Малина Янк: Драгът е изкуство, което се нарежда наравно с всички останали

Дилян Ценов

Снимки: Евгени Кирилов (фотосесия) / Жоро Панчев (сценични)

Най-добре отсега да предупредим: това ще е дълъг текст... но си струва четенето. Малина Янк обича да говори. Освен това е лицето на специалната ни празнична дигитална корица за декември. Хубавото е, че има какво да каже, и затова я оставям да споделя за себе си и за едно от нещата, на които се е посветила - драг изкуството. И неусетно нещо, което бе планирано като интервю, премина в неформален разговор, който продължи близо два часа.

Още в началото, тя държи да направи важно уточнение. Драгът е изкуство, което се нарежда наравно с всички останали, съответно драг артистите са артисти също толкова колкото актьорите, танцьорите, музикантите, певците, художниците, etc. Казано по друг начин, освен изкуство, драгът би трябвало да бъде и професия, която да изхранва практикуващите го.

И макар по нашите ширини това схващане все още да не е залегнало, Малина е един от примерите, че е крайно време това да започне да се случва. Не само защото подготовката за излизане на сцената отнема часове и включва труда на много други хора (гримьори, фризьори и фотографи), но и защото в нея са включени редица умения, които всеки артист трябва да притежава. "Иска ми се да можем да живеем достойно, от това което правим, а не да се налага да го слагаме в графата с хобитата."

За да надникнем зад кулисите на българската драг сцена, се срещаме с Малина Янк, която все по-успешно затвърждава мястото си там. Един дълъг, цветен и сладък като компот разговор. Защо като компот, четете в следващите редове.

Шега

Малина Янк влиза на шега в живота на Светльо без намерение да остава там. Всичко започва, когато бившият му приятел, самият той изявяващ се периодично в драг образ, го запознава с това изкуство. Благодарение на него Светльо разбира, че драг изпълнителите не са просто мъже с токчета и перуки, а са създатели на цял сценичен образ, който понякога заема значително място в ежедневието им. И не е задължително изявяването в този образ да е път към смяната на пола. А как се появява Малина?

"Когато започнах, исках да подражавам на певицата Малина, защото много я харесвам, още от малък. В последствие имах възможността да се запозная с нея, станахме по-близки, тя ми е пример за много неща. И исках по-скоро да направя кефа и на двама ни като изляза на сцена с нейна песен. Но с течение на времето осъзнах колко по-задълбочено е това нещо и как ако искаш да се наречеш драг артист, трябва да научиш много неща. Така взех решението да изградя свой образ, да съм си аз, а не имитатор."

Оказва се, че Малина се справя изненадващо добре и приятелите и гаджето на Светльо го окуражават да продължи в тази посока. Един от големите моменти идва, когато Малина е избрана за победител в първото издание (2019 г.) на конкурса за драг кралици на Дженифър Бенедикшън, момичето, "от което сме тръгнали почти всички, тя ни даде път към сцената и поле за изява".

В началото, както при всички, Малина трябва да започне от нулата: грим, коса, костюми, танци.

"В началото, съвсем естествено, се е гледало на мен като на дебютантка, но ми беше помогнато по всякакъв начин, защото аз не можех нищо да направя - нито знаех коса как се слага, нито грим."

Липсата на опит обаче само я стимулира да се докаже на сцената и да се развива. Опитвам се да повдигна завесата зад едно от „светите” неща в драг общността: йерархията.

ДИЛЯН: Ще ми се да поговорим малко за натиска вътре в общността. Много е хубаво да има йерархия и почит към авторитетите, но когато средата чисто като брой е ограничена, не е ли по-добре да го караме по-леко без да се самозабравяме?

МАЛИНА: Аз мисля, че авторитети и йерархия трябва да има винаги във всяко нещо. Хората, които са били преди теб, са видели много повече и винаги има какво да научиш от тях. Йерархия и уважение трябва да има не само към тези, които са преди теб, но и към всички останали, които срещаш по пътя си. Самата аз не виждам това като натиск, а като нахъсваща среда. Когато усещаш, че хората имат очакване към теб, се мотивираш да покажеш най-доброто. Тънкият момент е в баланса. Да не се вземеш прекалено насериозно, защото както при всички изкуства, това действа деструктивно.

