Евровизия 2021 става все по-куиър със следващите 5 обявени песни

Андреа Драгов

Снимка: Eurovision / Twitter

Преди организаторите на конкурса да обявят на 2 март, че възнамеряват да посрещнат публика в Rotterdam Ahoy, макар и в намален състав предвид противоепидемичните мерки, излязоха още 4 нови песни, както и една преработена. В третата порция ви очакват парчета, възхваляващи както Бог, така и Дявола, а също и изпълнители, живеещи в еднополови двойки.

Започваме с Кипър, която представи песента си El Diablo в изпълнение на гъркинята Έλενα Τσαγκρινού (Елена Цагрину) на 24 февруари. Тя следва успешната формула на танцувалната песен на английски с испанско заглавие, установена през 2018 г. от Елени Фурейра и нейната Fuego, която донесе най-доброто класиране на страната досега, а именно второ място.

Тазгодишният текст обаче се оказа доста по-противоречив ("I fell in love / I fell in love / I gave my heart to el diablo") и доведе до протест на православните християни на острова пред местната телевизия. Въпреки това при излизането си парчето бързо завзе първото място на феновете в най-използваното приложение за правене на класации. Успех, с който не може да се похвали миналогодишният избраник Sandro, роден в Германия от майка гъркиня и баща американец.

2020:

2021:

Ден по-късно бял свят видя песента на Германия, а именно I Don’t Feel Hate на Jendrik, който е и неин автор. Тя бързо поляризира почитателите, като някои я сметнаха за недобре скроена шега, а други се изкефиха на укулелето и ироничността ѝ, както и на шарения, на моменти налудничав клип. Йендрик живее с приятеля си от 4 години.

За пътя му до Евровизия, включително и за самоделния видеоклип с общ труд на приятели и роднини, можете да научите повече тук. Миналата година Германия беше готова да си пробва късмета с нашумелия покрай осмия сезон на The Voice of Germany словенски певец Ben Dolic. Зад песента му Violent Thing стои българския композитор, текстописец и продуцент Борислав Миланов, автор на песните ни за 2011, 2016, 2017, 2018 и 2020, както и на такива за други държави през годините.

2020:

2021:

Ирландия беше следващата, която разкри песента си. Местната телевизия даде втори шанс на Lesley Roy да представлява страната си. Тя постига сравнителен успех в САЩ с първия си и единствен албум досега – Unbeautiful (2008). От 2010-а е омъжена за американка.

Докато миналогодишното ѝ предложение Story of My Life е денс поп рок парче с послание за себеприемане и съдържа репрезентация на куиър хора в клипа към него, тазгодишното Maps залага на малко по-съвременно звучене, а темата е откриването на собствения път в живота.

2020:

2021:

В предпоследния ден на месеца пък Словения чества 60 години от дебюта на Югославия в конкурса и в един час си припомни словенските следи в историята му, както и някои от по-значителните успехи на бившата федерация, както и на настоящата република, преди Ana Soklič (Соклич) да представи песента си за 2021 г. Amen се различава по няколко неща от миналогодишната Voda (сигурно се досещате какво значи). Природното звучене и метафоричният текст на словенски отстъпват място на госпел на английски с религиозен привкус.

2020:

2021:

В първия ден от новия месец Албания, която първа избра песента си още през декември, представи новата версия на песента Karma. Етно елементите са запазени, като новият аранжимент е по-динамичен и са добавени електронни заигравки в инструменталната част.

Karma (2020):

Karma (2021):

А преди да преминем към 4 март, когато официално бяха представени 4 песни, ще ви разкрием едната от тях, която изтече в интернет пространството още на националния ни празник, а именно румънската. Младата певица Roxen беше преизбрана да представлява държавата си, след като миналата година ни предложи заигравка с думи в заглавието Alcohol You ("When I’m Drunk").

Темата за тежките емоции се пренася и в новата ѝ песен Amnesia, само че там вече не става дума за отношенията с друг човек, а за тези със самия себе си. Стилът ѝ е сравняван с този на Billie Eilish, както при Виктория, което е нормално, защото и двете са нейни почитателки.

2020:

2021:

Макар досега да сме ви представили 15 песни, към днешна дата те вече са 26, а до края на седмицата се очаква да знаем всички 40 (Армения, за съжаление, се оттегля от конкурса поради политическата обстановка в страната, но можете да чуете песента им за 2020 тук), така че очаквайте много скоро следващата статия от поредицата.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още