Omari Douglas за It's A Sin и семейството, куиър историята и епидемията от СПИН

Коста Каракашян

Снимка: HBO България

Когато гледахме хитовия британски сериал It's A Sin, веднага се влюбихме в нахакания и невероятно забавен Roscoe. В интервю предоставено специално за Out.bg от HBO България, чаровният Omari Douglas разказва за героя си и за историите от епидемията от СПИН, за които е научил по време на снимките.

Omari споделя: Сериалът е епична история за петима приятели, които живеят заедно в Лондон и се озовават в един и същ апартамент по стечение на обстоятелствата. Разбира се, става въпрос за началото на епидемията от СПИН и как повлиява на тях, на отношенията им с близките и семействата и на целия път на живота им занапред. 

Моят герой е Roscoe, който напуска дома си на 17 години. Roscoe е много неща едновременно, той е като хамелеон. Играе го много силен, но мисля, че отвътре е много нежен и емоционален. Също така е много лоялен и грижовен.

Идва от много традиционно, консервативно семейство. Семейството му е нигерийско. Той сам се освобождава от тях, когато напуска дома си. Израснал е в Лондон, но чак тогава си позволява да намери този Лондон, от който иска да стане част. За него това означава да се появи в общността, да покаже истинските си цветове и наистина да бъде този човек, който копнее да бъде. 

Много е амбициозен, целеустремен и също така схваща бързо и е хитър. Мисля, че просто иска да бъде успешен. Не е сигурен точко как ще го постигне, но иска да бъде някой. Мисля, че заради всичко, което му се е случило у дома, е изградил една броня около себе си.

Когато бях на прослушване за ролята ни изпратиха работна версия на първите два епизода и това, което наистина ме привлече е, разбира се, работата на Russel T Davies е емблематична, но начинът, по който са представени тези герои е много истински и човечен. Самите герои са много комплексни и начинът, по който Russel пише е много красив. Има толкова много между редовете.

Помислих си, че това е наистина страхотен начин да се почетат хората от тази общност - тези, които все още са живи и тези, които са починали. Този сериал е брилянтен начин да се почетат животите им! Особено днес, когато все още се налага да се борим за тази кауза.

Разбира се, като общество сме пораснали и вече приемаме идентичността на хората по-лесно и това е прекрасно, но мисля, че за младото поколение е изключително важно да се запознае с тази история. Важно е да знаем защо днес имаме възможността да сме тук. Става въпрос за съвсем нормални хора, които са се сблъскали с нещо толкова непознато, с една истинска катастрофа. Изисквало се е от тези хора да се преборят с толкова много.

Това не е просто “гей” сериал. Вярвам, че темите в него са много универсални. Начинът, по който темата за семейството се разглежда, както за биологичното семейство, така и семейството, което ние самите създаваме, е много трогателен.

Вярвам, че ще ни научи много за приемствеността, не само когато става въпрос за сексуалността, а за всеки аспект от живота ни. Надявам се, че хората ще научат от сериала с повече знания за борбата и трудностите, които са претърпяни от хората преди нас, за да се оттърсим от тази стигма около ХИВ и епидемията от СПИН.

It's A Sin е достъпен в HBO GO (плюс цяла селекция от ЛГБТИ+ сериали и филми).

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още