Д-р Rachel Levine влиза в историята като първата транс жена на висш държавен пост в САЩ

Коста Каракашян

Снимка: Biden-Harris Transition / PR

Новоизбраният президент на САЩ Joe Biden назначи трансджендър докторката Rachel Levine за помощник-министър на здравеопазването (Assistant Secretary of Health).

При одобрение от Сената, д-р Levine ще стане първата открита транс федерална служителка на толкова висок пост в Щатите. В момента тя e директор на службата по здравеопазване в Пенсилвания и ръководи борбата на щата с COVID-19 пандемията. Също е майка на две деца и е член на борда на Equality Pennsylvania, щатска организация, която се бори за правата на ЛГБТИ+ хората. 

"Д-р Rachel Levine ще допринесе със стабилното си ръководство и ценните познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в тази критична ситуация и след това", съобщи Biden.

"Изборът ѝ е исторически значим и тя е изключително квалифицирана, за да ни помогне да ръководи политиките за обществено здраве на администрацията ни". Изборът на д-р Levine бе посрещнат с поздравления от ЛГБТИ+ активисти, публични личности и организации. Той е изключително важна стъпка към развиването на политики, които са по-инклузивни и рефлектират нуждата на всички американци.

Д-р Levine е възпитаничка на Harvard, медицинския факултет на Tulane University и Mt. Sinai Medical Center в Ню Йорк. Тя е президент на Асоциацията на държавните и териториални здравни служители (ASTHO) и е професор по педиатрия и психиатрия в медцинския колеж на Penn State University. Има научни трудове за опиоидната криза, медицинската марихуана, хранителните разстройства и ЛГБТИ+ медицината.

Избраната вицепрезидентка Kamala Harris нарече Levine "забележителен държавен служител със знания и опит, който да ни помогне да овладеем тази пандемия и да защитим и подобрим здравето и благосъстоянието на американския народ".

Досега, д-р Levine се е сблъсквала с множество негативни коментари и нападки относно нейната полова идентичност по време на службата и в Пенсилвания. През юли месец, след инцидент с трансфобски коментари в социалните мрежи, тя коментира по време на дневния си брифинг за пандемията: “Честно казано, нямам време за нетолерантност. Сърцето ми гори с желание да помогна на хората и времето ми е запълнено с борбата за общественото здраве на всички в Пенсилвания. Ще остана напълно фокусирана върху тази цел”.

Кабинетът на Joe Biden обещава много положителни промени за пристъствието на ЛГБТИ+ общността в политиката. Той спомена транс общността в първата си реч и сподели платформа, която обещава да приоритизира ЛГБТИ+ правата. Също номинирани в екипа му за преход с Shawn Skelly, бивш специален асистент на министерството на отбрана и първият транс ветеран, назначен от американски президент, и Pete Buttigieg, първият гей мъж номиниран за перманентна позиция в кабинета като транспортен министър.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още