ДИЛЯН: Зададох въпроса най-вече във връзка с онова схващане, че едва ли не за да бъдеш приет насериозно, трябва да се доказваш на собствените си хора, на твоята общност, с която в крайна сметка, не сме ли в една лодка? Да, някои се занимават с драг от много години, но в един момент сякаш си длъжен да покриеш някакъв норматив за да те приеме дали драг общността, дали гей общността. А в същото време човек се сблъсква с достатъчно неприемане в обществото, понякога семейството или другаде...

МАЛИНА: Да, защото целият ни живот се оказва една борба за приемане, което не е задължително да се случва. Хубаво е да се чувстваш приет, но не е на всяка цена. Винаги ще има хора които те приемат, и такива, които не. Тази борба за приемане от собственото ти общество е малко нелепа, защото при положение, че ти си част от това общество, би трябвало да си посрещнат в него с отворени обятия. Но от друга страна, това би те направило малко мързелив. Хубаво е да има едно пламъче, което те кара да си милсиш, че има какво още да подобриш.

По отношение на подобряването, Малина казва, че самата тя има още път, който трябва да извърви. За някои, период от три години може да е достатъчен, за да се нарекат професионалисти в дадена област. Но не и за Малина, която споделя, че за нея трите години откакто се занимава с драг са малко, за да достигне желаното ниво. Доказателство за това схващане са думите ѝ, че тези три години са преминали в търсене на самата нея като образ и в ограмотяване към драг културата. "Защото е абсолютно невъзможно да се впуснеш в това нещо без да знаеш нищо."

ДИЛЯН: Как би се описала, Малина?

МАЛИНА: Малина е един компот от емоции и чувства, чрез който много би искала да утоли жаждата на тези, които я гледат, и тези които са около нея. Едно цветно създание, което иска да внесе цвят в живота на хората, защото това оцветява самата нея и я кара да се чувства приятно. Иначе за по-подробно описание, следете нейния Instagram.

ДИЛЯН: Какво я вдъхновява?

МАЛИНА: Малина може от всяко нещо да извлече идея. Като цяло най-вдъхновяващо ми действат добрите примери във всяка една ситуация. Мога да си вървя по улицата и да се вдъхновя от всяко едно нещо в заобикалящата среда, което е направено с мисъл и старание. Предпочитам да се въдхновявам от позитивни неща.

Понякога и обратното е в сила. Влизането в друг образ е нещо, което отвлича ума от останалите неща. А когато това се прави с удоволствие, драгът може да бъде истински лек в трудни състояния. Малина помага на Светльо да излезе от едно такова състояние, когато той се разделя с приятеля си, запознал го с драг културата. След появата си, Малина постепенно започва да окупира все по-голяма част от ежедневието му, което се отразява на връзката му. Така постепенно Светльо е поставен пред избор: Малина или момчето, което обича.

"В последствие се оказа, че моят образ пречи на пълноценната ни връзка. Вглъбявайки се в него, аз съм започнал да изоставям своето реално аз и това рефлектира върху нашите взаимоотношения. В един момент трябваше да избирам. Връзката ни приключи, но така стана много по-добре. Така аз не се наложи да загърбвам нещо, което обичам, и с това момче запазихме много по-чисти отношения и в момента сме много близки. Мога да кажа, че съм щастливец в това отношение."

Тези думи ни препращат към едно от най-важните неща в драг изкуството според Малина: намирането на баланса между двата Аза: сценичният и реалният. За нея това е и най-голямото предизвикателство в работата. Споделя, че тя е сценичен образ и държи да остане такъв, без Светльо да минава на заден план. Ясната граница между двете е онова, което Малина не иска да губи. "Има доста примери, затова как образът те завладява и започваш да неглижираш истинското ти аз. За намирането на този баланс трябва време и воля. Една от световните личности, на които се възхищавам именно по тази причина, е Cameron Michaels. Той е от примерите за това как може да си добре изглеждащо момче, поддържано, и в същото време да излъчваш една финост на сцената."

