Евровизия 2021: от разследване на песни до изпълнения по покриви

Андреа Драгов

Снимка: Виктория Георгиева / Eurovision Bulgaria

Време е да ви запознаем със случилото се между 8 и 10 март, когато Русия, Австрия, Швейцария, Гърция и България представиха песните си, а Украйна – преработената версия за Евровизия.

Започваме с Деня на жената, когато Русия проведе набързо скалъпен национален финал с точно 3 песни. Победителка излезе родената в Таджикистан Манижа с песента си Russian Woman. Любопитното е, че тя е написана точно година по-рано и се отнася до силата на руската жена да преборва стереотипите. Манижа може да се нарече потомствена феминистка, защото прабаба ѝ била една от първите в Таджикистан, която отказала да носи забрадка и започнала работа. Певицата също се застъпва за ЛГБТИ+ общността, както и се бори срещу домашното насилие и наложените медийни стандарти за женска красота. Именно заради това изборът ѝ поражда консервативна вълна от недоволство с ксенофoбски и женомразки оттенъци. Дори се стига дотам някои групи да искат от Следствения комитет да разследва текста за нарушаване на законите.

Каквото и да си говорим, в редките случаи, в които на руските зрители се дава избор, те избират да подкрепят етнически малцинства и песни на езици, различни от английски (2009 и 2012), а телевизиите са тези, които се опитват да ни пробутват шлифовани до съвършенство поп песни на английски за световен мир (2013, 2014, 2015) или политически обосновани избори, будещи съжаление (2017, 2018). Глътка свеж въздух от тези формули беше 2020 г., когато ексцентричната група Little Big трябваше да представи страната. Те обаче не се осмелиха да опитат отново тази година, смятайки, че няма как да надминат себе си. Може би са прави, при положение че песента UNO се превърна в най-гледната на официалния канал на Евровизия за всички времена, задминавайки Израел 2018.

2020:

2021:

Ден по-късно чухме и новата съкратена версия на Украйна. Освен музикални промени, тя претърпя и текстови такива, за да се избегнат обвинения в заимстване на народно творчество и представянето му за авторско. Може да се каже, че новата версия е нещо като продължение на старата. Тя е също така придружена и от нов клип, заснет в околностите на Чернобил, където в зимни условия се случва рейв парти сред природата.

Шум 1.0:

Шум 2.0:

Австрия преизбра артиста с родители филипинци Vincent Bueno. Предложенията му за 2020 и 2021 г. обаче не могат да се различават повече. Миналогодишното Alive беше фънк парче с нотка Michael Jackson, а тазгодишното Amen (втора песен с това заглавие след Словения) е балада с фаталистична гледна точка. Текстът звучи сякаш се отнася до края на връзка между двама души, но певецът казва, че е по-скоро за вътрешната борба между сила и слабости. Нито едната не може да се нарече особено постижение за жанра си.

2020:

2021:

Швейцария е един от основните любимци при залозите и миналата, и тази година. Gjon’s Tears (приблизително Джон) към момента е третият най-вероятен победител, както е бил и миналата година при вестта за прекратяване на конкурса. Макар и с родители от Косово и Албания, той пее на втория най-разпространен официален език на държавата си, а именно френския.

Докато миналогодишната Répondez-moi (Отговорете ми) повдига темата за това какво е да си мигрант, то Tout l’Univers (Цялата вселена) се отнася до способността да обичаме и да се доверяваме отново дори и след разочарованията. Гласът му трогва мнозина, но звученето, както и сценичната постановка зад пиано напомнят на последния победител Duncan Lawrence. Дали е възможно две подобни песни да спечелят една след друга?

2020:

2021:

В същия ден излезе и песента на Гърция, озаглавена Last Dance. Певицата Στεφανία (Стефанѝя) е най-младата участничка тази година. Макар гъркиня, тя е родена и израснала в Нидерландия, която и представя на Детската Евровизия през 2016 г. като 1/3 от групата Kisses. Тя беше избрана да представлява Гърция още миналата година с песента SUPERG!RL. И двете песни са танцувални, но докато миналата съдържаше повече етно мотиви, тазгодишната е с по-изчистено звучене. Темите са съответно вярата в собствените способности и в това, че всеки край е своеобразно начало.

2020:

2021:

Българската песен пък беше представена в специална емисия по БНТ, където Victoria изнесе концерт с живо пеене, танци от Skywalkers и музикален съпровод на покрива на Гранд Хотел София, включващ последните ѝ 9 англоезични парчета, измежду които миналогодишната ѝ песен Tears Getting Sober и 6-те предложения за тази година. 5 от тях съставят първия ѝ миниалбум a little dramatic. След пожелания за успех на известни български медийни личности, както и нейни колеги от Евровизия, тя разкри на края на предаването, че е избрана песента Growing Up Is Getting Old и се състоя премиерата на клипа към нея. Любопитна подробност е, че тази песен, както и Imaginary Friend и Dive Into Unknown са били обмисляни като варианти още миналата година.

След големите очаквания, създадени от първото място през 2020 г. при букмейкърите, пето място към момента при същите може да е разочароващо за някои, но екипът около певицата уверява, че е избрал песента с най-много сценографски потенциал за изпълнение на конкурса.

2020:

2021:

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още