Д-р Rachel Levine става първата транс жена на висш държавен пост в САЩ, потвърдена от Сената

Коста Каракашян

Снимка: Biden-Harris Transition / PR

Aмериканският Сенат потвърди назнaчаването на трансджендър докторката Rachel Levine за помощник-министър на здравеопазването в САЩ (Assistant Secretary of Health). Тя е първата открита трансджендър федерална служителка в историята на държавата.

Окончателният резултат от ггласуването на сенаторите за назначаването ѝ тази сряда беше 52 гласа "за" и 48 "против". Всички сенатори от Демократическата партия я подкрепиха, както и само двама от републиканските сенатори - Lisa Murkowski от Аляска и Susan Collins от Мейн.

Досега д-р Levine е била директор на службата по здравеопазване в Пенсилвания и ръководителка на борбата на щата с COVID-19 пандемията. Също така има две деца и е член на борда на Equality Pennsylvania - организация, която се бори за правата на ЛГБТИ+ хората в Пенсилвания.

При номинацията ѝ още през януари президент Biden сподели: "Д-р Rachel Levine ще допринесе със стабилно лидерство и познания, от които имаме нужда, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в тази критична ситуация и след това".

Гласуването за потвърждение обаче идва в особент момент за за транс общността, тъй като законодателните органи в САЩ - предимно тези под контрола на републиканците - обмислят безпрецедентна вълна от законопроекти, насочени към ограничаване на правата на младите транс хора.

Един такъв законопроект, въведен в най-малко 25 щата, цели да ограничи участието на транс момичета и млади жени в женски спортни отбори. Една такава мярка вече е подписана от губернатора на Мисисипи Tate Reeves и подобни мерки се обсъждат в Тенеси, Арканзас и Южна Дакота.

Въпросите, свързани с трансджендър правата, също са основен фактор за републиканската опозиция на предложения Закон за равенство, който ще разшири защитата на федералните граждански права за ЛГБТИ+ хората в САЩ.

Бившият кмет на Хюстън Annise Parker, президент на LGBTQ Victory Institute, намекна за тези проблеми, когато приветства гласуването на Сената за Levine: "Във времена, в които злонамерени политици използват транс хората за собствената им политическа изгода, потвърждението на д-р Levine явно показва ценния принос на транс хората в обществото ни".

По време на изслушването за потвърждението ѝ на 25 февруари, д-р Levine се беше сблъскала с критика от сенатор Rand Paul от Кентъки, който гласува "не". Той я попита относно медицинските процедури за младите транс хора, включително хормонално лечение и инхибитори на пубертета: "Вярвате ли, че непълнолетните са способни да вземат такова променящо живота решение като смяната на пол?"

Levine отговори, че здравните нужди на трансджендър хората са "много сложна и нюансирана област със стабилни изследвания и стандарти за грижи" и каза, че би приветствала обсъждането на проблемите с него.

В миналото Levine е изразявала позицията, че хормоналната терапия и лекарствата, блокиращи пубертета, могат да бъдат ценни медицински инструменти за намаляване на психическия стрес и възможния риск от самоубийство при някои транс младежи.

Д-р Levine е възпитаничка на Harvard, медицинския факултет на Tulane University и Mt. Sinai Medical Center в Ню Йорк. Тя е президент на Асоциацията на държавните и териториални здравни служители (ASTHO) и е професор по педиатрия и психиатрия в медцинския колеж на Penn State University. Има научни трудове за опиоидната криза, медицинската марихуана, хранителните разстройства и ЛГБТИ+ медицината.

Kабинетът на Biden обещава много положителни промени за ЛГБТИ+ общността в политиката. Той спомена транс общността в първата си реч и сподели платформа, която обещава да приоритизира правата на всички ЛГБТИ+ хора. Друг открит член на кабинета е Pete Buttigieg, първият открит гей мъж, който става транспортен министър.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още