Джобен речник на ЛГБТИ+ терминологията

Този речник със сигурност не е изчерпателен, задължителен или окончателен. Неговата цел е да хвърли светлина върху термини, които все още са нови в българския език. Тъй като повечето хора не знаят тяхното значение, а и обществото като цяло все още не ги е въвело в употреба, все още няма наложил се превод за повечето от тях. За някои термини запазваме английските изрази.

Андрогенен

Изразяване на пола, което има елементи и на мъжественост, и на женственост.

Аромантичен

Човек, който изпитва малко или никакво романтично привличане към другите. Да не се бърка с асексуален.

Асексуален

Човек, който има ограничени или никакви сексуални чувства или желания.

Биологичен пол

Често се нарича просто „пол“, „физически пол“, „анатомичен пол“ или по-специализирано – „пол, определен при раждането“. С други думи, това е анатомията на репродуктивната система и вторичните полови белези.

Бисексуален

Човек, който физически, романтично, емоционално и/или духовно изпитва привличане и към мъже, и към жени.

Бифобия

Предразсъдъци или дискриминация спрямо бисексуални хора.

Гей

Човек, което е емоционално, физически и / или сексуално привлечен от хора от същия пол. По-често се използва, когато се отнася за мъже, които са привлечени от други мъже, но може да се използва и за жени. Това е и обобщаващ термин, използван за обозначаване на куиър общността като цяло или за индивидуално определение за всеки, който не се идентифицира като хетеросексуален.

Грешни местоимения (misgendering)

Обръщането към някого (най-вече транс човек), използвайки дума, местоимение или обръщение, което не отразява правилно пола, с който този човек се идентифицира.

Demisexual

Човек, който не е привлечен сексуално от други хора, освен ако не е формирал дълбока емоционална или романтична връзка с тях.

Полово флуиден

Полово флуиден е полова идентичност, която най-добре се описва като динамичен микс между мъж и жена. Човек, който е полово флуиден може винаги да се чувства като микс от двата традиционни пола, но някои дни да се чувства повече мъж, а други – повече жена.

Драг култура (Drag)

В драг културата хората използват дрехи и грим, за да имитират и често преувеличават знаменателите на женския пол и половите роли в рамките на спектакъл или представление.

Драг кралица (Drag Queen)

Човек, обикновено мъж, който се облича в дрехи, които традиционно са носени от жени и пресъздава роля с преувеличена женственост като част от спектакъл или моден формат.

Драг крал (Drag King)

Човек, който се облича в дрехи, по-често носени от мъжете, действа с преувеличена мъжественост и в мъжки роли, обикновено като част от спектакъл. По-рядко срещани от Drag Queens.

Женственост

Набор от атрибути, поведения и роли, свързани най-общо с момичетата и жените, който е социално конструиран и не е същото понятие като женския биологичен пол, определен при раждането.

Изразяване на пола

Външният израз на нечий пол, чрез комбинация от облекло, поведение, социално държание и други фактори, който обикновено варира на скалата от мъжественост до женственост.

Интерсекс

Термин за комбинация от хромозоми, хормони, вътрешни полови органи и гениталии, която се различава от двата очаквани модела за мъж или жена.

Конверсионна терапия

Опити за промяна на сексуалната ориентация или полова идентичност на хората, за да ги направят хетеросексуални или цисджендър. Отречена и считана за злоупотреба от всяка световна медицинска институция, но все още често практикувана от религиозни групи и съмнителни терапевти.

Крос-дресинг

Носене на дрехи, аксесоари или грим, обикновено свързани с противоположния пол, по много различни причини.

Куиър (queer)

Използва се като общ термин, за да опише хора, които не се самоопределят като хетеросексуални. Използва се и за описание на хора, които имат не-нормативна полова идентичност.

Лесбийка

Жена, която е привлечена романтично, сексуално и /или емоционално от други жени.

ЛГБТКИА

Лесбийки, гей, бисексуални, транс, куиър, интерес и асексуални хора. Понякога се използва знакът плюс накрая на тази абревиатура, за да се покаже, че има още идентичности в спектъра.

