Илюстраторката Jenifer Prince за лесбийската любов и изкуството онлайн

Снимки: Jenifer Prince / Instagram

Jenifer Prince е визуален артист и илюстратор от Бразилия, която комбинира комикските и поп-културата с историите на лесбийската общност: тяхната любов, сексуалност и всичко останало тях. Работата ѝ комбинира дигиталните медии с носталгията към миналото, за да създаде нещо ново и въздействащо.

Новаторската и гледна точка ѝ печели конкурса за Официален плакат на шествието на лесбийките в Сан Франциско през 2016 г. Успехът на този конкурс я вдъхновява да погледне на изкуството си като форма на активизъм, което може да бъде истинско средство за соцаилна промяна.

Разговаряме с Jenifer за работата ѝ, социалните медии и вдъхновението.

АНТОНИЯ: Какви са някои от предизвикателствата и възможностите, с които си се сблъскала като художник, който се фокусира върху куиър и сапфични теми?

JENIFER: Бих казала, че най-лошото предизвикателство е "цензурата", която се случва с куиър изкуството в Instagram. Свалиха ми няколко публикации, които не бяха вулгарни по никакъв начин. Предполагам се е случило, защото много хора са ги докладвали, но никога няма да знам със сигурност. Знам само, че това се е случвало и на други куиър артисти. Заради това избягвам да правя открито еротични илюстрации от страх да не загубя достъп до платформата си. Получавала съм и много омразни коментари, но бързо ги изтривам и игнорирам. От друга страна, работата ми ме свърза с толкова много невероятни хора! Наистина обичам да комуникирам с всички в коментарите и личните съобщения, когато мога, и да обсъждаме всякакви теми от куиър медиите до лесбийските преживявания. Това е наистина приятно и вдъхновяващо! 

АНТОНИЯ: Какво послание искаш да предадеш чрез изкуството си?

JENIFER: В личните си творби обичам да показвам положителната страна на това да си сапфична жена (бел. ред — от Сафо̀, древногръцката поетеса, която е писала за хомосексуалната любов, от която идва думата "лесбийка", по името на нейния роден остров Лесбос). Обичам да я смесвам с винтидж естетика, защото винаги съм имала чувството, че миналото ни е ограбено. Обикновено мислим за миналите епохи като за ужасно време за това да си куиър - което е вярно, така е било - и аз се опитвам да покажа друга гледна точка за това как е можело да бъде, как може да бъде днес или как е.

АНТОНИЯ: Каква роля имат социалните медии в развитието ти като артист?

JENIFER: Започнах да публикувам работата си в социалните медии, защото един приятел ми каза, че това е добър начин да наблюдаваме собственото си развитие като артист. Реших да опитам и това определено ми помогна много да видя къде мога да се усъвършенствам и и къде съм успяла. Социалните медии са идеалното място за свързване с арт общността и с куиър/лесбийската общност и това също беше от съществено значение за израстването ми като артист. Социалните медии също така бяха ключови за видимостта на работата ми и съм наистина благодарна за това. 

АНТОНИЯ: Какво те вдъхновява?

JENIFER: Вдъхновявам се много от изкуството като цяло: филми, музика, предавания, книги и т.н. Вдъхновявам се и от живота си с моята приятелка, както и от моменти и разговори с приятели. Обсебена съм визуално от винтидж естетиката, така че получавам много от визуалното си вдъхновение от пълп-списанията, комиксите от 50-те и 60-те години и старите холивудски филми.

АНТОНИЯ: Какви са настоящите ти проекти?

JENIFER: Работя върху кратък комикс и съм супер развълнувана от тази възможност! Но тъй като работя по него през свободното си време и почти не разполагам с него, вероятно ще отнеме известно време, докато бъде завършен. Никога не съм правила нещо по-дълго от няколко квадратчета, така че това е доста голямо предизвикателство, а и го правя повече за забавление и експериментиране, отколкото за каквато и да била друга цел, така че не бързам с него. Освен това винаги работя върху следващата си илюстрация!

Творбите на Jenifer Prince можете да разгледате в Instagram и в сайта ѝ тук.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още