Let’s talk about... Кемсекс

Дилян Ценов

Снимки: Codigo Nuevo / Twitter, ChemSex

Опитайте да направите една бърза проверка сред приятелите си. Попитайте ги какво знаят за кемсекса (chemsex). Отговорите вероятно ще се делят на три категории. Първите дори не са чували тази дума. Вторите евентуално са чували за GHB или за slamming и дотам. И третите са информирани..., защото го практикуват. И ако в България броят на хората в първите две групи не беше значителен, ситуацията нямаше да бъде обезпокоителна.

Кемсексът е територия, която у нас все още не е изследвана, липсват официални статистики, както и адаптирана помощ спрямо спецификите на тази зависимост. На този фон, вече от около 9 години, тя поглъща все повече и повече млади (и не само) ЛГБТИ+ хора в големите Европейски градове и в САЩ. И ако в страни като Франция например, държавата, асоциациите и лекарите се обединяват, за да се справят с проблема, у нас такива дейности липсват. Кемсекс обаче продължава да се прави.

А информацията за това как да се комбинират продуктите, за какво да се внимава, и какви са последствията, все още се предава основно от уста на уста или след консултиране на чуждестранни източници.

За всичко това ще говорим в новата рубрика на Out.bg, Let’s talk about. Тук ще засягаме важни теми, свързани с ЛГБТИ+ общността у нас и в чужбина, за които не се говори достатъчно. Кемсексът е една от тях. Важна тема, защото наличието на информация, е първата стъпка към разбирането на ситуацията.

Какво е кемсекс?

Както подсказва името (комбинация от chemicals и sex), това е практика, при която хората правят секс под влияние на наркотични вещества, взети непосредствено преди или по време на сексуалния акт. Особено разпространена е сред мъжете, които правят секс с мъже (МСМ). Най-често употребяваните вещества са кристален метамфетамин (crystal meth), GHB/GBL, мефедрон и в някои случаи кетамин или кокаин. Всички изброени, освен кетамина, ускоряват сърдечния ритъм, повишават кръвното налягане и създават усещане за еуфория. Кристалният метамфетамин и GHB пък повишават либидото.

При кемсека, наркотиците идват главно, за да увеличат удоволствието. Те позволяват на човек да издържи на дълги сесии, които могат да продължат от една нощ до няколко дена.

Според повечето проучвания, практиката не е нова, но става особено популярна между 2010 г и 2015 г. най-напред в лондонските гей среди. След това се разпространява в останалите европейски столици и големи градове. Мнозина твърдят, че приложенията за запознанства са спомогнали за лесното събиране на хора с такива интереси и за снабдяването с вещества.

Кемсексът е сложен за изследване феномен, тъй като (както при повечето зависимости) е трудно да се определи какво подтиква човек да започне. Същото важи и за развитието на процеса, тъй като всеки има индивидуално поведение.

На практика, чрез употребата на наркотици, някои мъже успяват да се освободят от неща и мисли, които им пречат да се насладят на секса в нормални условия. Веществата доставят по-голямо удоволствие и илюзия за по-силно свързване със сексуалния партньор и позволяват също така по-екстремни и болезнени сексуални практики. Тази интензивност на сексуалния акт в повечето случаи кара човека да потърси отново това усещане и тук се поражда опасност от развиване на зависимост. Но не просто към наркотиците, а към секса на наркотици. Според проучване на Sigma Research at the London School of Hygiene and Tropical Medicine от 2014 г. голяма част от мъжете не могат да практикуват нормален секс, веднъж пристрастили се към тази практика.

Рисковете

Кемсексът поражда редица рискове за физическото и психичното здраве. На първо място идват типичните последствия при употребата на различни видове наркотици: раздразнения на ноздрите, белези върху вените, абсцес на мястото на инжектирането, и др. При кемсекса също така човек е склонен по-лесно да се откаже от предпазните средства, което логично го излага на голям риск от всякакви сексуално-преносими инфекции.

Някои продукти притъпяват усещането за болка, което пък може да доведе до усложнения след определени BDSM практики, фистинг или използването на играчки. Смесването на няколко вида наркотици и употребата на алкохол пък могат да доведат до загуба на съзнание, кома или в някои случаи смърт от свръхдоза.

Особено деликатна е употребата на т.нар GHB (или просто G), който се приема в течно състояние, в малки дози, взети в точно определен момент.

Освен от инфектиране с ХИВ, другият значителен риск е този от хепатит С, който се предава по кръвен път. „Затова slamming-ът (инжектиране на наркотици) е идеален и много бърз вариант за предаване на хепатит С. Но дори да говорим само за кокаин или GHB, ако си попаднал например на купон, който прерасне в оргия, често се стига до анален секс без презерватив. И това е проблемът, тъй като при аналния секс тъканта се разранява много по-лесно, което е идеален сценарий за предаване на хепатит С.” споделя Явор Конов от фондация АЙВЪР, която се занимава със сексуално здраве при гей мъжете.

