От двете страни на стъклото: Мравин и анти-ЛГБТИ+ провокаторите

Коста Каракашян

Снимки: Out.bg

Дискусията на фондация Single Step и издателство "Колибри" за детската книга "Мравин и планетата Гора" премина успешно въпреки опити за провокация. Събитието се проведе тази вечер в The Steps и представи един откровен разговор с авторката Великан Василева, Николета Габровска от фондация Single Step и Жаклин Вагенщайн от издателство “Колибри”.

Докато в The Steps се беше събрала голяма група, готова да обсъди книгата и да сподели вълнението си, пред стъклото чакаше друга група - десетина мъже, които бяха дошли да търсят конфронтация и да вандализират витрината на The Steps с лепенки "Stop LGBT Virus". Поради съмнение относно мирните им намерения, те бяха помолени да останат отвън и не бяха допуснати до събитието с помощта на охрана.

Дискусията бе посрещната от голяма група съмишленици и родители, които подкрепиха инициативата за създаването на книгата и изразиха радостта си, че могат да я споделят със своите деца. В дискусията се включи и психоложката Анна Жукивская, която напомни, че докато сексуалната ориентация не е избор, "ако един родител реши да отгледа хомофоб, то това няма да служи добре после на самото дете". 

Николета Габровска обобщи "Хора с различна сексуална ориентация ще има винаги, имало ги е и ще продължава да ги има".

Въпреки присъствието на хора, които общността асоциира с насилие, първоначалният страх направи път на една трогателна дискусия за това колко е важно да се запознаят децата с многообразието на хората, за да могат да живеят в един по-хармоничен свят.

След ситуацията с протестиращите, организаторите на събитието призоваха общността към повече солидарност, засилено внимание и подкрепа по време на предстоящия прайд месец. 

Припомнете си интервюто ни с Великан Василева и корицата на Мравин от януари тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още