Говорим си за историята на преобличането тази вечер със Sofia Queer Forum

Коста Каракашян

Снимки: София куиър форум & Кристиян Чалъков / Facebook

Вълнуващата програма на София куиър форум продължава и тази седмица. След интимното интервю с Мис Бони от миналата седмица, тази вечер всички ние имаме възможността да се включим в онлайн дискусия на живо по темата "Традиции и съвременне драг култура". 

За програмата, организаторите споделят: "Практиките на преобличане и тяхната популярност днес имат широко място в поп културата, масовизирана от глобални феномени като шоуто на RuPaul. Масовизацията на драга изстрелва в публичността доскоро маргинални фигури на драг общностите и това е важен знак за прогреса на ЛГБТИК+ и феминистките движения. Но преди тази масова популяризация да се случи, всъщност може да се каже че началата на драг, както и популярността на самата практика на преобличането също съществуват.

Това е особено видно в уникалните за България и някои съседни на нас страни фолклорни практики, както и в редки за градската култура практики по преобличане. В тази дискусия ще се опитаме да хвърлим мост между традиция и съвременност, между фолклор и изкуство, за да разбием клишето, че драг културата е нещо външно и дори заплашително за нашата културна среда и реалност. Ще си зададем въпроси като: Можем ли да мислим съвременната драг култура като продължение на нашите собствени традиции? Как можем да сравняваме фолклора с драг като част от градските култури?"

В дискусията ще участват професорът по история на изкуството Мартина Балева, драг кралицата Никол Бърборини и пловдивския художник-илюстратор Кристиян Чалъков. Модератор на дискусията е Станимир Панайотов, с когото ще ви запознаем по-подробно съвсем скоро. 

Страхотното издание на София куиър форум е подкрепено по програма "Публики" на Национален фонд "Култура" и е в сътрудничество в галерия Структура.

Дискусията е тази вечер, 5 март от 21:00 в Zoom и на Facebook страницата на форума.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още