Истанбул Прайд е разпръснат от полицаи със сълзотворен газ

Коста Каракашян

Снимка: Istanbul Pride / Wikimedia Commons

По-рано миналата седмица турската ЛГБТИ+ общност се опита да отбележи Истанбул Прайд въпреки официална забрана. В отговор полицията изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата, събрала се в центъра на Истанбул, и задържа някои от участниците в забраненото шествие.

Видеозапис на телевизия Ройтерс показва как полицаи с екипировка за борба с безредиците бутат и влачат хора, някои от които размахват знамена на дъгата край централния булевард "Истиклял" в града. Според съобщения в медиите са били задържани около 20 души, сред които и фотожурналист.

През последните години турските власти редовно забранявт провеждането на Прайд шествие. Годините преди това са отбелязвали хиляди участници.

Турция от известно време е кандидат за членство в Европейския съюз, но процесът на присъединяване се бави от години на фона на напрежение по различни въпроси, включително правата на човека.

В четвъртък мнозинството от лидерите на Европейския съюз обещаха да продължат борбата с дискриминацията срещу ЛГБТИ+ общността със съвместно писмо срещу политиката на Унгария, чийто парламент миналата седмица одобри законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята, че насърчават хомосексуалността или промяната на пола.

Източник: CNN

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още