Режисьорът на филми за възрастни Noel Alejandro за интимността и фантазиите ни

Коста Каракашян

Снимки: Noel Alejandro & Santiago Perez

Берлинският режисьор и създател на филми за възрастни Noel Alejandro грабна вниманието ни с последния си филм After Cherries. Филмите му развиват порнографията отвъд просто секса и днес се срещаме с него, за да разкаже ексклузивно пред Out.bg как се случва магията на терен.

КОСТА: Здравей, Noel! Да върнем лентата назад. Как започна да създаваш твоите филми за възрастни?

NOEL: Съвсем случайно! Бях студент по кино в малко държавно училище в Барселона и мечтата ми беше да създавам филми, да разказвам истории и да създавам поезия чрез комбинацията на картини и музика. И смятам, че това все още присъства и допринася към тази реалност, че моите филми не могат да бъдат лесно класифицирани, защото не тръгнах съзнателно да създавам филми за възрастни, а просто да бъда възможно най-свободен като режисьор - толкова свободен, че продължавам да снимам, когато започне сексът. 

КОСТА: В първия ти филм, Eloi & Biel, си снимал две момчета, които са двойка в истинския живот. Как беше това преживяване за теб?

NOEL: Режисирах Eloi & Biel след като работих за феминистката режисьорка Erika Lust. Научих доста от работата с нея и получих достатъчно опит и самочувствие да изпълня свой собствен проект с малък брой актьори и екип от добри приятели. Актьорите бяха много целеустремени да създадат този филм, защото искаха всички да видят как изразяват най-силните им моменти на любов и интимност.

В главата ми имаше много идеи за този филм, но предполагам защото все още бях доста неопитен, не знаех как точно да ги пресъздам с камерата. Много от тези идеи отпаднаха от финалната версия, понякога защото нямаше повече дневна светлина или защото имаше неясна или зле написана сцена. Говоря за обичайните аматьорски грешки като цяло. Но това преживяване ме научи на много неща за разказването на история и как да организирам и изпълня идеите си. Беше много ценно преживяване.

КОСТА: Как се е променил начинът ти на работа оттогава?

NOEL: Когато първо започнах да създавам филмите си, давах много свобода за импровизации. Дори не пишех сценарий, за да могат актьорите да потопят себе си в историята и да говорят от същността на героите. И се получаваше страхотно много пъти. В Call Me a Ghost, Pierre Emo, който е много добър мой приятел, ни подарява прекрасно изпълнение като Призрака и винаги ще съм му благодарен за това.

Но този подход също така може да бъде рискован. Може да е или чудесно, или ужасно, или просто не това, от което историята се нуждае. С времето имах възможността да работя с много актьори и екипи и да обменя идеи с професионалисти в сферата на независимото (indie) кино. Така се научих кога да оставя по-отворен процес и кога да държа историята по-контролирана.

Като цяло, порнографията за мен е цяло образование върху това как се снима кино, как да разкажа една история, как да се справям с всичките пречки по време на продукция. Извън всичко това, естеството на проектите ми все още е същото - има нужда и търсене за алтернативно и инклузивно порно и смятам, че филмите ми от Eloi & Biel насам помагат да компенсираме тази липса.

КОСТА: Работата ти избягва клишираните сюжети на повечето гей порно и все пак виждам, че работиш с класически тропи като The Cable Guy. Каква беше мотивацията ти там?

NOEL: Исках да вкарам малко рационалност във фантазията да се натискаш със секси майстора, който е дошъл да оправи нещо в апартамента ти. В истинския живот никой не чука майстора! Можем да фантазираме за него преди да дойде, докато е там или дори след като си тръгне, но не се случва често наистина да правиш секс с него. Затова, този филм бе нещо като заявление, че порното е фикция или художествена измислица.

КОСТА: Каква е връзката между изкуството и порното за теб? 

NOEL: Порното или откритото представяне на сексуални сцени може да бъде форма на артистична експресия когато има лично значение или мотивация в историята му. Винаги можеш да забележиш кога сексът присъства смислено или е там просто, за да задоволи широката публика. Няма много порнография, в която режисьорите и продуцентите да могат да изразят себе си като артисти, защото, в крайна сметка, имат да продават продукт.

Има място и за това, защото да правиш кино (порно или не) отнема много енергия и струва още повече пари и сцени отвъд задължителните секс сцени отнемат още повече ресурс. За съжаление, печалбата е по-голяма ако дадеш на по-голямата част от публиката точно каквото искат. В моя случай, обичам да внимавам какво мисли публиката ми, но като цяло следвам моите си вярвания като артист. 

КОСТА: Филмите ти боравят много и със сюреалистични ситуации - мечти, спомени, халюцинации. Какво те вдъхновява да вкараш секса в тази по-абстрактна среда?