Издаване (outing)

Неволно или нежелано разкриване на сексуалната ориентация на друг човек, неговата полова идентичност или интерсекс статус.

Метросексуален

Мъж със силно чувство за естетика, който отделя повече време, енергия, или пари за външния си вид и поддръжка, отколкото се смята за нормативно за този пол.

МСМ

Мъже, които правят секс с мъже, които не е задължително да се идентифицират като гей, хомосексуални или бисексуални.

Мъжественост

Набор от атрибути, поведения и роли, обикновено свързани с момчета и мъже, който е социално конструиран и не е същият като мъжкият пол, определен при раждането.

Небинарен (non-binary)

Човек, чиято полова идентичност не е единствено мъжка или женска.

Пансексуален

Човек, който изпитва сексуално, романтично, физическо и / или духовно привличане към хора от всички полови идентичности / изрази. Често се съкращава като „пан“.

Пол

Полът е принадлежността към мъжка или женска идентичност по отношение на социалните и културни роли, които се считат за подходящи за мъже и жени. Можете да използвате пол, за да посочите една от многото идентичности, сред които са женски пол, мъжки пол, комбинация от двете или нито една от двете.

Полиаморен

Човек, който има отворени сексуални или романтични отношения с повече от един човек наведнъж.

Полова дисфория

Половата дисфория се усеща, когато полът, определен при раждането на даден човек не съвпада с неговата полова идентичност. Често се изисква диагноза за полова дисфория, преди един транс човек да получи достъп до някаква форма на медицинска подкрепа за своя преход.

Полова идентичност

Вътрешното възприятие за собствения пол и начинът, по който човек се самоопределя, въз основа на това доколко половата идентичност съвпада с пола, определен по рождение. Често срещаните определения за полова идентичност включват мъж, жена, джендър куиър (genderqueer), транс и други. Често се бърка с биологичния пол или пола, определен при раждането.

Полово неприспособим

Gender non-conforming: 1. описание на изразяване на пола, което посочва нетрадиционно полово представяне (мъжествена жена или женствен мъж); 2. определение за полова идентичност, което се отнася за човек, който се идентифицира извън половата бинарност.

Преход (transitioning)

Става въпрос за прехода от пола, определен при раждане към половата идентичност, с която даден човек се идентифицира. Това не е еднократна процедура; това е сложен процес, който протича за дълъг период от време. Преходът може да включва някои или всички от следните лични, медицински и правни стъпки: споделяне със семейството, приятелите и колегите; използване на различно име и нови местоимения; обличане по различен начин; промяна на името и / или пола в юридически документи; хормонална терапия; и евентуално (макар и не винаги) една или повече операции. Точните стъпки в прехода варират от човек до човек.

Прикрит

Човек, който не е открит пред себе си или другите относно своята (различна) сексуална или полова идентичност. Това може да е по избор и / или поради други причини, като страх за собствената безопасност, от отхвърляне от връстници и семейство или неодобрение и / или загуба на дом, работа и т.н. Произлиза от английския израз „да си затворен в гардероба“. Когато хората изберат да прекъснат тази тишина, те „излизат“ от гардероба или се „разкриват“. (виж разкриване)

Разкриване

1. Процесът, при който човек приема и / или идентифицира собствената си сексуалност или полова идентичност (да се „разкрие“ пред себе си). 2. Процесът, при който човек споделя своята сексуалност или полова идентичност с други хора (да се „разкриеш“ пред приятели и т.н.). Това е непрекъснат процес през целия живот. Всеки ден, през цялото време, човек трябва да преценява пред кого е удобно да се разкрие, дали е безопасно и какви могат да бъдат последствията.

Сексуална ориентация

Видът на сексуалното, романтичното, емоционалното / духовно привличане, което човек може да изпита към други хора, и което обикновено се определя въз основа на половото отношение между човека и хората, от които е привлечен.