Както при всички наркотици, и тук последиците върху психиката се наблюдават: промени в настроението, паник атаки, загуба на контрол, параноя, депресия, тревожност и др. Другият голям проблем, от който започва тази „порочна спирала”, е това, че от един момент нататък пристрастените към кемсекса не могат да се върнат към нормалния секс, защото за тях той е банален и не им носи същото удоволствие.

Ситуацията у нас

Основният проблем в България е това, че не се говори достатъчно за кемсекс. В страната ни липсва официална статистика за това каква част от МСМ (а и изобщо от населението) го практикуват. Липсва също така статистика каква част от наркозависимите лица са започнали по този начин. Това повдига и логичния въпрос... Имаме ли у нас ресурс да помагаме на такива хора, предвид факта, че кемсексът поражда различен вид зависимост (комбинация от секс и наркотици)? Могат ли хората да получат адекватна помощ, за да спрат да обвързват двете неща? Как човек може да владее ситуацията без да стане зависим? Какви са рисковете за ХИВ позитивните, които приемат антиретровирусна терапия?

Въпроси, за които у нас все още се мълчи. Изключение правят няколко проучвания на неправителствени организации, които могат да ни дадат ориентировъчни цифри относно мащаба на това явление.

Едно такова проучване е “Тестване за ХИВ сред групата на МСМ в България”, проведено от фондация Single Step през 2019 г. В него участие са взели 1574  мъже, които правят секс с мъже. На въпроса „Използваш ли дрога?” 2,3% отговарят „Да, често”, а 11,4%, „Да, рядко”. Каква част от тези хора обаче употребяват наркотици по време на секс, не знаем, нито знаем също така и какви наркотици употребяват, тъй като въпросното проучването е с друга цел.

Друга статистика можем да намерим в анкета на фондация АЙВЪР от 2020 г., в която участие взимат 638 души. Тя е проведена в рамките на инициативата #АмиХепатитС и в нея 12% от отговорилите потвърждават, че са правили секс под влияние на наркотици.

С това данните у нас се изчерпват. Важно е също така да отчетем, че и двете проучвания не са насочени към кемсекса. Първото е посветено на ХИВ, а второто на хепатит С.

Какво прави някой, който вече е зависим и иска да спре? Според Явор Конов, вариант са така наречените центровете по наркомании, които са официалният вариант за зависимост към инжекционни наркотици. „В противен случай, за по-леките неща, в България нямаме нещо повече от стандартните консултации с психолог или психоаналитик, които се прилагат за всеки един проблем, не само за зависимостите. Нямаме по-специфични програми у нас.”, допълва той. Логично, засегнатите лица имат един изход – НПО сектора (ЛГБТИ+ фондациите и асоциациите), който вече години върши освен своята собствена работа, и тази на медиите и институциите.

Два примера отвън

В момента редица европейски страни водят активна политика за справяне с проблема и оказване на помощ на зависимите лица. Във Франция например, се организират отворени дискусии в центровете по сексуално здраве (CeGIDD, Le 190, etc.), където лекари, специализирани в кемсекса изнасят лекции. В тези центрове всеки може да получи лекарска помощ за справяне с проблема. Пациентите имат и свободен достъп до информационни материали (брошури, интернет портали и др.) на родния си език. Медиите водят активна кампания, за да отворят диалога по темата. От няколко години редовно се провеждат и научни изследвания по темата.

Подобна е ситуацията и отвъд Ла Манша. „Лондон е може би световната столица на кемсекса, където всяка година има смъртни случаи от GHB, тъй като наркотикът е лесен за приемане и е много силен. Там има клиники, които работят с гей мъжете в посока промяна на поведението. Идеята е те да спрат да слагат знак за равенство между секса и дрогата. Тези клиники имат и групи за взаимопомощ, където се оказва активна помощ на засегнатите.” споделя Явор Конов.

----

Та така... Попитайте приятелите си. Тези, които практикуват, вероятно ще кажат, че го правят достатъчно рядко, че да не е проблем. Други ще твърдят, че това не води до пристрастяване, защото се различава от обикновената наркозависимост. Трети ще се засмеят на материали като този, защото „тук не е толкова страшно като в Париж и Лондон”. Това обаче не прави ситуацията по-малко тревожна. Защото в среда, в която няма официална информация за мащаба на проблема, няма политики за справяне с него, няма дори нормален достъп до PrEP, последствията за някои хора биха могли да са значителни.

Навременното говорене за кемсекса (на първо място в медиите) е една от първите стъпки за овладяването на това явление.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още