MARINA ни показва свят без мъже (и е супер!)

Вилиян Гешев

Снимка: MARINA / Twitter

Така любимата ни MARINA (до скоро позната под сценичното име Marina and the Diamonds) се завърна на музикалната сцена този ноември след кратка пауза. Последният ѝ албум Love + Fear се нареждаше смело в класациите и получи позитивни отзиви от различни съвременни музикални критици. А сега е време не само за нов сингъл, а и за нов албум.

Първото го получихме още на 18 ноември 2020 г. – Man’s World. Изцяло написан от MARINA, новият lead single е бил плануван да бъде представен още през април на Coachella, но фестивалът беше отменен заради пандемията COVID-19.

Като огромен почитател на МАРИНА чаках с нетърпение появата на тази песен. Още от 8 март, когато в личния си профил в Instagram тя сподели неин snippet. Не, датата не е случайна. Както и не е случайно, че зад самата песен и видео стои изцяло екип от жени.

Още през юни тя сподели в Twitter, че търси ко-режисьори жени в Лондон или L.A. A през лятото на 2019 г., в разгара на Love + Fear, тя се обърна към феновете си в социалната мрежа с молба да споделят "кои са любимите им жени продуценти, писатели и артисти, защото е в процес на създаване на следващия си проект, а тази история може да бъде разказана само от жени".

Почитателите ѝ побързаха да споделят куп имена на изпълнители, с които биха искали тя да колаборира, а певицата Paloma Faith отбеляза себе си в коментарите. Напълно я разбираме!

MARINA е изключителен артист, който остава верен на себе си и своя вкус, а отношението ѝ към света и хората, както обичта към цветята (в Youtube канала ѝ може да откриете направи-си-сам видео, в което ни показва лесни стъпки за аранжиране на цветя по време на изолация), придават на личността ѝ още по-голям чар!

Продуцент на песента е Jennifer Decilveo, ко-продуцент – MARINA. Историята на видеото също е нейно дело, а режисьор е Alexandra Gavillet. Какво обаче е значението на текста?

MARINA е категорична в това – "I don’t wanna live in a man’s world anymore". Певицата смело се завръща към социополитическите си съобщения, които са по-силни от всякога. Именно това я прави един от дръзките и успешни alt-pop представителите на музикалната сфера.

Пред Vogue тя сподели, че по времето на написване на песента ѝ е въздействало това, което се случва с хората, които са дискриминирани: "Първоначалната идея на песента беше да обрисувам картинката как жените и представителите на LGBTQ+ общността са били потискани и дискриминирани през цялата човешка история, връщайки се назад към вещерските процеси в Салем, където всеки, който е определян за различен или леко алтернативен, е бил отлъчван. Такива тенденции все още присъстват в обществото. Това е нещо, което ми въздейства и си струва да пиша за него."

Vogue отбелязва също, че "понастоящем жените съставляват само 2% от продуцентите и 3% от аудио инженерите в популярната музика". MARINA споделя, че спрямо нейния личен опит една от причините да мисли, че има толкова малко жени продуценти е защото работата артистите или текстописците от женски пол просто не е спомената.

Такъв е бил случаят и с първия ѝ албум. "Не получих никакъв продуцентски credit, защото дори не се сетих да си го поискам, но е факт, че помогнах за оформянето на всеки запис и имах принос в това да приведа всяка песен във формата, в която исках да бъде. Ако не бях в стаята, тези записи щяха да звучат съвсем различно."

Запознати ли сте с картините на John William Godward? Ако не сте, побързайте да ги прегледате, защото именно неговото творчество е визуалното вдъхновение на MARINA при създаването на видеото към Man’s World.

Все още не знаем името на предстоящия пети албум. Но дотогава може да слушаме Man’s World на всички платформи. Признавам, че в моя Spotify on-repeat playlist тя заема челно място. А отскоро студио версията има и stripped версия. Ако обичате и merch-а, MARINA е подготвила такъв на официалната си уеб страница – розов vinyl, дрехи, маска за лице и аксесоари за телефон с логото на Man’s World. Оставаме в очакване на нещо ново от нея!

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още