ЛГБТИ+ сериалите, които да гледаме този Свети Валентин

Снимка: The Wilds

По всичко изглежда, че тазгодишното честване на празника на влюбените ще се състои при необичайни обстоятелства, но романтичната атмосфера може да бъде спасена. За вечерята на свещи отговаряте вие (или доставката до вкъщи - не ви съдим), а нашите предложения за филми и сериали, които да си пуснете с вашата половинка или с бутилка вино ще допълнят обстановката.

Dickinson

Ако обичате история и поезия с модерен туист

Dickinson, който има доста сходни елементи с вече споменатия Bridgerton, е в разгара на втория си сезон, в който главната героиня получава рядката за една жена през тази епоха възможност да бъде публикувана в местния вестник и да стане известна с поезията си. Разбира се не и без да плати определена цена за това, а именно слуховете, които се разпространяват за нея и главния редактор.

Сериалът е базиран върху живота и творчеството на поетесата Emily Dickinson и пресъздава годините, в които младата Emily все още търси себе си като творец и като жена. Запленена от приятелката си от детството Sue, с която е израстнала, продукцията представя многопластовите им отношенията и не се свени да покаже двете момичета като повече от просто приятелки.

Това, което особено откроява Dickinson е стилистиката, която преплита историята с по-абстрактни и поетични моменти, които позволяват на публиката да вникне в същността на Emily Dickinson и нейното творчество. Сюрреалистичният подход и съчетаването на отминалата епоха с анахронични реплики и маниери води до провокативен дисонанс. За разлика от опрашените исторически филми в подобен стил, сериалът показва младото тогава поколение, към което Emily принадлежи, в нова, по-разчупена светлина.

Къде да гледаме: Apple TV

The Boys in the Band

Ако търсите драма

The Boys in the Band е поредното творение на Ryan Murphy за Netflix за 2020, зад което този път застава като продуцент, а режисурата е на Joe Mantello. Филмът е базиран върху хитовата пиеса на американския писател Mart Crowley, който почина по-рано през 2020, и събира състав от едни от най-открояващите се съвременни гей актьори като Matt Bomer, Jim Parsons, Zachary Quinto и Andrew Rannells.

Контекстът тук е важен. Филмът разказва за група гей мъже в Ню Йорк през 60-те - епохата преди Стоунуол, когато хомосексуалността е била строго неприемана дори и сред относително по-либералните нюйоркски среди. Действието се развива повреме на една вечер, в която те са са събрали да отпразнуват рождения ден на Michael, игран от Jum Parsons. Настроението е на приливи и отливи между веселие, меланхолия, мелодрама и носталгия.

Всичко това ескалира в една садистична игра, в която всеки от тях е предизвикан да се обади на човек от миналото си, към когото все още имат чувства. "Момчетата в групата" не разочарова що се отнася до емоционален интензитет и драматичност, а актьорската игра е това, което го прави наистина забележителен.

Къде да гледаме: Netflix

Bridgerton

Ако обичате светските интриги

От създателите на хитови сериали като Grey's Anatomy, Scandal и How to Get Away with Murder идва едно по-различно предложение. "Диамантът на сезона" сред последните големи продукции на Netflix пренася публиката в аристократичния свят на Лондон през 19-ти век, в който жизненоважна цел за всяка млада дама, която дебютира на светската сцена, е да привлече правилното мъжко внимание (разбирайте с максимален финансов потенциал).

Във фокуса на действието е младата Daphne Bridgerton, която измисля ловка схема да заблуди семейството си и отложи поне временно неизбежната й участ да се омъжи. Заедно с Дюка на Хейстингс Simon Basset устройват едно престорено и продължително ухажване, което незнайно прераства в пламенна любов. Всичко това се случва под зоркото око на анонимната Lady Whistledown, чиято клюкарска рубрика излага на показ тайните на светските личност.

Сезонът става прогресивно все по-пикантен, а създателите не ни спестяват детайлите и на най-разгорещените сцени. Съвсем основателно сериалът е определян като съчетание от Gossip Girl и романите на Jane Austen. Първият сезон загатва за второстепенни сюжетни линии с ЛГБТИ+ тематика, а очакването за вече потвърдения втори сезон на хитовия сериал е че фокусът ще бъде върху най-големия син на фамилията Bridgerton - ергенът Lord Anthony.

Къде да гледаме: Netflix

The Wilds

Ако си падате по дистопични истории

The Wilds разказва за група момичета в тийнейджърска възраст с различни истории, които трябва да оцеляват сами, след като самолетът им се разбива на самотен остров. Сериалът може да се опише като необичайна комбинация между Lost и Pretty Little Liars. Очаквано сюжетът показва типичните проблеми, които момичетата се сблъскват в тази възраст, но неочакваното развитие на действието подклажда драматичната обстановка и позволява на персонажите да се развият отвъд стереотипите на това, което са.

Момичетата откриват все повече една за друга и между тях се заформят както вражди, така и неочаквани любовни отношения като тези между Toni, която е открито гей, и Shelby - типичното американско момиче от строго, религиозно семейство. В сюжета са преплетени и постапокалиптични елементи, които подсказват, че инцидентът, който довежда до озоваването им на острова, не е бил съвсем случаен.

Къде да гледаме: Amazon Prime Video

Euphoria - Specials

Ако се вълнувате от спектъра на човешката емоции

Двата “специални” епизода от хитовия сериал Euphoria, които бяха пуснати наскоро, се фокусират върху перспективата на всяка от главните героини - Ru (Zandaya) и Jules (Hunter Schafer). Тези епизоди имат за цел да са нещо като свързващ елемент между първия и предстоящия втори сезон на сериала, който се очаква да излезе по-късно през 2021 г. В първия Ru води продължителен разговор със своя спонсор от групата за анонимни наркозависими. Тя започва да осъзнава по какъв начин зависимостта й афектира взаимоотношенията й с всички около нея, включително Jules.

Вторият епизод обръща обектива към транс героинята Jules, която повреме на терапевтична сесия коментира чувствата си към Ru, развитието на отношенията им, както и желанието й да прекрати приемането на хормони. Тези епизоди дават на зрителите един по-интимен поглед в отношенията между Ru и Jules и пътят, по който всяка от тях преминава в периода от време, между действието в двата сезона. Емоционално наситени, с отлично написан диалог и безупречна режисура на Sam Levinson, тези епизоди лесно могат да надхвърлят очакванията на феновете на Euphoria.

Къде да гледаме: HBO Go

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории като ни пишете на spillthetea@out.bg.

Прочетете още