Франция узакони инвитро оплождането за лесбийски двойки и жени без партньор

Коста Каракашян

Снимка: Brian Kyed / Unsplash

След двугодишни парламентарни дебати Франция ще разшири достъпа до асистирана репродукция, която досега беше достъпна само за хетеросексуални двойки, които са безплодни.

Миналата седмица Националното събрание, долната камара на двукамерния Френския парламент, прие закон, който позволява на жените без партньор и лесбийските двойки да имат достъп до медицински асистирана репродукция. Гласуването се състоя след две години разгорещени дебати и демонстрации на групи, противопоставящи се на движението за равни репродуктивни права.

Досега жените от Франция най-често са посещавали Белгия и Испания за лечение на безплодие - упражнение свързано с допълнителни разходи. С новия закон Франция се изравнява с 10 други държави от ЕС и Обединеното кралство. Освен Белгия и Испания, другите държави, които позволяват инвитро процедурите за жени без партньор, са: Дания, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Финландия и Швеция. Извън ЕС, Исландия и Норвегия имат подобни законови разпоредби.

Министърът на солидарността и здравеопазването Olivier Véran заяви, че се надява първите деца да бъдат заченати до края на 2021 г., въпреки че промените в закона може да се забавят заради обжалване пред Конституционния съвет на Франция с участието на опозиционни политици от десницата.

"Тук сме, за да гласуваме закон, в основата на който стоят свободата, равенството, солидарността и достойнството", заяви пред събранието Coralie Dubost, депутат от управляващата партия La République En Marche! Законопроектът беше окончателно одобрен след 500 часа дебати и над 12 000 изменения, съобщи Dubost в Twitter. 

Законът ще влезе в сила веднага след като бъде подписан от изпълнителната власт. 

Какво представлява новият закон?

Мярката е част от широкообхватен закон за биоетиката, представен от правителството на Макрон. Законопроектът за биоетиката също така ще сложи край на анонимността на донорите на сперма, които ще трябва да се съгласят да разкрият самоличността си, ако децата им поискат да узнаят биологичния си баща, когато навършат 18 години.

Той обаче не засяга забраната на Франция за сурогатно майчинство, при което жени носят и раждат деца за други двойки.

Не бяха удовлетворени и исканията на транссексуалните жени да им бъде разрешено да даряват сперма за използване при процедури за оплождане преди смяната на пола им.

Процедурите за лечение на безплодие са безплатни във Франция, но новият закон ще интегрира и лесбийските двойки и жените без партньор.

Източник: DW / BBC

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още