#Metoogay: ЛГБТИ общността във Франция надига глас срещу сексуалното насилие

Дилян Ценов

Снимка: Twitter

Всичко започва на 21 януари 2021 с туйта на Guillaume T., 20-годишен студент в Париж със силно изразена гражданска позиция, симпатизант на Френската комунистическа партия. "След повече от две години без да знам как да опиша това, което ми се случи, си давам сметка че съм бил жертва на сексуално насилие от Maxime Cochard, съветник в Парижката община, и неговият партньор Victor Laby през октомври 2018, когато бях само на 18 години и бях изключително крехък", пише младежът в своя профил.

В коментар под публикацията си добавя, че Maxime Cochard, член на ФКП, "си позволи да си сложи без предупреждение ръката на задника ми, когато се засякохме на един протест. И тогава ми трябваше време да осъзная, че става въпрос за сексуално посегателство". Случката датира от 2018 г., когато младежът е в изключително деликатна ситуация, има трудни взаимоотношения със семейството си, намира се сам в Париж, и няма къде да отседне.

В този период Maxime Cochard и Victor Laby го приютяват в дома си, където според думите на Guillaume, двамата упражняват сексуално насилие. Не става ясно за природата на актовете, но според младежа двамата мъже са се възползвали от крехката му възраст и деликатната му материална ситуация.

Реакцията във Франция е мигновена. Само часове след публикуването на туйта, се появяват множество съобщения в подкрепа на 20-годишния студент, включително от членове на ФКП, но също така и от кметството на 14 арондисман на Париж, избирателен район на Maxime Cochard. Същата вечер парижката делегация на ФКП поиска оставката на общинския съветник и неговия партньор и ги освободи от всякакви длъжности към партията. От своя страна, политикът твърди в изявление в Twitter, че става въпрос за "напълно невярно обвинение", и добавя, че ще подаде съдебен иск за клевета срещу студента.

Гей общността проговаря

Само часове след публикацията на Guillaume, вълна от лични разкази залива Twitter и това дава началото на ново социално движение, подобно на #metoo, появило се през 2017 г. Обединени около историята на младия студент, стотици мъже в интернет започват да разказват личните си истории за това как са били жертви на сексуално насилие в младежките си години. Движението #metoogay е първото по рода си в цял свят, в което гей общността повдига важния диалог за сексуалното насилие.

Важно е да уточним, че тук не става непременно въпрос за директни сексуални посегателства или изнасилвания. Във Франция, #metoogay даде началото на една тема, който рядко се засяга в ЛГБТ общността – тази за съгласието (от англ. consent) и довеждането до сексуален акт чрез манипулация. В голяма част от историите всъщност става дума за зрели мъже, които чрез манипулиране са успели да получат това, което искат, от млади момчета. 

"#Metoogay. Бях на 11 години и имах още тяло на дете. Той беше на 16 и половина и имаше вече тяло на възрастен. Започна чрез изнудване. След това дойдоха насилствените прониквания, унижението и отвращението, когато тялото ми влезе в пубертета. Това продължи 6 години" разказва един потребител в Tweeter.

"Бях между 21 и 23 години, двамата бяхме във връзка и според него "не беше нормално да не правим любов всяка вечер". Чрез изнудване и заплахи, той успяваше да получи това, което искаше. Почти всеки път, въпреки че аз не бях съгласен”, пише друг.

"#Metoogay на 12 години от по-възрастния ми преподавател по немски. Родителите ми винаги са ми вярвали. Но минаха години, докато съдът признае деянието, на което бях станал жертва. Аз съм бил виновен, казваше преподавателят ми, а образователната система не видя нищо нередно в това.

"Бях на 10 или 11 години. Не ми повярваха, когато го казах. Историята беляза тийнейджърските ми години и семейството ми, забави разкриването ми с не-знам-колко години. Отне ми години, за да мога отново да говоря за товатвърди четвърти.

Към признанията се включва също така и Anthony Vincent, дългогодишен кореспондент в култовото френско ЛГБТИ+ списание Têtu, който разказва как е бил жертва на сексуален тормоз три пъти, първо на 16, после на 21 и на 26 години.

Закъсняла реакция

Според мнозина, #Metoogay е закъсняло движение, което е трябвало да се появи много по-рано, а не три години след началото на движението #metoo. През септември 2020 г. журналистът Matthieu Foucher анализира липсата на подобна инициатива в дълга статия за Vice. В известен смисъл, статията може да се смята за отправна точка на движението във Франция. В нея Foucher цитира проучване, проведено в Англия през 2016 г., за което близо 46% от гейовете и бисексуалните мъже твърдят, че са били малтретирани сексуално като деца. Във Франция историята е подобна - 1 от 3 души са преживели сексуално насилие или изнасилване преди достигане на пълнолетие, според проучване на сексуалният терапевт Alexandre Aslan, специализиран в проблеми на ЛГБТИ+ общността.

Защо тогава, ако статистиката е толкова стряскаща, повечето гей мъже не се осмеляват да говорят за това? Срамът е една от основните причини, подчертава един от мъжете, цитиран от Matthieu Foucher. "Това е свързано с повторната поява на срама, ние не искаме да даваме повод на хомофобите, които искат да ни изкарат хора с една сексуалност, която се основава на насилието, да ни възприемат като жертви, ранени хора, които не са наред и разпространяват порочни модели", казва мъжът.

"Изисква се сила, за да признаеш, че си жертва, да бъдеш погледнат по друг начин, съден от другите. Ситуацията много прилича на повторно разкриване", казва се още в същата статия. Сериозността на ситуацията изисква истинска подкрепа на много нива, за да могат жертвите на сексуална агресия да се справят с проблема.

През декември 2020 г. също се появявт наченки на новото движение. Те бяха провокирани от излизането на книгата на Camille Kouchner, La familia grande, която разказва за случаи на инцест в една от най-влиятелните френски фамилии. Книгата имаше голям отзвук и отвори дискусии по теми като изнасилването и инцеста. Движението #metoogay взима част от искрата на този скандал и окуражено от него, набра сила през последния месец.

Неочакван обрат

Няколко седмици след началото на #metoogay, Guillaume T. слага край на живота си като се обесва в студентското си общежитие в Нантер (Парижко предградие). След тази новина, съобщения на подкрепа, съболезнования и гняв заливат Twitter. На следващия ден около 100 души се събират пред централата на ФКП (Френската комунистическа партия), за да отдадат почит на студента.

Седмица по-късно стотици се събраха пред кметството на Париж, за да продължат исканията си за конкретни действия  и справедливост за Guillaume. И до днес причините за постъпката на 20-годишният студент остават неизвестни. Семейството му заявява, че ще подаде жалба "за целенасочени действия, довели до самоубийство”.

Можехме ли да го предскажем?

Това е въпросът, който мнозина си задават, настоявайки за конкретни мерки в борбата срещу сексуалното насилие. Времето ще покаже колко голям ще бъде отзвукът на движението #metoogay във Франция и дали то ще бъде продължено в други страни. Към настоящия момент, основни политически институции и личности, сред които Anne Hidalgo, кмет на Париж, изказаха подкрепа и заявиха че вярват на жертвите на сексуално насилие, обещавайки скоро да последват конкретни мерки в борбата срещу този проблем.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още