Най-интересните примери за разнообразен пол и сексуалност при животните

Мартина Тонева

Снимка: courtney coles / Unsplash

Миналата седмица обявихме колаборацията ни с фондация „Окрилена" и Мартина Тонева - поредица от 5 части, която цели да запознае по-широката публика с живота на ЛГБТИ+ общността. Всеки от текстовете е подходящ за споделяне със съмишленици или близки хора, които искат да научат повече за това как да бъдат съпричастни и да подкрепят ЛГБТИ+ близките си. Днес говорим за сексуалност и пол при други видове.

По отношение на сексуалност, множество животински видове проявяват сексуален интерес към същия пол по различни начини. Има животни, които проявяват интерес само към собствения си пол и се размножават асексуално, тоест не се нуждаят от сексуален партньор за това. Подобни са гущери от вида Cnemidophorus inornatus, Cnemidophorus velox и Cnemidophorus tesselatus, при които някои женски живеят заедно и водят редовен сексуален живот.

Планинските овце от Роки парк или Ovis canadensis се разделят на полове и се събират само по време на размножителния период, който приключва когато женските овце откажат да бъдат яхвани от мъжките. През останалото време мъжките овце живеят в т. нар. хомосексуални общества, което означава че почти всички участват в еднополово ухажване и секс.

Приматите, които са най-близките ни роднини в еволюцията, също имат подобни тенденции. Женския японския макак, Macaca fuscata, е документиран не само да проявява хомосексуален интерес, но и да прави социални връзки и контакти с женските, които ухажва в общността, защото избягва близки роднини.

Разбира се, това са само няколко от множеството любопитни примери за хомосексуален интерес при различни видове от животинското царство.

Когато става въпрос за пол, разнообразието при животните показва как кутиите и идентичностите, които хората използваме за себе си, не са универсални за всички. Много риби, като популярен пример е рибата клоун, Amphiprion ocellaris, заради анимацията Немо, сменят пола си когато семейството или стадото се нуждае.

Има видове, които могат да сменят половата си система от женска на мъжка, такива, които могат да направят обратното и дори има видове като рибите гоби, които могат да сменят пола си многократно.

При бозайниците, белоопашат елен, Odocoileus virginianus, е наблюдаван да проявява понякога интерсекс характеристики при раждане, където мъжките имат къси женски рога или женските имат дълги такива, което е лесен полов белег за разпознаване. Намирали са се множество видове кенгуру с кожна торба и млечни жлези и пенис и тестиси.

При рода малки примати галаго, Galago, всички женски имат пениси под формата на удължени клитори с уретри, минаващи през тях, а мъжките се различават с това, че имат кост.

Животинското царство е богато на разнообразие и доказва, че идеята, че хетеросексуалността е единствената естествена сексуалност, е социално развита идея, която не отговаря на реалността. Всъщност, конкретните граници на пола са размити в естественото съществуване на множество животни в природата.

В следващата част от поредицата с фондация „Окрилена" ще разкажем за ЛГБТИ+ хората по света в миналото.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още