Иво Димчев разказва за баницата, баланса и бъдещето

Вилиян Гешев

Снимки: Иво Димчев / Instagram

Иво Димчев е от онези изпълнители, които могат да създадат музика от всичко. Само му предложи дума и той веднага ще сътвори "онова парче, което не спираш да си повтаряш по цял ден". Той е хореограф, визуален артист и певец, който смело и умело те въвлича в една вихрушка от емоции, цвят и дръзкост. Напълно заслужено присъства на международните сцени както в Европа, така и в Америка и Азия.

През март тази година Иво издаде култовата песен "Корона къш къш", която за секунди се превърна в химн на пролетната ни COVID-19 изолация. А сега е готов да ни зарадва с "Баница" - в колаборация със 100 KILA. Изключително благоприятно за студения зимен сезон! Не че не бихме си позволили да похапнем баница и през другото време на годината. Просто сега тя е много по-нестандартна. А аз обичам да се потапям в тази палитра от изкуства!

Какъв е бил процесът по създаването на песента, умее ли да прави баница и да очакваме ли завръщането му на театралната сцена - разговаряме с Иво Димчев. 

ВИЛИЯН: Поздравления за "Баница"! Разкажи ни какъв беше процесът по създаването на песента? Какво се случи behind the scenes?

ИВО: Измислих Баница-та в колата, докато карах от морето към София. Бях си пуснал в колата една арабска тарамбука и изведнъж започнах да си пея бани-бани-бани-баница и т.н. Когато се прибрах в нас, я подредих окончателно като музика и текст. Първо ме беше малко срам да я пея по концерти, но хората толкова силно и положително реагираха, че се убедих, че няма от какво да се срамувам. Когато Килата ми предложи да направим песен заедно, директно му изпях Баница-та и той много я хареса и решихме, че ще я превърнем в дует.

ВИЛИЯН: Умее ли Иво Димчев да прави баница и, ако да, коя е най-успешната рецепта за нея?

ИВО: Не умея. Никога не съм правил баница. Но много тесто месих в продължение на една седмица, докато измислях визиите за клипа.

ВИЛИЯН: Песента получи смесени отзиви. Очакваше ли това?

ИВО: Аз нямах абсолютно никакви очаквания. Аз съм свикнал широката аудитория да има трудности във възприемането на моето изкуство, така че не се учудих много на негативните реакции. Дори положителните повече ме изненадват.

ВИЛИЯН: Чували сме "Баница" и като соло изпълнение на един от концертите ти. Какво породи решението ти да я запишеш в колаборация със 100 KILA?

ИВО: Той искаше отдавна да работим заедно. Аз просто реших, че имайки предвид колко сме различни като естетика, най-добре е да се съберем в нещо, което е весело и иронично - нещо, в което няма как да се вземем много насериозно.

ВИЛИЯН: Защо е важно една баница да не се рони?

ИВО: За да не се налага да си хвърляш рязко дрехите в пералнята, заради мазните петна. А и ако ядеш в колата е още по-зле - пада по седалката, между краката ти, става някакъв кошмар. Не е добре да се рони. Но пък е добре да е хрупкава. Въобще тънък баланс.

ВИЛИЯН: Коя песен не спираш да слушаш напоследък?

ИВО: Тези дни слушам много новата си песен "Кажи како", защото се опитвам да измисля клип за нея. 

ВИЛИЯН: Ти си изключително колоритен и разнообразен артист! Ново предизвикателство ли бе за теб "Баница" и какво успя да вземеш от това гмуркане в него?

ИВО: Успях да затвърдя линията на заиграване с фолклора и чалгата. Както направих с "Корона къш къш". Както тогава, така и сега хуморът е на ниво и хората виждат, че е време за забава и лек фолклор по един малко староградски начин. Нещо, което определено липсва в популярната музика в 21 век. Аз имам достатъчно много сериозни и драматични песни и за да имам баланс ми е крайно важно да имам песни, в които мога да бъда ироничен към себе си и публиката. Иначе просто няма да съм аз.

ВИЛИЯН: В социалните мрежи споделяш live изпълнения на много свои нови песни. Кога може да очакваме студийни версии на парчета като "Писна ми", "Кажи како", "Докрай" и моя безапелационен фаворит “Парцал”?

ИВО: Студийната версия на "Кажи како" е готова, само да направя клипа и я пускам. 100 кила много иска да участва в "Парцал", така че може би ще го изчакам да си напише неговата част към нея.

ВИЛИЯН: Има ли Иво Димчев жанр?

ИВО: Има нещо общо между песните, но на мен не ми е ясно какво е то. Може би е моят особен глас. Може би са особените хармонични прогресии в тях. Знам ли.

ВИЛИЯН: Изкуството средство ли е и, ако да, за какво?

ИВО: За пречистване на душата и ума от шлаката на живота.

ВИЛИЯН: Съвсем наскоро имаше рожден ден. Какъв текст би си пожелал да изпееш?

ИВО: Искам да напиша песен за Прошката, не съм писал такава, а ми се струва много, много важна тема.

ВИЛИЯН: Да очакваме ли завръщане на пърформънсите ти на българската сцена?

ИВО: Засега няма такава вероятност. Дадох достатъчно на съвременната театрална и танцова сцена. Ако ще изневеря на творчеството с песните, то това би било по-скоро с кино проект. 

Чуите "Баница" тук и последвайте Иво Димчев в Facebook / Instagram и Out.bg в Facebook / Instagram:

Прочетете още