Магнетичната вселена на NEO 10Y стига нови измерения с Unrelatable Autosexual

Коста Каракашян

Снимки: Ryan Geary и Khris Morgan

NEO 10Y е млад, дързък и вълнуващ музикален артист, интердисциплинарен творец, човек, който се идентифицира извън половата бинарност и страхотен приятел. Двамата се запознаваме първо онлайн, след това най-после и на живо в Лондон и до ден днешен продължаваме да говорим за творчество, идентичност и магнетичната му музикална вселена.

Днес с Nik (рожденото име на NEO 10Y) си говорим за новия му сингъл Unrelatable Autosexual

КОСТА: Поздравления за Unrelatable Autosexual! С какво се занимаваш откакто пусна парчето?

NEO 10Y: Много благодаря! Unrelatable Autosexual беше четвъртият ми сингъл тази година след ILY, Y и Crackhead Angel. Оттогава работя по завършването на албума, снимане на фотосесии и малко пре-продукция за пробен телевизионен епизод. Също така се излежавам с кученцето ми и тренирам. Току-що направих и кампания за The Vegan Society - в тези времена е важно колективно да се фокусираме върху лечебната енергия и любовта!

KОСТА: Една от предните ти песни Stan Yourself беше песен за вярването в нашата собствена мощ. Как е еволюирало това послание до Unrelatable Autosexual?

NEO 10Y: Да! Посланието на Stan Yourself беше да обичаме себе си в името на световния мир и вярването в нас самите като една ключова част от голямата машина на човечеството. Unrelatable Autosexual е подобна в това отношение, може би по-нажежена и самоанализираща, защото мисля, че хората, които носят светлина на този свят често остават неразбрани от широката публика, което може да е доста самотно преживяване. Като цяло, песента призовава към приемане и обичане на нас самите, за да може всеки да е отговорен за своя дял да прекъсне насилието в обществото ни, за да можем заедно да достигнем до една утопия.

KОСТА: В песента има усещане за бързина и решителост, което смятам, че се отличава от предните ти парчета, които бяха по-чил и спокойни. Какво те мотивира да създадеш този по-нажежен аранжимент?

NEO 10Y: Чувствам, че еволюцията е към по-дръзко и духовито звучене, но посланието за себепознанието в името на световния мир си е там. Това лято е едно съвсем ново преживяване за всички нас, но същевременно ми е отворило възможности да пея на още по-големи сцени отпреди (когато не сме в lockdown!) и рок звездата, която нося в себе си, определено е излязла наяве и затова Unrelatable Autosexual по някакъв начин обслужва тази по-дръзка и палава страна на моята реалност.

KОСТА: Нещо, което ми прави впечатление в твоята работа е автентичността и отдадеността към това да експериментираш с различни стилове и звуци. Откъде идва вдъхновението за тази комбинация от стилове?

NEO 10Y: Благодаря, това означава много за мен. Изразнал съм с различни култури и музиката, която аз харесвам, както и музиката, която моите родители харесват, е много разнообразна и предполагам, че това влияе на това кой съм аз като човек. Не създавам с намерението да се впиша в конкретен жанр, а оставям енергиите да се разлеят по мен по един автентичен начин и предполагам, че там се смесват стиловете. В края на краищата, всичко си върви заедно, защото мисля, че изкуството ми е честно и е истинско отражение на това кой съм аз, но в вечни песни и концепции.

KОСТА: Коя е любимата ти песен в момента и защо?

NEO 10Y: Любимата ми моя песен в момента се казва Shortcut To World Peace и в момента работя по нея, но всичките ми любими песни по принцип са в моя Genre Bending Playlist в Spotify. Някои от най-готините са Your Woman на White Town, Little Nokia на Bree Runway, всичко на Sevdaliza и ANOHNI, Portishead, Fischerspooner, Stromae, Placebo и много други!

KОСТА: Друго страхотно нещо при теб е как използваш изкуството си, за да говориш за човечността, духовното и как можем да се извисим и да се грижим едни за други и за планетата. По какъв начин темите в Unrelatable Autosexual допълват идеите, които вече си споделял с публиката.

NEO 10Y: Благодаря ти, че припознаваш това в изкуството ми. Определно съм съгласен, че това е общата тема между песните ми ми и, всъщност, това, което дава смисъл на творчеството ми. Много бих се радвал да видя повече любов на света и текстът на Unrelatable Autosexual е точно за това. Много е просто.

Наистина смятам, че отговорът е в любовта, но в истинското проумяване на това какво означава "love energy" и прилагането му в ежедневните ни неволни действия в една реалност, която е закърмена с неосъзнато насилие навсякъде около нас. Пътят към едно емпатично и мирно бъдеще е свързан с това как и какво избираме да консумираме и как стъпка по стъпка то ще се отрази на цялата планета.

Имаме възможността да превърнем тази реалност в "божествено измерение", но за това трябва да погледнем вътре в себе си и да намерим истинско и дълбоко разбиране на любовта, за да стигнем дотам и трябва да се откъснем от алчността и капитализма, за да можем наистина да се придвижим напред. 

KОСТА: Кое е нещото, което ти се иска повече хора да забележат? 

NEO 10Y: Разширяването на емпатията и съзнанието са много важни. Имам лукса да разполагам с времето и енергията да изследвам тези теми и да споделя знанията си чрез изкуството и работата ми с медиите, но да погледнеш навътре в себе си, да действаш с емпатия във всеки един момент и всеки път, когато се храниш, е много важно за бъдещето на човечеството и планетата. Ако си веган, можеш да спасиш животи! 

KОСТА: Кое е нещото, което още не си постигнал, а много ти се иска?

NEO 10Y: Много искам да направя концерти в Япония, Австралия и България и да пътувам повече по света. Чувствам се доста ограничен от пандемията и ми се наложи да отменя някои международни участия безсрочно, така че мога единствено да се надявам, че човечеството ще проумее грешките си и ще спре да създава ситуации, в които такава пандемия може да започне и да еволюира по този начин. Отново се връщаме към животновъдството и ниският имунитет е свързан с това какво и как консумираме, така че всичко е свързано!

Също така много искам да пътувам в космоса, но ще го запазя за по-нататък!

KОСТА: Какво следва за NEO 10Y?

NEO 10Y: Ще снимам пилотен епизод за телевизията следващия месец и ще го пусна в началото на 2021 заедно с албума ми. Толкова се вълнувам, че най-после ще имам CD-та с моята музика, за да може баща ми да слуша песните ми в колата. Надявам се, че ще пътувам повече (в зависимост от пандемията) и че ще имам шанса да вдигна вибрациите на планетата с изкуството ми.

KОСТА: Какво би казал на младите ЛГБТИ+ читатели в България? 

NEO 10Y: Разбирам, че България все още изповядва консервативни социални норми когато става въпрос за ЛГБТИ+ хората. За да можем заедно да се преборим с това насилие, продължавайте да използвате гласа си, бъдете верни на себе си и борете омразата с любов!

Последвайте NEO 10Y в Instagram / Facebook / Spotify 

Чуйте Unrelatable Autosexual тук:

Прочетете още