Доближаваме се до Евровизия 2021 с 39 песни и без Беларус

Андреа Драгов

Снимка: Виктория Георгиева / Eurovision Bulgaria

Евровизия 2021 вече почти е реалност! Срокът за записване на резервните изпълнения, в случай че дадена делегация не може да се качи на сцената в Ротердам, изтече на 26 март, с което и последният шанс на Беларус да представи песен, отговаряща на правилата на конкурса. Уви, и второто им предложение се оказа политически натоварено и Беларуската национална телевизия беше отстранена от тазгодишното издание на конкурса.

Но да минем на по-положителна вълна и да разгледаме 4-те песни избрани на 6 март, както и още една, излязла на следващия ден.

В поредната суперсъбота започваме с Естония, която преизбра Uku Suviste за представител на страната си след неуспешни опити през 2017, 2019, както и 2020 поради отмяната на конкурса. Той е вторият изпълнител, който успя да постигне това след литовската група The Roop. Основното му предимство е външният вид, но нито напомнящата мюзикъл What Love Is, нито драматичната балада The Lucky One трогват феновете особено.

2020:

2021:

Дания проведе традиционния Dansk Melodi Grand Prix (Гран при на датската мелодия), който се използва от първото участие на страната през 1957 г. до ден днешен за определяне на представителя ѝ. За първи път от 1997 г. насам страната ще бъде представена на родния си датски език от Fyr & Flamme и песента им Øve os på hinanden (Упражнявайте се един върху друг).

Парчето е като директно извадено от 80-те, а певецът не е особено стабилен вокално. Въпросът тук е дали носталгичното звучене ще бъде достатъчно да се класират? Въпреки всичко те вече достигнаха върха на класацията за датски сингли. Миналогодишните победители Ben & Tan подадоха песен за участие, но не бяха допуснати до финала, което доведе до противоречиви реакции.

2020:

2021:

Друга държава, която направи обрат в обичайните си езикови практики що се касае до Евровизия, е Португалия. За първи път в над 50-годишната си история на участие тя изпраща песен изцяло на английски. На традиционния Festival da Canção (Фестивал на песента), който продължава далеч след полунощ, избраха групата The Black Mamba с песента Love Is On My Side.

Песента е вдъхновена от среща по време на турне на групата в Нидерландия (тазгодишния домакин) с възрастна дама, преселничка от Източна Европа, която след сблъсък с проституция и употреба на вещества успява да постигне мечтите си, защото „любовта била на нейна страна“. Носовото пеене на певеца и композитор Tatanka не е за всекиго, а звученето напомня стар американски филм. Миналогодишната победителка Elisa (Елиза) не пожела да защити успеха си с Medo de sentir (Страх да чувствам).

2020:

2021:

Вечерта (по-скоро нощта) завърши с избора на Италия на конкурса, вдъхновил самата Евровизия, а именно Festival di Sanremo. Тя също изненада с неочакван избор, а именно рок групата Måneskin (Монескин, на датски "лунна светлина") с песента Zitti e buoni (Тихи и послушни). Те са един относително радикален избор за Италия, от която сме свикнали да очакваме едно по-консервативно звучене, особено сърцераздирателните любовни балади, като миналогодишната Fai Rumore (Вдигаш шум) на Diodato. Изглежда, все пак рискът ще се отплати за Италия, защото към момента песента е в топ 5 при букмейкърите.

2020:

2021:

Завършваме с най-малката държава участник тази година, а именно съседната на Италия Сан Марино. Тя има навика да дава втори, трети, та дори и четвърти шанс на певците от краткия си каталог. Senhit не прави никакво изключение. Тя беше едва втората им представителка на конкурса през 2011 г. Тогава не успя да се класира, но тази година очакванията са високи. След като миналата година даде заявка за много забава с Freaky!, тази година имаме не просто песен, на която да танцуваме, ами истински banger в лицето на Adrenalina.

Песента грабва с близкоизточни ритми, а най-голямата изненада е появата на небезизвестния американски рапър Flo Rida в нея. Певицата, италианка на еритрейски родители, също така е съюзник на ЛГБТИ+ общността и в последните месеци качва артистично заснети кавъри на песни от Евровизия, включително Австрия 2014, където влиза в ролята на драг крал, и Португалия 2017, в чийто тематично коледен клип подарява бебе на гей двойка. Очакванията са да подобри най-успешния резултат за Сан Марино, а именно 19-о място.

2020:

2021:

Можете да чуете всички 39 песни в едно клипче тук, а полуфиналистите според реда им на изпълнение тук и тук. Ако търсите България, ще я намерите под № 13 във втория полуфинал.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още