Кратка история на така любимото ни черно кожено яке

Снимки: Reginaldo G MartinsAnastasiya Lobanovskaya, Melvin BuezoCarl Van Vechten, Wikimedia Commons

Откакто започва еволюцията на човечеството, кожата и кожените наметки са неизменна част от съществуването. Не само от практична гледна точка, за да оцеляваме, но с времето и от естестическа гледна точка. 

Днес ще разгледаме едно конкретно изделие от кожа, белязало света на модата от десетилетия - коженото яке. Неговата история започва с Първата световна война. То е създадено като военна униформа за пилотите на бомбандировачите. Тогава функциите му били изцяло практични, за да изолира от студа при полет. След това биват използвани и в гражданската война в Русия.

Въпреки изцяло военната му насоченост то започва да се промъква в гардероба на хората. През 20-те на 20 век за първи път излиза първото кожено яке за комерсиална употреба, произведено за Harley Davidson от братята Irving and Jack Schott. Въпреки че започва да навлиза все по-стремглаво в света на модата, през Втората световна война отново бива използвано като униформа в американските военновъздушни сили. Моделът А2 става изключително популярен. 

Но истински тласък на развитие му дава Холивуд в неговите златни десетилетия 40-те и 50-те. Тогавашните еталони за мъжка красота и чар: Gary Cooper, Marlon Brando, James Dean събират всички погледи облечи в такива кожени якета. От тогава коженото яке се превръща в синоним на бунта, красотата и непокорството.

След неговия голям триумф в Холивуд и света на филмовото изкуство. Започва и неговата борба на музикалната и модната сцена. През 60-те на музикалната сцена се запознава с коженото яке благодарение на Beatles (през 60-те), Ramones, Sex Pistols и The Clash (от 70-те години на миналия век) и допринасят за свързването му с рок и пънк музиката.

А като става въпрос за света на модата, двама дизайнери оставят своя персонален отпечатък върху неговата история. Единия от тях е Vivienne Westwood, която е приятелка с мениджъра на Sex Pistols. Но истински пионер в света на кожените якета и дрехи е Yves Saint Laurent. Той за първи път показва на модната сцена кожено яке, както и различни изделия от кожа. Той въвежда в света на съвременната висша мода кожата като текстил и дава тласък на развитието на нова направление в модата. 

Следващият голям момент на развитие на коженото яке е през 80-те години на 20 век. Тогава се появяват много ундърграунд култури, в които кожените облека представляват ключова част от облеклото. Класическия силует на коженото яке бива променен, като раменния пояс се подчертава с подплънки. В този етап границите на въображението на дизайнери излизат от концепцията за класичекото кожено яке и започват да се появяват страшно много нови и различни концепции за него.

Въпреки своята дългогодишна история класическото кожено яке продължава да бъде част от гардероба на всеки човек, независимо от неговото възраст. Той е станало еталон за стил и красота. Вече не е просто тренд, а е явление и правило, което ще остане и след нас. А разнообразието му е толкова голямо, че няма моден бранд, независимо от капацитета му, в чиято колекция да не присъства кожено яке, понякога вече и във веган вариант.

Статията е оригинално публикувана в блога на Александър Кирчев.

Последвайте Александър в Instagram и Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още