Съюзник

Човек (обикновено хетеросексуален и / или цисджендър), който подкрепя и уважава членовете на ЛГБТИ общността. Хората са активни съюзници, когато действат в подкрепа и проявяват публично уважение.

Транс

Общ термин, който обхваща спектър от идентичности, които отиват отвъд социално определените норми на пола.

Транс(джендър) човек

Обобщаващ термин за хора, чиято полова идентичност и / или изразяване на пола се различава от това, което обикновено се свързва с пола, определен при раждането. Важно е да се подчертае, че трансджендър идентичността не зависи от физическия външен вид или медицинските процедури.

Транс(джендър) жена

Жена, чийто пол, определен при раждането е на мъж, но има женска полова идентичност. Транс жените понякога се наричат също MtF (male-to-female – мъж към жена).

Транс(джендър) мъж

Мъж, чийто пол, определен при раждането е на жена, но има мъжка полова идентичност. Транс мъжете понякога се наричат FtM (female-to-male - жена към мъж).

Транссексуален

Транссексуалните хора имат усещане за полова идентичност, която не съвпада с пола, определен при раждането и имат желание за необратима промяна към пола, с който се идентифицират, обикновено чрез медицинска намеса (включително терапия за смяна на пола, хормонална терапия и операции за смяна на пола). Много трансджендър хора не търсят подобна необратима промяна и не се идентифицират като транссексуални. Поради това най-добре е да питаме самия транс човек кое определение предпочита.

Трансфобия

Страхът или омразата към транс хората, често под формата на словесни или физически атаки (нападение, обиди, конфронтация).

Флуиден/флуидност

Обикновено се използва заедно с друг термин, като например джендър флуиден или флуидна сексуалност; флуиден описва идентичност, която може да се променя или измества с времето между или в границите на смесица от възможности (например, мъж и жена, би и хетеросексуален).

Хетеронормативност

Мнението, у индивиди или институции, че всеки е хетеросексуален и че хетеросексуалността е по-висша от останалите видове сексуалност. Това води до невидимост и стигматизиране на другите видове сексуалност. Хетеронормативността също така води до възприемането, че само мъжествените мъже и женствените жени са хетеросексуални.

Хетеросексизъм

Поведение, което дава привилегировано отношение на хетеросексуалните хора, подсилва идеята, че хетеросексуалността е по-добра или „по-правилна“ от куиър сексуалността, и /или прави останалите видове сексуалност невидими.

Хетеросексуален

Човек, който е емоционално, физически и / или сексуално привлечен от хора от противоположния пол.

Хомосексуален

Човек, който е емоционално, физически и / или сексуално привлечен от хора от собствения си пол. Този термин се счита за стигматизиращ (особено като съществителното „хомосексуалист“) поради своята история като категория психично заболяване и не се препоръчва за честа употреба (използвайте гей или лесбийка вместо това). До 1973 г. „хомосексуалността“ е класифицирана като психично разстройство в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (в Америка). Това е само една от причините с този термин да има такива тежки отрицателни и клинични конотации.

Хомофобия

Широко понятие за редица негативни нагласи (например, страх, гняв, нетолерантност, негодувание или дискомфорт), които човек може да има към членовете на ЛГБТИ общността. Терминът също може да включва страх, отвращение или неприязън спрямо това да бъдеш възприеман като ЛГБТИ. Хомофобски – дума, която описва лице, което изпитва някои елементи на тези негативни нагласи към гей хората. Хомофобията може да се изпитва скрито от някой, който се идентифицира като ЛГБТИ – т.нар. вътрешна (интернализирана) хомофобия.

Цисджендър човек

Човек, чиято полова идентичност е еднаква с пола, който е определен при раждането – напр. човек, който е роден с биологичен мъжки пол, отгледан е като мъж и възприема себе си като мъж.

Циссексизъм

Убеждението или предпоставката, че половите идентичности, изрази и въплъщения на цисджендър хората са по-естествени и легитимни от тези на транс хората.

Прочетете още