Хиляди протестират по улиците на Испания срещу хомофобското убийство на Samuel Luiz

Коста Каракашян

Снимка: Fernando Losada Rodríguez / CC BY-SA 4.0

Хиляди излязоха на протести в градове из цяла Испания, за да настояват за справедливост след бруталното убийство на 24-годишния студент-медук Samuel Luiz след нападение, което според свидетели е било с възможна хомофобска подбуда.

24-годишният Samuel е бил нападнат пред нощно заведение, докато е излизал с приятели в галисийския град А Коруня в ранните часове на съботната сутрин. По-късно той е починал в болницата.

Младият мъж е водел видеоразговор по телефона си, когато двама минувачи, мъж и жена, го обвиняват, че се опитва да ги снима и го нападат.

Според испанската радио станция Onda Cero, свидетел на случката разказва, че мъжът казал на Samuel: "Или ще спрещ да снимаш, или ще те убия, педал", на което той успял само да отговори "Защо ме наричаш педал?" преди да бъде нападнат.

Той е останал с тежко посинено лице, но минути по-късно нападателят се върнал с още 12 души, които пребили студента-медик до безсъзнание. Той умира часове по-късно.

Нападението, което се разследва от полицията в момента, предизвика възмущение в цяла Испания и доведе до демонстрации в понеделник вечерта в Мадрид, Барселона, Валенсия, Саламанка, Билбао и Сарагоса.

Протестиращите носеха плакати с надписи: "Край на смъртните случаи заради омраза, нетолерантност и дискриминация".

Max Luiz, баща на жертвата, заяви: "Те угасиха единствената ни светлина. Надявам се само, че смъртта му не е напразна."

José Miñones, представител на испанското правителство в Галисия, заяви, че полицията разследва дали нападението над Samuel е било мотивирано от хомофобия.

Във вторник испанската полиция съобщи, че е арестувала трима мъже във връзка с убийството. Между пет и дванадесет мъже са заподозрени в участие в атаката.

Убийството на Samuel се случва по-малко от седмица след ежегодните Прайд шествия в Испания и дни след като правителството одобри проектозакон за защита и укрепване на правата на ЛГБТИ+ хората.

Данните на испанското министерство на вътрешните работи сочат, че през 2019 г. в Испания са извършени 278 престъпления от омраза, свързани със сексуалната ориентация или половата идентичност, което е с 8,6% повече в сравнение с предходната година.

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) предупреждава, че само малка част от престъпленията от омраза се докладват на полицията. Дори и в страни като Испания, хомофобията продължава да отнема човешки животи.

Източник: The Independent / Graham Keeley

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още