NOEL: Същността на проектите ми не е нито в порното, нито в киното, а в комбинацията между двете, където предлагам на зрителите възможността да се насладят на една красива (или страшна) история, базирана на конкретна концепция, в която сексът или желанието присъстват под някаква форма. Сексът задължително трябва да е част от сюжета, който се опитвам да разкажа. И този секс често е свързан с любов, фантазия или дори табута.

Когато продуцирах Dear Father, имах желанието да разчупя едно конкретно табу и да престъпя една граница за отношенията с кръвосмешение, защото киното е инструмент, чрез който да зададем въпрос на обществото защо нещата са така, както са.

И, все пак, сексуалността е трансцендентен феномен, който присъства в нашите спомени и фантазии и го носим във всичко, което правим. Затова героите (и публиката) ми са вианги в този магически, фантастичен свят докато не стигнат до оргазъм и това ги връща към реалността, обикновено в по-добро настроение!

КОСТА: Какво е важното за теб като режисьор, когато говорим за обединяването на цялата визия, включително актьорите, сцените, музиката и художествената посока?

NOEL: За мен най-важното е да има добра история, наратив и случка, която потапя и ангажира зрителите изцяло. Щом намерим достойна история, всичко останало някак се организира само - актьорите, локацията и самата режисура се въртят около концепцията. Понякога се налага да вземам решения спрямо ресурсите, които имам достъпни в момента, но се старая да създам най-добрата история около тях, защото така рискувам да създам просто съдържание без да е истински филм.

КОСТА: Работиш с някои от актьорите ти по няколко пъти. Как се променя динамиката с тях след няколко успешни проекта?

NOEL: Героите в моите филми правят секс и актьорите в истинския живот извършват истински сексуални актове. Хората, които играят в моите филми са много специални. Отличават се със свободен дух и или се чувстват комфортно или имат скрит интерес към сексуалната си експресия. Най-често работя с танцьори, модели и секс работници, които понякога имат опит като актьори, а друг път са аматьори.

Като режисьор съм се научил как да оформя играта на един актьор в герой, който е правдоподобен и как да им помогна да се освободят от презумциите и представите им за "снимане на порно". Колкото повече работя с някого, толкова по-лесно е да разбера кой са те като човек и какво могат да допринесат към ролята и едновременно с това, те придобиват повече опит и свикват с този конкретен вид игра и секс пред камерата. 

КОСТА: Обръщаш ли внимание на това, което твоята публика харесва и очаква да види?

NOEL: В началото когато започнах този проект, много хора реагираха положително на подхода и переспективата ми да създам по-артистични и наративни порно филми. Мисля, че разбрах какво очаква и харесва моята публика, а именно красиво разказани истории с безупречни кадри, артистични локации и познати и реалистични сексуални актове. Но публиката нарасна толкова много през последните няколко години и с тях очакванията относно историите, актьорите и всичко това. Получавам имейли, съобщения в Twitter и коментари относно филмите ми постоянно и понякога се вслушвам в конкретната критика и я обмислям. И все пак, като цяло се доверявам на моето виждане и отстоявам идеите, които разраснаха публиката още в началото. 

КОСТА: Знам, че наскоро даде коментар относно репрезентацията на мъжествеността в mainstream медиите. Ти защитаваш правото си да представяш различни видове мъжественост. Как мислиш, че порното влия върху начина, по който възприемаме други мъже?

NOEL: Да, този въпрос изскочи наскоро в Instagram-а ми и избухна с много коментари "за" и "против" типа тела и мъжествеността на актьорите ми. И въпреки, че във фантазиите ни има място за мускулести момчета и други "мъжествени" черти, опитвам се да представя малко от истинския живот с истински хора. В отговор на въпроса ти, изключително важно е да представяме всички видове тела, защото обемът от това хипер-мъжествено съдържание не е пропорционално спрямо обществото ни. И въпреки, че не трябва да се отървем изцяло от този конкретен жанр порно, трябва да допринесем повече разнообразие в цялата индустрия, за могат всички хора да се чувстват видяни и представлявани. 

КОСТА: Разкажи ни малко повече за пoследния ти филм Obituary.

NOEL: Новият филм е част от серията ми Bedtime Stories, която включва кратки истории за интимността и красотата на привличането между хората. Той излезе наскоро в сайта ми NoelAlejandro.com. В него участват двама много талантливи актьори от света на порнографията, Bishop Black и Gany Meat, които, да кажем, са в процес на артистичен проект. Не искам да издавам прекалено много, но филмът включва прекрасно изпълнение и от двамата актьори, които наистина имат една силна и сладка интимност един с друг друг. Нямам търпение всеки да го гледа!

Obituary и другите филми на Noel Alejandro са достъпни за закупуване на сайта му. Гледайте трейлър на Obituary тук:

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още