Европейският парламент обяви ЕС за "зона на свобода за ЛГБТИК лицата"

Деница Любенова

Снимка: LGBTI Intergroup, Европейски парламент

На 11 март 2021 г. Европейският парламентът обяви ЕС за "Зона на свобода за ЛГБТИК лицата". Резолюцията, която няма задължителен характер за държавите членки беше приета с мнозинство от 492 гласа. 141 европейски депутати гласуваха с "против", а 46 гласа с "въздържал се". Българските евродепутати, подкрепили резолюцията са:

  • Цялата група на ДПС, състояща се от Атидже Алиева – Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова
  • Цялата група на БСП, състояща се от – Елена Йончева, Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова
  • Радан Кънев от ДСБ
  • Андрей Ковачев от ГЕРБ

Против резолюцията са гласували Ангел Джамбазки (ВМРО) и Андрей Слабаков (ВМРО).

Резолюцията на ЕП е резултат от засилващата се омраза срещу ЛГБТИ хората в държави като Полша и Унгария и по-специално заради разрастващите се от 2019 г. насам полски региони, окръзи и общини, които са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от „ЛГБТИ идеологията“.

От 2019 г. до днес в Полша има обявени над 100 подобни зони, в които местните правителства следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИК лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството.

Според евродепутатите тези зони в Полша са част от широко разпространена дискриминация, нападения и реч на омраза срещу ЛГБТИК хора, идващи от страна на публичните органи, настоящия президент и проправителствените медии. Евродепутатите подчертават влошаващото се положение и с конкретни примери от Полша, които включват арести на ЛГБТИК, нападения и забрана на прайд шествия в страната.

Въпреки че Резолюцията на ЕП има по-скоро пожелателен характер към държавите членки, тя изразява категоричната позиция на мнозинството от европейските депутати, че ще се борят за отстояване на правата на ЛГБТИК хората в Европа.

Поради тази причина и ЕП отправя препоръка към Европейската Комисия да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС.

Източник: Младежка ЛГБТ организация "Действие"

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още