Какво всъщност означава ЛГБТИ+ акронимът?

Мартина Тонева

Снимка: Sharon McCutcheon / Unsplash

Вълнуваме се да представим новата ни колаборация с фондация „Окрилена" и Мартина Тонева - поредица от 5 части, която цели да запознае по-широката публика с живота на ЛГБТИ+ общността. През следващите пет седмици, ще представяме по един текст, подходящ за споделяне със съмишленици или близки хора, които искат да научат повече за това как да бъдат съпричастни и да подкрепят ЛГБТИ+ близките си.

Фондация „Окрилена" създава проекти, които да покажат как равноправието обогатява българското общество и организира кампании, които се борят с домашното насилие и подкрепят кризисните центрове за лица, пострадали от насилие.

ЛГБТИ+ история

В България разделянето по въпроса за права на ЛГБТИ+ обществото става все по-осезаемо с всяка следваща година. Дори и да не са открито против съществуването и свободата на хората от общността, множество хора са готови да ги "толерират", стига да не се набиват на очи или да не „парадират“. Това може да звучи като добър компромис, но всъщност не е толкова прогресивно и много често е породено от липса на образованост по темата. За да адресираме този проблем и да помогнем с разбирането на някои характерни пропуски на хетеросексуалните хора в знанията си за ЛГБТИ+ общността, ще се вгледаме в историята по света и у нас.

Акроним

Като въведение в темата е удачно да се уточнят основните термини и идентичности и как те се обвързват в една общност. Те се разделят на сексуалност, тип привличане, пол и биологичен пол.

Основните сексуални идентичности са лесбийка, гей и бисексуален, което са и първите три букви от акронима. Да си хетеросексуален означава да си привлечен към противоположния пол, докато да си хомосексуален или гей за мъж и лесбийка за жена означава да си привлечен към същия пол.

Да си бисексуален означава различни неща за различни хора. Някои хора го интерпретират като привличане към два пола, други към два или повече, трети като привличане към няколко пола с преференция към един пол.

Заради вариациите в дефиницията съществуват други сексуалности като пансексуалност, което е привличане към всички хора без зачитане на пол като фактор, омнисексуалност, което е привличане към всички хора със зачитане на пола като фактор и полисексуалност, което е привличане към някои полове, а не всички. Те имат общи и припокриващи се дефиниции с бисексуалността, но разликите са от значение за хората, които ги използват.

Типа привличане, на който се базират идентичности, са романтично и сексуално привличане. Някои хора не изпитват романтично привличане, което се нарича аромантичност. Тези хора нямат нужда от това да са в романтична връзка с друг човек и намират достатъчно удовлетворение във връзките си с колеги, приятели и роднини. Други хора не изпитват сексуално привличане, което се нарича асексуалност. Те могат да имат желание романтична връзка, просто не изпитват нужда или не желаят тя да включва секс.

И двете идентичности могат да имат вариации, където хора имат нужда да имат близка връзка с човек, за да изпитат даденото привличане, което е демиромантичност и демисексуалност или като цяло се случва рядко да се изпитва, което е грейромантичност или грейсексуалност. Важно е да се отбележи, че нивата на различно привличане могат да зависят от травма или хормонален дисбаланс, но могат и да са част от идентичността на човек независимо от това.

Половото идентифициране в рамките на мъж и жена се разделят в три групи – цисджендър, трансджендър и небинарни. Цисджендър се нарича когато човек се идентифицира с биологичния си пол, жена или мъж, трансджендър или транссексуален се нарича човек, който се идентифицира с противоположния пол на този, с който е роден.

Небинарен е човек, който не се вписва и идентифицира стриктно с двете опции на мъж и жена. Това може да означава, че се чувства като нещо по средата, понякога е едното, понякога другото или не се идентифицира с тях.

Биологичния пол също се разделя на три – мъж, жена и интерсекс. Мъжът е роден с XY хромозоми, жената с XX, а интерсекс хората са родени с вариации на тази комбинация. Тук е важно да се отбележи, че исторически е имало различни дефиниции на биологичен пол, защото генетиката като дял на биологията е развитие от 19-ти век. Други дефиниции са включвали количеството тестостерон, което човек произвежда и външната полова система.

Разбира се, ЛГБТИ+ акронима включва и знака плюс, за да покаже, че куиър общността е готова да създаде пространство и за други идентичности.

Всички описани идентичности не съществуват само у хората като животински вид. В следващата част от поредицата с фондация „Окрилена" ще разкажем за сексуалността и пола при други животни.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още