Новата колекция IKEA Art Event 2021 завихря изкуство от целия свят вкъщи

Коста Каракашян

Снимка: IKEA

За шеста поредна година IKEA ще представи своята IKEA Art Event колекция в парнтьорство с международни дизайнери от цял свят. Фокусът на колекциите е да представят най-интересните тенденции в съвременното изкуство използвайки езика на домашния интериор. По този начин, всеки може да притежава част от световното изкуство вкъщи. 

Шестото издание на IKEA Art Event има задачата да обедини света чрез дизайн от няколко държави и континенти. Артистите, които създават нови артикули за IKEA са Daniel Arsham (Ню Йорк), Gelchop (Токио), Humans since 1982 (Стокхолм), Sabine Marcelis (Ротердам) и Stefan Marx (Берлин).

Творческият директор на колекцията Henrik Most разказва: "Искаме да покажем, че да си художник или дизайнер не означава, че трябва да се ограничиш, а че можеш да работиш в различни области. Тази нова тенденция е оказала дълбоко влияние както върху дизайнерските, така и върху арт сцените днес".

Колекцията се състои от 10 артикула за дома, които разчупват рамките на ежедневието по един творчески начин - имаме светлинни декорации за стена от Sabine Marcelis, стенен часовник от Daniel Arsham, лампа за маса от Gelchop, ваза и кувертюра от Stefan Marx, както и стенни декорации от Humans since 1982.

"Всеки елемент от тази колекция намира приложение в дома и в същото време е предмет на изкуството. Традиционната представа, че изкуството е от висок клас, а дизайнът – част от масовата култура, вече не е актуална. Двете линии вървят фантастично заедно - там се случва магията", допълва Henrik.

Лимитираната колекция IKEA Art Event 2021 ще бъде представена ексклузивно в магазин ИКЕА София в началото на април. Очаквайте още по темата.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още