След 10 години

В момента Малина събира сили и си представя следващото голямо излизане на сцена. Кризата в последните десет месеца лишава драг артистите от платформа, тъй като у нас те нямат друга сцена за изява, освен клубната. И докато в страните с развита драг култура се измислят други канали за достигане на аудиторията у нас почва за подобни инициативи липсва. Затова и Малина споделя, че едно от нещата, които ѝ се иска да се развие у нас, е появата на нови платформи (освен класическата клубна сцена), на които драг артистите да се изявяват.

Какво друго си представя в следващите десет години? Друга посока, в която би искала драг културата у нас да се развива, е в заставането зад все повече социално ангажирани каузи.

"Мисля, че когато хората привикнат, и когато сме вече приети като образи, следващата стъпка е да използваме тези образи, не за да сме пиперливата нотка на партито, а за да заставаме зад социални каузи и идеи. А за себе си, искам след 10 години да покажа, че съм покрила световните драг стандарти. Дано да стане в близките 10 години, защото не ми се чака" казва през смях.

Най-важното според Малина, е това, че у нас вече сме започнали да вървим пътя към изграждане на собствена драг сцена. Повратната точка е появявата на драг конкурса на Дженифър Бенедикшън през 2019 г. Това е моментът, в който се вижда, че у нас има хора, които горят в това изкуство и са готови да му се посветят. Това е основата. А от тук нататък остава само да надграждаме, докато стигнем световните стандарти, казва Малина. За да стане това, всички знаем кои са основните съставки, нали?

"Всички сме чували за известното мото charisma, uniqueness, nerve and talent. Но аз бих добавила от своя страна и автентичност. Защото това е, което ни отличава от всички други драг артисти по света. Да не забравяш мястото и средата, от които си тръгнал, защото за добро или лошо, не можем да изберем тези неща. Повечето от нас бихме искали да сме се родили в САЩ, но не, родили сме се тук и трябва да съчетаем нещата така че да не сме прекалено чужди за нашия соцуим, но и да сме адекватни спрямо световния пазар. Затова като резюме бих извадил тази дума."

ДИЛЯН: Кое ще е първото, което ще направиш, когато паднат мерките и отворят клубовете?

МАЛИНА: Ще си измисля мега якия пърформанс за едно ново място, което предстои да бъде открито, The Steps. Това ще голямо откриване и голям рестарт на всичко и го очаквам с нетърпение. Тhe Steps ще бъде една нова сцена, която няма да е само място за ъндърграунд дейности. Освен като клуб нощно време, мястото разполага и със зала за събития като прожекции, изложби, лекции, което много ме радва. Целта е да се даде гласност и поле за изява на всеки, който има какво да каже.

ДИЛЯН: Какво би казала Малина на 12-годишния Светльо?

МАЛИНА: Бих му казала това, което казвам и на себе си днес, когато ми падне настроението. Всичко е такова, каквото трява да бъде и ти си точно там, където трябва да бъдеш. Всичко се случва по най-добрия начин, дори за момента да не го разбираш. Това бих му казaла. Да не се притеснява от процеса, да се довери на процеса. И да тръгне на танци възможно най-скоро, когато започне да изкарва собствени пари, за да не му е толкова трудно сега.

ДИЛЯН: За финал искам да те попитам какъв съвет би дала на всички млади момчета и момичета у нас, които ежедневно стават жертви на агресия и хомофобия. Питам те, защото ти макар и да водиш своите лични битки, можеш да погледнеш нещата от една друга перспектива, до която мнозина млади хора у нас нямат достъп.

МАЛИНА: Искам да им кажа, че всичко минава. Нещата се променят, всички ние се стараем да се променят колкото се може по-бързо и към по-добро. Вече има фондации, които предлагат подкрепа на ЛГБТИ+ човек, който се чувства самотен. Съветвам младите да се обърнат към тях, защото зад тях стоят специалисти, които наистина имат какво да кажат, което да е проверено във времето. И не трябва да се гледа на това като нещо лошо. Просто в такъв момент от живота е добре да поговориш с някого, който би ти дал адекватна помощ, която приятелите невинаги могат да дадат, колкото и да са близки. Но най-важното - останете верни на цялата си цветност, защото с течение на времето все повече ще усещате, че това е най-голямата ви сила, дори в даден момент да я усещате като слабост.

А аз ви желая една гламър Коледа и много щастлива (х)откотюр Нова година!

Последвайте Малина Янк в Instagram и Out.bg в Facebook и Instagram.

Прочетете още