Олимпийският шампион Tom Daley: Гордея се, че съм гей и олимпийски шампион

Коста Каракашян

Снимки: Tom Daley / Instagram 

Новият олимпийски шампион в синхронните скокове във вода Tom Daley заяви, че се надява блестящата му победа в тандем с Matty Lee в Токио да подейства като вдъхновение за ЛГБТИ+ общността.

След като спечели златния си олимпийски медал, той отправи вдъхновяваща реч към ЛГБТИ+ младежите по света, заявявайки: "Чувствам се невероятно горд да кажа, че съм гей и олимпийски шампион."

Дейли се разкри през 2013 г., малко след като започва да излиза с настоящия си съпруг, сценариста Dustin Lance Black. Той казва, че по това време се е чувствал като "единствения такъв човек, сам, различен и без шанс да се впише". "Мислех, че никога няма да бъда нещо или да постигна нещо заради това, което съм" допълва той.

Награждаването е изключително емоционално за младия плувец, който пролива няколко сълзи, докато му връчват медала. 

Пред медиите посланието му беше просто и ясно: "Надявам се, че всеки млад човек от ЛГБТИ+ общността да може да види, че колкото и сами да се чувствате в момента, не сте сами. Можете да постигнете всичко"

Daley наблегна и на силата на избраното семейство, което е винаги готово да подкрепи хората от общността. На игрите в Токио тази година има повече открити спортисти отколкото на която и да е друга Олимпиада досега.

Пътят до златния медал на Daley e дълъг и започва отдавна, през 2008 г. в Пекин, когато е едва на 14 години на първата му Олимпиада. Там той е най-младият британски състезател и най-младият от всички нации, участвал във финала.

На Олимпийските игри през 2012 г. Дейли печели бронзов медал в индивидуалната надпревара, а след това взема бронз за синхронната 10-метрова платформа с Daniel Goodfellow. Около същото време Daley и съпруга му сключват брак и се ражда сина им Robbie. 

През 2016 г. той отново взима бронзов медал, а победата на тазгодишната Олимпиада е особено специална, защото синът му е успял да го види "как става олимпийски шампион, макар и по телевизията", точно както съпруга му е предсказал, че ще се случи, след бронзовия медал в Рио.

Daley е третият в историята открит гей мъж, който печели олимпийско злато след австралийският плувец Matthew Mitcham на Лятната олимпиада през 2008 и канадския фигурист Eric Radford на Зимната олимпиада през 2018.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още