Equality Act: Нов закон за ЛГБТИ+ права е приет от Камарата на представителите на САЩ

Коста Каракашян

Снимка: Unsplash

Камарата на представителите на САЩ одобри новия Equality Act, който има потенциала да осигури правна защита от дискриминация за ЛГБТИ+ хората в САЩ на национално ниво. Новият закон въвежда поправка в Закона за гражданските права от 1964 г., така че той да включва сексуална ориентация и полова идентичност като класификации, защитени от дискриминация, допълвайки вече дефинираните раса, религия, пол и национален произход.

Новият закон бе одобрен с 224 гласа “за” и 216 “против”, като трима републикански представители са подкрепили новия закон в опозиция на партията си. Законът предстои да бъде поставен за гласуване пред Сената. Той ще гарантира защита от дискриминация за ЛГБТИ+ хората що се отнася до работа, пребиваване, образование и всички други сфери на обществото.

Новият закон би могъл да обърне вълната от дискриминационни политики и закони, които различни градове и щати бавно въвеждат през последните години. Досега само 22 щати и окръг Колумбия имат закони против дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Новият президент Joe Biden многократно обяви, че планира да одобри и приложи новия закон още в първите си 100 дни управление, стига той да бъде одобрен от Сената. 

Демократичната представителка Marie Newman от Илино̀й, която има транс дъщеря коментира: "Без Закона за равенство, нашата нация никога няма да постигне принципите си на свобода и равенство. Гласувам за закона в името на Evie Newman, която е не само моя дъщеря, а и най-силният и смел човек, когото познавам."

Републиканските представители не одобряват закона и изискват добавка изключение за “защита при силни религиозни виждания”. През 2019, законът отново успешно преминава през Камарата на представителите, но увисва в републиканския настроен Сенат по времето на управление на Donald Trump. 

Добрите новини днес идват след още една положителна изпълнителна заповед на президент Biden, която отменя забраната на администрацията на Trump трансджендър хора да служат открито в армията.

Очаквайте още по темата. 

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Източник: The Guardian / Reuters

Прочетете още