Ревю: Kylie Minogue ни припомня безсънните нощи на дансинга в новия албум DISCO

Панайот Гайдов

На 6 ноември, австралийската поп принцеса Kylie Minogue завъртя часовника назад и ни върна в 80-те с новия си албум DISCO. Безвремието на 2020 г. отвори златна възможност на поп феновете да се потопим в неочакваната и диско утопия.

Заглавието на албума е красноречиво: очаквайте въздушни, издигащи се ритми и мелодии, които да ви изтръгнат от работните столове и компютрите, в които всички сме се вкопчили тази година. От името на Kylie ви призоваваме да уважите желанието на тялото си и по-скоро да изтанцувате албума отколкото да го изслушате.

Песните са по streaming платформите от 6 ноември, а Kylie вече се изявява в онлайн турне. Първият сингъл Say Something звучи сякаш звездата слиза от трона в облаците си и лично те обсипва с брокат (без последиците от неволно блестене дни след това). А рифовете на Magic, вторият сингъл, ще се забият в главата ти с дни.

Във визията си Кайли остава вярна на поп канона, излъчвайки същото металично блестене, в която си представяме облени диско звездите като Gloria Gaynor и Donna Summer. Белезите на жанра са пренесени в 2020 без явна промяна: опушен синьо-зелен грим, глитър, звезди и цялостно замъглен или леко размазан ефект - все едно си с очила или на нещо друго в дискотека. Макар тук да липсва новаторството, DISCO вселената на изпълнителката използва тези познати елементи за мигновено транспортиране в една друга ера и едно друго настроение. Това е развлечение, от което не знаехме, че имаме нужда, но получавайки го, все пак оставаме благодарни.

Албумът не предоставя дълбоко потапяне в диско жанра, който традиционно поднася песни, които продължават над 5 минути и включват дълги уводи и денс инструментали. DISCO е по-скоро едно приятно „топване“ в усещането на диско музиката. И все пак песните преливат една в друга толкова добре, че може би цялото произведение се усеща като едно дълго диско парче от 16 части.

Текстовете спазват необходимите метър и половина разстояние от реалността. Те не се докосват до чувството за изолация, което изпълни годината ни, а напротив. В песните си Kylie изпраща многобройни апели към безименния диджей, молейки го за потни, безсънни нощи на дансинга.

С опита си да пресъздаде една великолепна, но отминала ера, Kylie потапя себе си във фантазията, че култът към Kylie Minogue – както диското – може да трае вечно. Ние нямаме нищо против това становище, дори приветстваме идеята. В експлозивния припев на Last Chance изпълнителката заявява нуждата си от внимание: последен шанс за първи танц. Дали това е последен шанс и за света да възприеме Kylie така, както й се радваме в гей обществото?

Жалкото на албума е, че ще бъде лишен от естествената природа на жанра си: дискотеките. За по-пълноценно изживяване на DISCO от вкъщи препоръчваме слушането да бъде придружено от чаша шампанско, а защо и не експериментирате с гримове и глитър, създавайки вашия DISCO look.

DISCO е достъпен за слушане във всички streaming платформи. Гледайте и изпълнението й на Real Groove от онлайн турнето INFINITE DISCO, за да опитате от сладостта на Kylie от първа ръка.

Прочетете още