, тъй като с Рая работим в гражданския сектор от години и познаваме средата и възможните дискурси за атаки. За нас обаче такива реакции са и нещо важно, защото изкарват на повърхността проблеми, които иначе остават неизказани в обществото. Много стереотипи и митове излязоха наяве. Мисля, че това е важно, ако трябва да вървим напред и ако трябва да има открит разговор по темата. Не сме целили да има такава реакция, и не за пръв път се случва нещо подобно във връзка с инициативите и проектите на различни организации, които работят в сферата. Ако сега направим равносметка, мисля, че единодушно можем да се съгласим, че положителните реакции бяха в пъти повече.

РАЯ: Всъщност, има статистика на Българския фонд за жените, че 70% от хората в България са съгласни да има сексуално образование в училищата. Но такова няма, а липсват и материалите, с които хората, които вярват, че това е важно, могат да започнат разговора. Все още е много трудно да се говори за това. Защото никой от нас няма езика, няма думите, и повечето хора се страхуват да започнат разговор по тази тема, било то в дома си или публично.

КОНСТАНТИН: И двете вече засегнахте темата за положителните реакции. Доколкото е възможно на се проследи ефекта на подобно издание, какво смятате, че успяхте да постигнете с “В като Вагина”?

СВЕТЛА: Тъй като темата е табу, много от реакциите, които получихме за книгата, бяха лични и не могат да се проследят в публичното пространство, но това отново е показателно за ситуацията и колко е трудно да се говори открито за тялото, менструацията, секса и още много други теми, свързани със сексуалното образование.

Книгата вече е достигнала до около 30 населени места — села, малки и големи градове. Аз винаги се изумявам, като видя до какви кътчета на България сме достигнали. Също така книгата е прочетена вече над 90,000 пъти онлайн. Освен че човек може да си я купи, книгата е достъпна онлайн, където може да се чете свободно. Това винаги ни е била целта — да е максимално достъпна.

Получихме позитивни отзиви не само от отделни лица, но и от различни организации, както и активисти от малки населени места, а и също така социални работници, акушер-гинеколози, психотерапевти. В началото на годината разговарях със социална работничка в Стара Загора, която разказваше, че тази книга би била наистина важна за работата ѝ с деца в риск, например, защото екипът не разполага с такива материали. Подобни истории са много и ни се иска повече хора да знаят за тях.

РАЯ: Лично мен много ме впечатли, че ни писаха и доста бащи, които ни благодариха за книгата и споделиха, че този разговор им е много труден и не знаят как да го започнат.

КОНСТАНТИН: Едно от нещата, което вероятно би било важно за читателите на OUT.bg, е че в книгата включвате и куиър и транс преживяванията, което е, ако не невиждано, то изключително рядко в България. Как стигнахте до решението да включите тази част от историята?

РАЯ: Тази тема дойде съвсем естествено, тъй като в книгата има глава за сексуална ориентация и полова идентичност и тези теми могат да бъдат много болезнени за подрастващите. Важно е куиър и транс тийнейджърите в България да виждат адресирани проблемите, с които се сблъскват. в книгите и филмите, до които имат достъп.

Освен това има доста свидетелства за тормоз в училище. Скорошно изследване на фондация Single Step и фондация „Ресурсен център Билитис“ показва, че близо 83% от българските ЛГБТИ+ ученици съобщават, че са чули други ученици да отправят хомофобски обиди към тях. Така че този проблем го има и не може да се правим, че не е така. За мен беше важно да я има тази тема, за да е по-видима и за да окажем подкрепа на младежите от ЛГБТИ+ общността, които ежедневно се сблъскват с езика на омразата. В цялата книга всъщност говорим за това колко е важно да обичаш себе си и да се чувстваш добре в тялото си и с това, което си ти, така че тази тема си беше съвсем на място.

СВЕТЛА: За нас е важно да се нормализира говоренето за сексуалната ориентация и половата идентичност. Не бива това да е нещо, което фигурира единствено и само на сайт за куиър хора. Тези теми трябва да са си интегрирани в сексуалното и здравно образование и абсолютно нормализирани, тъй като всеки човек трябва да знае за сексуалната си ориентация и полова идентичност. Много често се смесват тези термини и има нужда от разясняване.

А освен това темата за себеопознаването и себеприемането, която е голяма част от книгата, е много важна и при куиър движението.

Накратко, надяваме се, че ще успеем по много достъпен начин да говорим за неща, които първоначално може да ни изглеждат сложни и объркващи. Това беше основното нещо — по максимално достъпен начин да говорим за всички тези неща, които са важни за тялото ни, за здравето ни, за себеприемането ни, за комуникацията с партньорите ни.

КОНСТАНТИН: На няколко пъти споменахте други хора и организации, които правят подобни неща. Нека включим някои примери: какви други инициативи има, които правят същото като “В като вагина” — не непременно като продукт, а като стремеж.

РАЯ: Ние си партнираме с някои от тези организации, като например LoveGuide, които са една страхотна платформа за сексуално образование, но във формата на видеосъдържание и достигат до много тийнейджъри. Също има една организация в Перник, П.У.Л.С., която работи по същите теми и се опитва да води часове по сексуално образование в училище.

СВЕТЛА: Българската асоциация за семейно планиране също имат различни програми и инициативи, насочени към  младежи.. Освен това в София има няколко клиники като CheckPoint София, които работят и с ЛГБТ хора. Това е доста важно, тъй като различните групи в обществото имат различни здравни нужди. Важно е да получаваш адекватна информация, която е адаптирана конкретно за теб и за живота, който водиш.

КОНСТАНТИН: А  какви са вашите следващи стъпки? Има ли нещо, което е на достатъчно напреднал етап, за да бъде споделяно смело?

СВЕТЛА: До края на година предстои “В като Вагина” да излезе на английски език в Англия. Партнираме си с Daye, иноватор в гинекологичното здраве. Те създават доста интересни и иновативни нови продукти за жени. Също работим и с Brook, водещата британска благотворителна организация за сексуално здраве и благосъстояние на младите хора. Имат клиники из цяла Англия и водят програми в училищата, така че заедно с тях ще разпространяваме книгата.

За нас беше много важно да я преведем на английски, защото ситуацията със сексуалното образование е подобна и в други държави, особено на Балканите и в Източна Европа. Надяваме се, че чрез английския превод книгата да достигне и до повече хора по нашите краища. Това би улеснило и преводът на книгата на други езици. Вече получихме запитвания за превод и разпространение в Румъния, Полша и Хърватска.

Освен това за нас е супер важно и интересно да продължим разговора и в България. Ситуацията на пандемията не ни позволи да имаме толкова пряк контакт с читателите, колкото ни се щеше, но успяхме да създадем една общност около книгата и искаме да продължим да я развиваме.

РАЯ: Моята мечта е да представим книгата и на живо, защото заради пандемията нямахме такава възможност до момента. Искам да си поговорим с читателите, особено с тийнейджъри и да научим повече за техния опит, проблеми и преживявания. Както и да им напомним, че колкото и трудно да бъде порастването, всичко ще бъде наред.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още