Фондация "Сингъл Степ" призовава съдебните институции да защитят правата на транс хората

Коста Каракашян

Снимка: Kyle / Unsplash

Върховният касационен съд е изпратил до Конституционния съд искане за тълкуване на редица текстове от Конституцията, включително какво е значението на понятието "пол" и има ли то самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от биологичното.

Част от въпросите, отправени от Гражданската колегия на ВКС към Конституционния съд (КС), са: Какво е обяснението на понятието "пол", възприето от Конституцията, и има ли то самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от биологичното? Има ли предимство правото на личен живот, така както го определят Хартата на основните права в ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, пред това обяснение? Поводът за тези въпроси са противоречива съдебна практика по дела, заведени от транс хора.

Фондация "Сингъл Степ" призовава в становище публикувано онлайн "ВКС да обхване препоръките на експерти от областта на медицината, психотерапията, психиатрията и т.н. и да чуе гласа на самата транс общност".

Решението на Конституционния съд по точната дефиниция на "пол" би могла да бъде пагубна за транс хората в България. Ако съдът реши да даде дефиниция без да вземе предвид медицинския, психологическия и чисто човешкия аспект на прехода на всеки транс човек, това би направило невъзможно транс хората да живеят официално и административно с пола, който те самите желаят.

Относно медицинският въпрос на същестуването на транс хората, фондацията споделя: "Отричането на явлението транссексуалност е противопоставяне на науката, включително и медицината. Това противопоставяне у нас пречи за предоставянето на качествени здравни услуги на транс хората, които просто имат нужда от медицински грижи, за да синхронизират анатомичния с психичния си пол."

Фондацията призовава съдебните институции да организират изслушвания на неправителствени организации и експерти от областта на медицината, психотерапията, психиатрията, да вземат предвид препоръките им при изготвяне на дефиницията на пол и да зачетат правото на достоен живот на всеки транс човек.

"В заключение искаме да заявим, че самоопределението по пол е основно човешко право и медицински факт – правата на транс хората да определят своя пол не отнемат ничие друго право, каквото и да е то. Смятаме, че сега е моментът КС да уважи правото на достоен живот на всички транс хора в България, като включи в процеса за дефиниране на пола становища от специалисти, които работят ежедневно с тази група и познават отблизо проблемите, с които те се сблъскват и решенията, от които имат нужда" допълва становището.

Пълното изявление може да прочетете тук.

В следващите месеци Конституционният съд предстои да се произнесе дали ще разгледа искането за тълкуванието на понятието "пол". Очаквайте още по темата.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още