Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз публикува становище в полза на еднополовите родители в България

Коста Каракашян

Снимка: Jonathan Borba / Unsplash

По-рано днес генералният адвокат на Съда на Европейския съюз Juliane Kokott публикува становището си по делото на Бебе Сара - дело, което се води с правната помощ на Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Според него, България не може да откаже да признае произхода на детето от двете му майки за целите на свободното придвижване в ЕС и трябва да документ за самоличност или документ за пътуване на детето, в който В.М.А и съпругата ѝ да бъдат посочени като родители.

Напомняме за случая - след като сключват брак в Гибралтар през 2018, с помощта на асистирана репродукция двете майки посрещат малката Сара в Испания. При раждането, детето получава акт за раждане, в който са вписани и двете майки, но не наследява гражданство от Испания, за което е нужно поне единият родител да притежава испанско гражданство. В последствие, детето не успява да наследи и великобританско гражданство заради факта, че едната майката не е родена на територията на Великобритания, а в Гибралтар. 

Майката с българско гражданство подава документи за издаване на акт за раждане в България, за да може Сара да се сдобие с българско гражданство. Столична община отказва, създавайки ситуация, в която детето е в риск да остане без гражданство.

Делото пред Съда на Европейския съюз се води от адв. Деница Любенова и Младежка ЛГБТИ+ организация "Действие", които предлагат про-боно правни услуги за ЛГБТИ+ хората в България.

"Действие" споделят основните изводи от становището на Генералния адвокат:

  • Правото на свободно движение в Съюза включва правото да се води нормален семеен живот както в приемащата държава членка, така и в държавата членка по произход.

  • В.М.А. и съпругата й надлежно са придобили статута на родители на детето по силата на испанското право. Непризнаването на родствената връзка между двете жени и детето би създало пречки за семейния им живот в България, ако решат да се върнат;

  • България НЕ МОЖЕ да откаже да признае произхода на детето от двете му майки за целите на свободното придвижване в ЕС;

  • България трябва да издаде документ за самоличност или документ за пътуване, в който В.М.А и съпругата й да бъдат посочени като родители.

Двете майки също разказват: "Ние сме изключително развълнувани от решението на Генералния адвокат и благодарни за подкрепата на нашите близки, приятели и общността. Надяваме се решението по делото да бъде и повратна точка, която да помогне на други семейства като нашето. Много се вълнуваме от възможността да можем да пътуваме заедно като семейство и дъщеря ни най-накрая да види своите роднини в България и Великобритания. Специални благодарности изказваме на Деница Любенова и Венета Лимберова от “Действие” за тяхната неуморна работа и отдаденост, а също и на Илга-Европа за безценната подкрепа по нашето дело."

Председателката на "Действие" Венета Лимберова допълва: "Решението, на следващо място, за нас е стъпка към постигането на равноправие в България на ЛГБТИ хората като цяло, макар и да е обвързано единствено и само с упражняване на правото на свободно придвижване в ЕС."

Очаквайте още по темата с официалното решение на Съда.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още