Gay Propaganda предлага самиздат терапия за куиър руснаци

Снимки: Gay Propaganda / Wikimedia Commons

Представете си свят, в който куиър младеж, който се страхува за живота си в Русия, може да избяга в Полша и да се чувства в безопасност там. Имайки предвид анти-ЛГБТИ+ вълната в Полша през изминалата година, подобен сценарий звучи нереалистично. Но всъщност тъкмо така е изглеждал светът преди седем години, когато журналистите Маша Гесен и Joseph Huff-Hannon публикуват Gay Propaganda — сборник интервюта с куиър руснаци.

Самиздат терапия

След подписването на руските закони срещу "гей пропагандата" през юни 2013-та, един от главните им защитници заявява в национален ефир, че новото законодателство има за цел да спаси децата на Русия от "перверзни семейства като това на Маша Гесен." Заради риска да загубят децата си, както и заради заплахи срещу животите им, Маша Гесен и съпругата си решават да напуснат Русия.

Разбира се, Гесен не спира да пише, след като напуска родината си. Книгите им за Pussy Riot и политиките на Кремъла са носители на редица международни награди. Gay Propaganda обаче си остава най-личният им проект.

"Спомням си," пише Гесен в увода на книгата, "какво ми дадоха самиздат книгите в Съветския съюз: потвърдиха, че аз и родителите ми не сме единствените, които мислят различно. Никой не си мислеше, че самиздат ще образова цялото общество; мисията му беше да улесни комуникацията между единомишленици и да им помогне да се намерят." В духа на самиздата, руското издание на Gay Propaganda се разпространява безплатно.

Маша Гесен нарича книгата Gay Propaganda самиздат терапия както за тях самите, така и за всички руснаци, които ще я прочетат и ще намерят в нея истории, близки до своите. Някои от разказите представят щастливи гей семейства, които показват, че добрият живот е възможен дори и в Русия. Други пък са мрачни трилъри, които разказват историите на хора, изправили се срещу света—и оцелели въпреки всичко. Всички истории са разказани в първо лице от тези, които са ги преживели.

Какво е да си куиър в Русия?

Някои от историите в Gay Propaganda са наистина страшни. Баба и дядо, които отвличат внучето си, защото не искат то да живее в семейство с две майки. Московски политик, който е принуден да напусне работата си, а после е пребит почти до смърт и оставен да кърви в апартамента си. Млад мъж, неколкократно разпитван и заплашван от ФСБ (руската служба за държавна сигурност) с едно-единствено послание: да спре с ЛГБТИ+ активизма. Героите на всички тези разкази успяват да преодолеят препятствията по пътя си най-вече с помощта на своето избрано куиър семейство и на онези, които ги подкрепят безрезервно.

В книгата има и много щастливи истории, чиито сюжети също са изградени благодарение на силни приятелства и мрежи на солидарност. Такива са разказите, например, на двойка мъже, които движат гей бар в Сочи и живеят идиличен и спокоен живот. А двойка жени дори твърдят, че никога не са срещали хомофобия в Русия, благодарение на своите приятели и семейство.

Разнообразието от щастливи и тъжни истории наистина помага книгата да бъде прочетена като форма на самиздат терапия. Ако сборникът Gay Propaganda наистина пропагандира нещо, то това е посланието, че никой не е сам — други хора са срещали същите проблеми и са успели да ги преодолеят.

Защо е важна Gay Propaganda?

Книгата не само ни напомня, че по-добър свят е възможен, но и разказва как се случват политическите промени, които могат да навредят или да помогнат на ЛГБТ общността. В предговора към изданието, Гари Каспаров, световният шампион по шахмат и борец за човешките права в Русия, разказва промените в Русия така, както ги е видял.

Авторитарните държави, пише Каспаров, нямат свои конкретни и положителни цели и затова си създават външни врагове, от които смело могат да бранят своите граждани. Така се създават излишни и глупави разговори за "джендър пропаганда", например, а се отбягват дискусии върху реални икономически и политически проблеми.

Резултатът е видим в повечето истории, събрани в сборника Gay Propaganda — полицейският произвол и дискриминиращото законодателство са подпомогнати от националистически групи, които знаят, че ще останат безнаказани, каквото и да вършат. Каспаров и героите от книгата напомнят, че за да се отговори на всички хора и институции, атакуващи гей общността, е необходима широка коалиция от активисти, адвокати, артисти и журналисти.

Вероятно най-яркият лъч светлина в Gay Propaganda е именно убеждението, че проблемите, пред които сме изправени, могат да бъдат преодоляни. Гари Каспаров и Маша Гесен, както и някои от интервюираните в книгата, са били принудени да избягат от Русия. Част от тях вярват, че някой ден ще се върнат в родината си и да живеят в безопасност със своите партньори, деца и приятели.

Лошата новина е, че днес нещата са по-зле, отколкото през 2013-та, когато е публикувана книгата — днес никой не би твърдял, че Полша е гостоприемно място за ЛГБТ младежи. Добрата новина обаче е, че можем да разчитаме един на друг.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още