Как да се тестваме вкъщи за ХИВ в Световния ден за борба срещу СПИН

Коста Каракашян

Снимки: Single Step и Anna Shvets / Pexels

По света днес се отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслова „Глобална солидарност, устойчиви услуги“.

Въпреки че в световен план е постигнат голям напредък в диагностицирането и лечението на ХИВ от 90-те насам, вирусът продължава да бъде един от основните проблеми в областта на общественото здраве в глобален план. През 2019-та, по света има 38 000 000 души, живеещи с ХИВ, 1 700 000 новозаразени с ХИВ в рамките на годината и 690 000 души, починали от причини, свързани с ХИВ.

Пилотната програма за домашно тестване в България на фондация Single Step бе призната като успешна кампания и добра практика от Световната здравна организация. Широкото тестване за ХИВ е ключва стъпка от лечението, защото навременното диагностициране позволява да се изпишат лекарства, които да осигурят един нормален и спокоен живот на ХИВ-позитивните хора в България и по света.

В България, групите, които са най-уязвими към ХИВ инфекции включват гей, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже (МСМ) и трансджендър хора. Много от тях все още се притесняват да бъдат тествани и да научат своя ХИВ статис поради стигмата от положителния резултат и самия процес на тестване.

Програмата на Single Step е ръководена от Момчил Баев, Мениджър на програмата за сексуално здраве и ХИВ на фондацията и доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията. В рамките на кампанията #endHIVbg, фондацията изпраща 900 безплатни домашни тестове за ХИВ до 120 локации във всички 28 области на страната и осигурява гореща линия за подкрепа на всички желаещи потребители.

Данните от проекът показват, че в България:

  • 31,4% от МСМ и транс хората никога не са се изследвали за ХИВ през живота си (заради недостъпността на услугите по тестване и заради стигмата, която свързва тестването за ХИВ със сексуалната ориентация)
  • 71,4% от МСМ и транс хората предпочитат самостоятелно тестване за ХИВ вкъщи пред останалите съществуващи начини.

Кампанията бе призната от Световната здравна организация (WHO) като добра практика, особено в контекста на пандемията COVID-19 и бе излъчена в специално видео по повод Световния ден за борба със СПИН. Гледайте видеото тук и поръчайте своя безплатен тест за ХИВ на сайта на Single Step:

Прочетете още