Мелиса Рангелова: Доброта, темперамент и сила

Дилян Ценов

Снимки: Евгени Кирилов / Out.bg, грим: Свилен Георгиев - Сисо

ДИЛЯН: Защо избра името Мелиса?

МЕЛИСА: Защото означава доброта, темперамент и сила.

Мелиса се появява преди близо година и заема окончателно мястото на Тихомир. Символиката на имената става още по-силна предвид факта, че името Тихомир означава „тих” и „мирен”. И ако в продължение на 15 години той е трябвало да стаява един от най-силните си пориви, то днес Мелиса се оставя добротата, темперамента и силата да я водят по пътя на нейната терапия за смяна на пола.

До преди няколко месеца Мелиса беше позната на българската публика предимно с участието си в петия сезон на „Фермата” през 2019 г. Това се промени през април, когато с публикация в социалните мрежи, тя обяви, че е в десетия месец от своята трансформация от мъж към жена. И вече се казва Мелиса.

За разлика от повечето транс хора, които се разкриват едва след приключване на целия процес, Мелиса започва да говори за това на една трета от хормоналната терапия. Това решение очаквано насочи вниманието към нея и й отреди важно място в българската ЛГБТИ+ общност. Причината: тя е може би първият транс човек у нас, който публично показва как се случва процесът по смяната на пола във времето.

Всяка локална ЛГБТИ+ култура има своите пионери, които първи са се осмелили да прекрачат определена граница, с което да дадат старт на някаква промяна. Тези хора, макар и понякога да не успяват да изпълнят мисията си, остават в паметта. И са важни. Дали Мелиса Рангелова ще изпълни мисията, която си е поставила, времето ще покаже. Но дори да не го направи, тя вече е важна фигура в историята на българското транс движение. Заради всичко това, Out.bg посвещава лятната си Прайд корица на Мелиса, която блести във фотосесията от Евгени Кирилов.

Новото начало

Това не е разговор за миналото на Мелиса, нито за културизма, нито за подсъзнанието, което от години иска да се подложи на трансформация. Макар Мелиса вероятно винаги да носи частица от старото си Аз, днес пред нея се открива един много по-важен път. „Взех решението миналата година, точно след рождения ми ден през май месец. Когато се появи пандемията, видях накъде отива светът и осъзнах, че сега е моментът да изживеем мечтите си. Аз винаги съм мечтала за това, но винаги нещо ме е спирало и съм отлагала. Но в онзи момент реших, че е време да направя това, което отлагам повече от 15 години.

Що се отнася до самата трансформация, тя се състои в хормонална терапия, която продължава 3 години, и пластични операции, които Мелиса съветва да се правят едва след края на терапията и то само ако лицето има нужда от такива (тъй като понякога чрез хормоналната терапия промените в структурата на тялото се случват по естествен път).

Процесите

Когато Мелиса обявява новината за трансформацията си, са минали едва десет месеца от началото на хормоналната терапията. Това означава, че нейното лице и тяло ще се променят драстично в следващите две години и благодарение на канала ѝ в YouTube, хората ще могат да видят как се случва това.

ДИЛЯН: Защо реши да обявиш решението си сега?

МЕЛИСА: Исках да покажа, че ние не трябва да се крием даже в самия процес. Всеки е красив сам по себе си и не трябва да се срамуваме, дори все още промяната да не е завършена. За мен беше важно да се проследи самото случване на процеса.

На практика решението на Мелиса може да се отрази на цялата транс общност в България. Не само като отвори диалога за правата на транс хората, но и като повдигне въпроса за достъпа до изчерпателна информация по темата, или за специалисти, които да се занимават с това. Защото хормоналната терапия за смяна на пола е слабо застъпена в медицината у нас. „В България имаме много малка общност от транс хора, които не са добре възприети и нямаме достатъчно ендокринолози, специализирани в този тип терапия. В други държави има специални курсове за това, но тук, тъй като общността е малка и специалистите са малко, често се стига до злоупотреби и неясноти. Много е важно в процеса на терапията да се правят изследвания. Трябва да бъдеш следен на всеки три-четири месеца, което ще определи дозировката и вида на продуктите, които приемаш. В противен случай, винаги има рискове за здравето. Като цяло в България не познавам много добри специалисти и аз лично не препоръчвам това да се прави тук.

