Николай Хаджигенов и Виктор Лилов организират предизборна дискусия с ЛГБТИ+ общността

Коста Каракашян

Снимка: Николай Хаджигенов / Facebook / Виктор Лилов / личен архив

Тази вечер кандидатът за депутат и водач на листата в 25 МИР "Изправи се! Мутри, вън!" адв. Николай Хаджигенов и третият в листата - издателят и ЛГБТИ+ активист Виктор Лилов ще се срещнат с ЛГБТИ+ общността в София, за да поговорят за предстоящите избори за 45 Народно събрание.

Срещата с тях е с фокус върху ЛГБТИ+ общността в България и нейните проблеми и въпроси. Тя ще се състои на живо и онлайн в Facebook страницата на Виктор Лилов, където зрителите ще имат въможност да зададат и свои въпроси.

Виктор Лилов е арабист, мениджър в областта на културата, музикален продуцент, издател и граждански активист. Той е кандидат за народен представител за 25 МИР София. Подкрепи #ИзправиСеМутриВън с номер 18!

Posted by Отровното трио on Sunday, March 21, 2021

В предизборните въпроси на Out.bg за равнопоставеността, изпратени към политическите партии ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", единственият отговор за момента е именно от адв. Николай Хаджигенов, с важното уточнение, че това е лична позиция и не представлява обща позиция на коалицията. 

За принципите на равнопоставеността, той коментира: "Наличието на по-малко права и или ограничаването на права на отделни групи без значение по какъв признак е незаконно. Противоречи на Конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека.

В качеството ми на граждански активист и правозащитник за мен е абсурдно през 2021г. у нас да има обезправени хора по какъвто и да било признак. Самата идея, че някой е по-човек от някого е недопустима.

За съжаление изследванията показват неразбиране и неодобрение по темата от над 70% от българите, което е и причината политиците да бягат с писъци от темата.

Изключително трудно е да сложим открит гей човек на видимо място в листите или дори да сложим достатъчно жени в листите на коалицията и въпреки, че успяхме да се преборим с това, сме безкрайно далеч от дори приблизително равно съотношение мъже-жени. Един арменец, двама роми и това е. Толкова по темата с равенството. Тепърва започваме след 30г. "демокрация" и още сме до никъде".

Срещата с адв. Николай Хаджигенов и Виктор Лилов е тази вечер, 21 март от 18:30 в The Steps, ул. Братя Миладинови 12 и онлайн тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още