Moderna започва първи клинични изпитания върху хора за ваксина срещу ХИВ

Коста Каракашян

Снимка: NCI / Unsplash

Тази седмица биотехнологичната компания Moderna ще започне първите изпитания върху хора на своята ваксина срещу ХИВ. Ваксината на компанията срещу ХИВ ще бъде първата в света, която използва информационна РНК (иРНК) срещу вируса - подход, който Moderna използва и във ваксината срещу COVID-19.

Клиничните изпитвания ще започнат на 19 август и ще приключат някъде около пролетта на 2023 г., според регистъра на изпитванията на Националния институт по здравеопазване. В тях ще участват 56 ХИВ-отрицателни участници на възраст от 18 до 56 години. На участниците ще бъдат дадени една или две форми на иРНК, които карат организма да формира защитни сили срещу ХИВ инфекцията.

Досега разработките на ваксини срещу ХИВ разчитаха на инактивирани форми на вируса. Предишни изпитвания обаче показаха, че тези форми не предизвикват никакъв имунен отговор и съответно имунитет.

Вместо това опитите на Moderna ще съдържат един от двата различни вида иРНК: иРНК-1644 и иРНК-1644v2. Те карат клетките на организма да развият "протеинов шип" на повърхността си. Тези шипове са подобни на тези, вградени от ХИВ върху повърхността на клетката, когато той започва да заразява клетките, за да се възпроизвежда. Когато организмът разпознае наличието на иРНК шип, той започва да произвежда антитела, за да се предпази от инфекцията.

иРНК технологията също може да позволи на учените по-лесно да правят промени във ваксината при промяна в самия вирус.

"Платформата на иРНК улеснява разработването на ваксини срещу варианти, тъй като изисква само актуализиране на кодиращите последователности в иРНК, които кодират варианта", казва д-р Rajesh Gandhi, лекар по инфекциозни болести в Масачузетската многопрофилна болница и председател на Асоциацията за ХИВ медицина, пред медицинския сайт Verywell.

Това е особено полезно за ХИВ, тъй като вирусът е известен с това, че е мутирал в поне 16 известни варианта.

По-рано тази година иРНК ваксините на Moderna преминаха първа фаза на тестване. Изпитванията във фаза I проверяват безопасността чрез прилагане на различни по сила дози и наблюдение на взаимодействието между организма и лекарството. Изпитванията във фаза II проверяват цялостната ефективност на ваксината, а изпитванията във фаза III ще сравнят безопасността и ефективността на новата ваксина с настоящите лекарства за превенция на ХИВ.

Ако ваксината премине успешно през фаза III, Moderna ще може да представи изследванията си за одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). След това FDA ще проведе Фаза IV на изпитванията за широко разпространение и анализ.

Ако бъде успешна, ваксината може да стане широко достъпна и да помогне да елиминира епидемията от СПИН, която диспропорционално афектира ЛГБТИ+ хората по света.

Източник: LGBTQ Nation

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още