Мелиса работи в медицинската сфера и има образование в същата област от НСА. Започва хормоналната терапия след дългогодишно събиране на информация. Тоест, днес самата тя споделя опита си с хората, които имат нужда от практически съвети къде и как да реализират терапията си.

Аз комуникирам с много доктори и транс хора, участвам във форуми за хормонална терапия за транс хора. Изучавала съм всичко в детайли и бях наясно, че при мен летвата ще е изключително тежка, защото заради културизма бях развила изключително мъжка структура, което прави още по-трудна промяната. В продължение на пет години изучавах процесите, за да знам как да подходя най-безопасно за здравето ми.

ДИЛЯН: В този ред на мисли, колко пари излиза една терапия?

МЕЛИСА: Самата терапия не е скъпа. Най-скъпа е лазерната епилация, но хормоните са двойно по-евтини. Можете да добиете представа колко достъпни са нещата. Трите основни медикамента излизат между 50 и 100 лв на месец (спрямо килограмите и изследванията). Но трябва много добре да знаеш какво правиш.

И друго важно нещо, операциите не са задължителни. Ако ти пораснат достатъчно гърди по време на терапията, не е нужно да си слагаш. Ако лицето ти не е достатъчно феминизирано, тогава отиваш на допълнителна операция. Най-близкото място за това е в Турция, там има много добри специалисти за транс феминизация. Но като цяло не е добре да се избързва с операциите преди да е завършила хормоналната терапия, тъй като тя е продължителен процес.  

Примерът

Още от самото обявяване на новината, Мелиса се превърна в обект на медийно внимание. Резултатът за нея е изненадващ, защото се сблъсква с изключително мили реакции и не е вярвала, че хората, ще я обикнат. „Аз все още съм в шок. Подготвях се да понеса доста тежки неща. Но на този етап няма настроена омраза към мен, като изключим хейтърите от TikTok. Предполагам, че хората ме приемат така, защото не се преструвам, естествена съм и явно излъчвам доброта и спокойствие, които се харесват.

ДИЛЯН: Какъв пример искаш да дадеш, споделяйки твоята лична история?

МЕЛИСА: Искам да помогна на всеки човек, който се чувства в някакъв капан, да се освободи. Преди няколко дни например, ми писа един гей мъж, който каза, че благодарение на мен е успял да се разкрие, което му е отнело години. Искам да помогна на всеки, който минава през това, през което аз съм минала. Трябва да излеем душата си, да дадем любов и да сме щастливи. Искам да предам посланието, че трябва да сме преди всичко смели, да се обичаме и да вярваме, че любовта и добротата ще победят.

Що се отнася до промяната на нагласите към транс общността у нас, Мелиса вярва, че всичко зависи от това как е представена темата. Според нея ЛГБТИ+ общността у нас има нужда от хора, които да излязат и да докажат, че не може всички членове на една общност да бъдат слагани под общ знаменател. „Ние не сме клоуни, а нормални същества, които заслужават да бъдат щастливи, да дават любов, и да обичат свободно. Искам просто да докажа, че всеки един от нас заслужава да живее както иска и да бъдем равни пред закона.

Трябва да бъдем смели. Това е отправната точка на Мелиса. В унисон със значението на нейното име. А откакто то се появява, Мелиса споделя, че е по-щастлива съм от всякога и най-после усеща, че духа и тялото ѝ са в баланс.

Което може би е най-важното в тази история. И във всички подобни истории.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още