Многообразието на ЛГБТИ+ хората в историята по света

Мартина Тонева

Снимки: Doun Rain AKA Tomas Gaspar / UnsplashPolina Tankilevitch & Anete Lusina / Pexels

Продължаваме с 3-та част от колаборацията ни с фондация "Окрилена". Първо се запознахме със значението на ЛГБТИ+ акронима, а миналата седмица обсъдихме как идеята, че хетеросексуалността е единствената естествена сексуалност, е социално развита идея, която не отговаря на реалността.

Всъщност точно идеята, че границите на половата и сексуална идентичност са социално устроени, а не природно наложени, може да ни насочи към разглеждане на историята на различни култури и общности и да намерим множество примери за сексуалното многообразие.

Преди и след колонизация в Южна Африка има документирани примери за ритуали и традиции за еднополови бракове и нетипични полови роли.

По време на инквизицията в Бразилия 4 419 от местните били обвинени в содомия, което било незаконно според португалското законодателство, което било упражнявано върху местните там.

В Китай, със своята 3 500 годишна писана история, има стари традиции на това, което днес бихме нарекли хомосексуална любов.

В Канада пък множество първи нации са определяли пола на човек чрез социалната им роля вместо биология.

В ранна Русия има сведения за православни съюзи, наречени побратимство и посестримство, които са позволявали на хора да живеят като двойката светии Борис и Глеб.

За България през 12-ти и 13-ти век се появяват слухове на запад, че Богомилите са упражнявали содомизъм, което и довело до използването на думата bugger, идващо от булгар, като синоним на содомит. Всъщност по-назад във времето, при тракийските племена, е имало таен обичай, който е водел до символичния преход на млади мъже от юношество към зряла възраст.

Въпреки че не стигат до нас описателни източници, има сведения, че етап от този ритуален процес е била промяната на пола, която представлявала хаос и метафорична смърт. Въпреки че няма останали детайли се предполага, че смяната на пола е включвала сексуално подчинение. За спекулациите за възможната хомосексуалност в някои тракийски племена помага и мита за Орфей, който при разкази на Фанокъл и на Овидий включва песнопоеца във любовна връзка с мъж.

ЛГБТИ+ общността е имала представители по целия свят, в множество исторически моменти, в които те не са били смятани за различни. Имайки предвид че могат да бъдат намерени примери на всеки един континент, става ясно, че хората от общността са съществували винаги и са били възприемани по различни начини, играещи различни социални роли. Това че те са съществували винаги обаче не влиза в противоречие с факта, че, особено през последните няколко века, мирното им съществуване става все по-трудно.

В следващата част от поредицата с фондация „Окрилена" ще разкажем за началото на движението за равноправие и Стоунуолските бунтове.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още