Erik Altemus: Няма нищо по-секси от честност и почтеност

Коста Каракашян

Снимки: Evan Zimmerman (начална снимка) / Luke Fontana

Днес се срещаме с талантливия американски изпълнител Erik Altemus, който ни разказва за новото си електронно поп парче U Slay.

КОСТА: Здравей, Erik! Поздравления за новия сингъл. Как прекарваш дните си след пускането на клипа и след изборите в САЩ?

ERIK: Благодаря ти! Като цяло следях доста внимателно всичките шмекерии около изборите. Лека-полека се отлепям от телевизора и започвам да работя по нова музика.

КОСТА: U Slay е много смел проект, в който показваш и сериозната, и игривата си страна. Откъде дойде вдъхновението за песента и за видеото?

ERIK: Написах U Slay миналата година специално за мой приятел, който организираше събитие за Halloween в манхатънския квартал Lower East Side. Не можех да присъствам, за да я изпълня на живо, а исках да допринеса някак и така се роди U Slay! В крайна сметка, събитието не се състоя, но бях много щастлив, че съм създал песента.

Песента разказва за това да си толкова влюбен в някого, че да се чувстваш все едно те “slay”-ват с любовта си. Идеята, че нещото, към което си толкова пристрастен също така може да те смаже. Става и въпрос за приливите и отливите на страстната любов. За видеото беше много важно да покажем точно това движение в хореографията и маниерите ми, да преливат между хипер-мъжественото и женствената ми персона. 

КОСТА: Много ми харесва мистерията и чувствеността във видеото. Много е хубаво да се види изпълнителската ти страна на преден план. Как разработихте кадрите с танците по пода и стола?

ERIK: Много си мил! Хореографията е дело на моя добра приятелка и редовен колаборатор Eva Busta'Move. Заедно работихме по последния ми проект Desidero и знаех, че ще се справи перфектно с U Slay. Репетирахме по Zoom около месец преди да снимаме и изследвахме различни стилове на движение и създадохме танцовия речник заедно. Заради ситуацията с вируса и други логистични проблеми се наложи да сменим локацията в последния момент.

До последния момент имаше много несигурности, но най-много обичам колко гъвкава и приспособима е Eva. Веднага щом потвърдихме новата локация, изрепетирахме всичко с камерата и се въдхновихме от текстурата на дървените дъски. Двамата с Eva създадохме танца на пода на тази репетиция, точно вечерта преди снимките!

КОСТА: Разкажи ни малко за различните тоалети, които носиш във видеото.

ERIK: Радвам се, че попита! Забавлявах се много докато правих стайлинга за това видео. Важно е да отбележа, че сам продуцирам проектите си и често се налага да влизам и в допълнителни роли, включително (но и не само) дизайнер на костюми. Исках тоалетите да бъдат едновременно дръзки и нежни, за да ми позволят да се потопя и в “мъжествената” и в “женствената” енергия.

Очевидно е, че вдъхновението идва и от класическата BDSM естетика с кожени каиши. За този проект се сдобих и с много реалистична, много vintage усмирителна риза! Но любимата ми визия е черната изрязана и раирана рокля, която моята приятелка Marine Penvern създаде. Съчетахме я с едни военни ботуши Dolce and Gabbana и се чувствах много fierce, трябва да отбележа.

КОСТА: Участвал си в театрални продукции, бил си на сцена на Broadway и си се снимал доста във филмови продукции. Как бяха за теб тези преживявания и какво те вдъхнови да започнеш да работиш по твоя авторска музика?

ERIK: Танцувам и пея още от малък, откакто се помня. Голям късметлия съм, защото родителите ми винаги са подкрепяли този творчески път. Израснах в театъра и дълго време целта ми беше да стигна до Broadway. След като това се случи, започнах да измествам целта си към киното и телевизията. Е, отне доста време и беше дълъг процес и, за щастие, все още мога да записвам кастинг видеа от собствения си дом.

Да пиша и да продуцирам моя собствена музика е начин да продължавам да творя докато гоня целите си като актьор. Бих се радвал да съм отново на Broadway един ден, но да живея в град като Ню Йорк си беше тежко за мен. Израснал съм в Калифорния, цялото ми семейство е тук и винаги знаех, че искам да дам шанс и на LA. В момента живея тук. Определено е по-просторно, но би било лъжа да твърдя, че Ню Йорк не ми липсва. Наистина се надявам отново да съм и на двете крайбрежия щом светът отвори границите си отново. 

КОСТА: Къде се чувстваш повече в свои води - пред жива публика или докато записваш песни в студиото и работиш по клипа след това?

ERIK: Нищо не е по-силно от това да си пред публика на живо. Определно ми липсва. Но и времето прекарано вкъщи по време на карантината много ме вдъхнови. За мен е дар да имам възможността да прекарам толкова време върху усъвършенстването на писането и продуцирането на музика. Понякога работя върху една песен толкова концентрирано, че минават дни преди да усетя, че не съм ял нищо или не съм си дал почивка, а това е голям лукс!

Мисля, че колкото и труден да беше този период, също така ни даде възможност да обърнем вниманието си навътре и да рефлектираме. Това е нещото, което ме вдъхновява да пиша. Нямам търпение скоро да пея на живо, но с цяла поредица нови парчета!

КОСТА: Има ли среща с публиката, която ти е направила особено силно впечатление?

ERIK: Нищо не може да се сравнява със суперфеновете на Broadway. Знам, защото и аз бях такъв! Те са най-отдадените и лоялните. Имаше едно момиче, което беше дошло да ни гледа в Pippin на Broadway над 100 пъти. Когато дойде време за последното ми шоу и взех билет като подарък, за да и благодаря за всичката подкрепа.

КОСТА: Кое е първото нещо, което правиш на края на дълъг работен ден?

ERIK: Неовързан съм и живея сам по време на карантината… и ми е трудно да организирам дните си с някаква сериозна структура. Обикновено има някаква релаксация след като се почувствам, че съм свършил достатъчно. Често това означава вино и някаква разтяжка на мускулите докато гледам новините и пия чаша вино.

КОСТА: Кои са за теб най-важните куиър икони?

ERIK: Със сигурност Judy Garland. Legendary, darling!

КОСТА: Какво те разсмива?

ERIK: Много неща! Много е важно да се смеем и да си позволяваме да сме странни! BLAH!

КОСТА: Кое е нещото, което все още не си направи, а много ти се иска?

ERIK: Много искам да стигна до Нова Зеландия, за да изследвам Фиорланд. Чувал съм, че там има обиколка, в която ползваш всякакви превозни средства. От кану до кон до хеликоптер, спиш по дърветата, катериш се по скали и т.н. Звучи невероятно!

КОСТА: Коя е любимата ти песен в момента и защо?

ERIK: Слушам новия албум на Sam Smith нон-стоп от седмица насам. Forgive Myself се е забила в главата ми. Добра песен за плачене е. Нали знаеш тези песни, които си пускаш, за да си поплачеш? Изкарва всички мои емоции и ми показва колко силна може да бъде музиката.

КОСТА: Какво би казал на младите ни ЛГБТИ+ читатели тук в България?

ERIK: Продължавайте да бъдете себе си! Няма нищо по-секси от честност и почтеност. 

Последвайте Erik Altemus в Instagram и последвайте Out.bg в Facebook / Instagram.

Чуйте U Slay тук:

Прочетете още