I May Destroy You: Шедьовър, който нюансирано разнищва сексуалното насилие и съгласието в 21-ви век

Иво Стоянов

Снимки: I May Destroy You / HBO

I May Destroy You ("Може и да те съсипя") е минисериал, колаборация между HBO и BBC. Сериалът разказва историята на Арабела, безгрижна и уверена лондончанка със страхотни приятели и многообещаваща писателска кариера. След трагична нощ, в която е упоена, а след това и изнасилена, и се налага да преосмисли живота си.

Британката Michaela Coel играе главната роля, пише всичките 12 епизода и режисира 9 от тях. Определено личи, че това е нейното дете (Coel също признава, че подобна случка в реалния живот е вдъхновила сериала), историята е много лична и интимна и не изглежда като фикция, а по-скоро като документален филм, чиято цел е да направи дисекция на сексуалните отношения през 21-ви век. Главна роля във въпросната дисекция имат и най-добрите и приятели Куаме (атрактивен гей мъж, някогашен танцьор, който преподава аеробика) и Тери (млада и все още опитваща се да пробие актриса).

Нападението над Арабела принуждава нея, Тери и Куаме да анализират собствените си сексуални контакти, любовни връзки и интимни партньори. Резултатите често служат за да подкопаят успешно презумпциите на зрителя относно кой носи вина в такива ситуации, както и за да размият границата между жертва и извършител. Нюансираният поглед върху теми табу, комплексността, с която го прави, както и фактът, че не спира да бъде развлекателен нито за секунда, превръщат I May Destroy You в модерен шедьовър.

Британското бижу се осмелява да представи и различните форми, които могат да приемат сексуалните посегателства, като не всички от тях са толкова разбираеми, колкото атаката над Арабела. Те често не са извършени от лоши хора, често се случват неволно, от егоизъм, комплекси  или липса на емоционална интелигентност. Различни сцени илюстрират как някой може да бъде насилван дори след като е дал съгласието си.

Показани са и двойните стандарти в съдебната система, която не гледа на изнасилванията върху мъже по начина, по който го прави с женските такива. Обстоятелствата около привидно консенсуална тройка също биват детайлно анализирани и то в ретроспекция.

Michaela Coel създава удивително жив свят, изключително съвременен, който цялостно не е виждан досега, може би само в еднакво гениалния и отново британски, Fleabag. От една страна, историята се усеща силно свързана с чернокожите младежи живеещи в Лондон в 21-ви век, но от друга е глобална история, в която всеки може да се разпознае. По сходен начин, пътят на Арабела към възстановяването е дълбоко личен, но в същото време историята и засяга и универсални аспекти от живота, които нямат общо с нейните пол, раса и възраст.

Сексуалните травми и техните психологически последици се показват по истински и напълно лишен от клишета начин.  Британската продукция не спира да изненадва с постоянни обрати, както и с отрезвителни шамари към всеки зрител, който си мисли, че знае накъде върви действието. Финалът е безспорно силно смущаващ на моменти, но пък е безумно смел и оригинален, точно както и самия сериал, така че е верен на видяното преди това. Често труден и неудобен за гледане, дори грубоват и пошъл, но винаги опиянителен, никога плосък и винаги дълбок като послания, винаги имащ какво да каже, I May Destroy You е сред сериалите, които не просто стават част от историята на поп културата, но и я променят изцяло.

I May Destroy You беше големият победител на наскоро раздадените награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA), където спечели най-добра режисура, сценарий и главна женска роля в драма или минисериал, както и най-добър минисериал. Paapa Essiedu и Weruche Opia също бяха номинирани, но загубиха срещу Paul Mescal (Normal People) и Rakie Ayola (Anthony). Хитът на HBO е големият фаворит и за предстоящите награди Emmy.

Най-доброто: Michaela Coel. Michaela Coel. Michaela Coel. Michaela Coel е извънземен талант – и като актриса, и като сценарист, и като режисьор. Нейният отказ да прави компромиси, нейната ангажираност да бъде безцеремонна до болка, както и талантът и да направи всичко това по шокиращо оригинален и невиждан начин, който същевременно изглежда органичен и естествен.

Сериалът и нестандартните му ситуации могат да се обсъждат с години - Арабела и Зейн, Куаме и Нилуфер, но също Куаме и Малик, както и ситуацията на Тери в Италия. Също кой е реалната жертва в последната среща между Арабела и Биаджио.

И не на последно място, феноменалната игра на Paapa Essiedu и Weruche Opia, както и основното послание – пътят към щастието е човек да поеме контрол над собствената си история. 

Най-лошото: Без да влизам в спойлери, финалът на Куаме е претупан и не добре аргументиран. Това е единственият неоспорим негатив на сериала, като определено имаха нужда от още един епизод, за да приключат неговата история по подобаващ начин.

I May Destroy You е достъпен за гледане в HBO GO

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още