Килимите на SUBCULTURA носят домашен уют през цялата година

Коста Каракашян

Снимки: SUBCULTURA

SUBCULTURA е новият творчески проект на Маргарита Димитрова - вдъхновяващ бранд за ръчно изработени килими и декорация за дома с естествени висококачествени материали и абстрактен дизайн. След представянето на бранда в КО-ОП по-рано този месец, се срещаме с Маргарита, за да ни разкаже повече за първата колекция и какво можем да очакваме от SUBCULTURA. 

КОСТА: Здравей, представи ни се с няколко думи.

МАРГАРИТА: Здравейте, казвам се Маргарита Димитрова и уча архитектура. Това е една всеобхватна специалност и се получи така, че естествено се насочих към сферата на дизайна с ясното съзнание, че не е точно това, за което съм учила, но живо ме интересува и ми доставя удоволствие.

Съвсем скоро предстои да защитя дипломната си работа- “Джин дестилерия в Родопите”, която е вдъхновена от друго мое любимо амплоа - коктейлната миксология и разбирането за напитки, съставките, чашите, леда, историята и как да ги продаваме. От 5 години работя в коктейл бар "Спутник", където открих, че архитектурата и миксологията имат много общи неща, едно от които е, че всичко е от значение.

И най-малкият детайл е способен да промени изцяло концепцията. От скоро на бял свят е SUBCULTURA. Мой личен проект и сбъдната мечта.

КОСТА: Поздравления за изложбата! Килимите бяха още по-красиви на живо. Ще ни разкажеш ли малко за изработката им?

МАРГАРИТА: Благодаря. Благодаря и на КО-ОП, които бяха така мили и истински професионалисти, заедно успяхме да създадем невероятна обстановка в тези смутни времена. Килимите се чувстваха наистина удобно в това пространство, дойдоха много хора да разгледат, да поздравят. Изключително съм щастлива от положителната обратна връзка и се получи точно това, което очаквах - да се заформи една малка "субкултура", която е обединена от обща естетика и вкус за живот. Благодаря на всички, които следват в Instagram, където съм най-активна.

Да стартираш нещо такова е предизвикателство и нямаше да успея без подкрепата, която получавам всеки ден. Това ме кара да се чувствам уверена, че това което правя има бъдеще и все повече ще се оценява. Дизайнът е нещо, което ни кара да се чувстваме добре, когато обграждаме себе си с красиви неща, самите ние ставаме по-красиви същества.

КОСТА: Съгласен съм! Откъде дойде вдъхновението за SUBCULTURA? 

МАРГАРИТА: Вдъхновението за SUBCULTURA изначално се породи във времето, в което обзавеждахме нашия дом. Тогава търсехме килим за детската стая, който аз държах да не бъде с картинки на пеперудки и меченца. Търсех нещо, което да бъде стилно, качествено и красиво според моите разбирания, но не успявах да открия това, което търся. Тогава се породи идеята да се опитам да го създам.

Съпругът ми винаги с надсмешка ми е реагирал на захласа по килими, фенери, свещи, възглавнички и лампички и аз започнах да му отговарям, че някой ден ще си имам собствен бранд точно за такива работи. И ето, че наистина с упоритост, креативност и благодарение на прекрасните майстори занаятчии, които открих, SUBCULTURA е тук и може да предложи уникални, ръчно тъкани килими от 100% вълна с абстрактни композиции, смели комбинации от цветове, релеф и мекота. Всеки килим е с дебелина от 15 мм, което е доста и когато стъпиш мъничко потъваш. Вълната има естествена устойчивост на замърсяване, а при правилна поддръжка просто няма какво да му стане на един такъв килим. Не трябва да се пере с водоструйка както много хора си мислят, че е ок. Имам специални препоръки за поддръжка, които придружават всеки килим, защото това е изключително важно.

КОСТА: Освен че дизайнът на всеки килим е специално създаден за съответното пространство, има и лимитирана бройка от него, нали така?

МАРГАРИТА: Идеята е да създавам уникален дизайн за човека и неговото пространство. Всеки има свой микросвят в дома си и поне на мен ми е приятно, когато имам нещо специално създадено за мен и моята визия. За да усетя настройката на човека ми е нужно да си поговорим малко, да задам някои въпроси, които са важни, да видя мястото и да започна да творя. След това предлагам няколко варианта и избираме заедно.

Архитектурата много ми помага за това. Комуникираме цветовете, мащаба, композицията, дали харесва нещо конкретно повече от друго и накрая се получава магията.

Килимът е изключително важен елемент от интериора на дома. Особено в домовете на хората, на които си личи, че е обърнато внимание да бъдат хармонични, подредени и обзаведени с вкус. Като едно биещо сърце. Или аз съм пристрастна (смее се).

Всеки вече съществуващ килим може да се поръчва до 3 пъти, а освен custom дизайн за конкретни човек и място, ще подготвям до 6 килима в колекция, които да показвам на изложба като тази в КО-ОП.

KОСТА: Как протича дизайн процесът ти? 

МАРГАРИТА: При мен е доста трудно да се опише един дизайн процес, често процесът ми е прекъсван от едногодишната ми дъщеря, но тя ми е и вдъхновението, така че не мога да се сърдя. Например, когато затворя очи виждам картинките на клепачите си и се старая да ги запомня за да ги възпроизведа или веднага ставам да си ги скицирам, след това ги доразработвам, преценявам ги, понякога спя преди да реша дали ми харесва нещо или не.

Понякога съм много сигурна точно какво правя и с лекота си рисувам независимо кой ден и кое време е, просто музата и съответната задача са ме ударили. Много е странно и интересно, защото докато работя върху дизайна трябва да си представя как би изглеждал като килим. Получава се. 

Когато съм абсолютно наясно с концепцията избирам цветовете от малки вълнени мострички. След това отнема около 4 седмици да се изработи, в зависимост от размера и трудността.

КОСТА: Подходящи ли са и за по-малки пространства? 

МАРГАРИТА: Подходящи са, разбира се. В случай, че пространството е малко, препоръчвам фигурите на килима да бъдат по-малки, това създава оптична илюзия, че пространството е по-голямо от колкото е и килима не тежи. По-светли тонове също. Един килим в малко пространство може да се превърне в супер място за посрещане на повече гости. Вкъщи много често играем игри на килима с приятели. Много по удобно е на земята. И е полезно за органите и тялото понякога да седим на земя.

КОСТА: Интересна е смесицата от от традиционната изработка и абстрактния, съвременен дизайн. Можем ли да очакваме и други творения освен килимите?

МАРГАРИТА: Постоянно ми хрумват идеи за нови обекти на дизайн в тази концепция. Работя по въпроса. Надявам се съвсем скоро да мога да покажа още неща, с които да се гордея. Със сигурност винаги ще държа на качествената изработка, традиционни техники и естествените материали. Следвайте @subcultura.studio в Instagram ако ви е интересно какво предстои.

Последвайте SUBCULTURA в Instagram / Facebook и Out.bg в Facebook / Instagram.

Прочетете още