Изложбата Shit Storm трансформира онлайн омразата в нежно изкуство

Коста Каракашян

Снимки: Радина Ганчева

“Shit Storm: Колекция от онлайн омраза” е най-новият проект на фондация GLAS, който цели да изложи на показ най-грубите, агресивни и страшни закани и обиди, с които се сблъскват хората онлайн.

Изложбата цели да създаде един силен физически образ на тези толкова страшни думи, с които са нападани журналисти, активисти за правата на човека и други публични личности, заявили се открито. Много често онлайн агресията остава безнаказана заради дигиталния си характер и не осъзнаваме колко сила имат тези думи, докато не ги видим пред нас.

“Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена eзик на омразата, но и думите, представени чрез изкуството на различни автори, да бъдат изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване” споделят организаторите.

Четиримата артисти, автори на красивите трансформации на думите, са Вероника Белчева (Belronika), Костадин Кокаланов, Елизавета Ангелова (Written by Ellie) и Стефан Чинов.

Belronika анимира нежно изписаните на ръка калиграфии на Елизавета Ангелова в 2-минутна анимация, докато Костадин Кокаланов покрива цели завеси с обиди и закани, отнесени към ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминисти, писатели и журналити. Стефан Чинов борави със същия материал, но го отпечатва върху платове в своята работа "1000 думи". 

Швейцарската посланичка Мюриел Берсе Коен беше сред първите гости на откриването на изложбата в София и се присъедини към общото послание, че “повишаването на осведомеността за речта на омразата и по-силната позиция на всеки от нас за уважение и грижа към нашите съграждани ще направят обществото ни по-добро място за живеене!”

“Shit Storm: Колекция от онлайн омраза” e в KO-OP, бул. “Янко Сакъзов” 17 до 11 ноември, всеки ден между 12 и 19:30 ч.

Прочетете още