Истинската трагедия на секс скандала с хомофобския евродепутат József Szájer

Коста Каракашян

Снимка: European Parliament / Multimedia Centre

József Szájer, евродепутат от партията Фидес на премиера на Унгария, Viktor Orbán, призна, че той е мистериозният евродепутат, заловен по време на секс оргия този уикенд в Брюксел. Евродепутатът е бил заловен по време на секс парти с наркотици и 24 други души, предимно мъже.

Много медии побързаха да осъдят Szájer и да изобличат лицемерието на фона на активните хомофобски действия от страна на партията му. Известен е като един от авторите на промяната на унгарската конституция, която дефинира бракът като “съюз между мъж и жена”, както и с нови предложения да се ограничи възможността на трансджендър децата да самоопределят идентичността си.

Истинската новина в случая не е разкриването на поредния хомофобски настроен политик да води таен двойствен живот като гей. Случката по-скоро доказва, че ако правителството на Orbán, включително и самия Szájer, не третираше ЛГБТИ+ хората като някакъв вид престъпници, то тази история не би стигнала дотук.

В една нормална страна, никой ЛГБТИ+ политик или гражданин не би бил принуден да се впуска в такава опасна ситуация по време на пандемията, да се крие и да се бяга от полицията, спускайки се по улук, за да избяга по улицата. В Унгария, както и държави като България, личният живот на публично открит гей политик веднага би станал повод за дискриминация и би повлиял крайно негативно на кариерата му. Разбира се, неспазването на противоепидемичните мерки и употребата на наркотици са повод за порицание в случая.

Пред Out.bg, белгийският политолог и ЛГБТИ+ активист Rémy Bonny споделя: "Szájer e отговорен за конституционното ограничаване на брака да включва само бракове между мъж и жена. Неговите действия, особено по време на пандемията, включвайки се в оргия с други мъже и живейки двоен живот като гей мъж, показват изключително лицемерие. Този случай доказва, че правителството на Orbán използва ЛГБТИ+ хората като разменна монета, за да въведе една автократична и антидемократична политическа система."

Вместо да се фокусираме върху неговия случай, много по-важно е да насочим вниманието си към политиките на правителството му и да видим как можем да бъдем съпричастни с всички ЛГБТИ+ хора в Унгария, които нямат къде да избягат.

Прочетете още