Дилян* е на парти довечера, няма време за Мравин и „Черупки”

Дилян Ценов

Снимка: David Shankbone / Flickr, Single Step

*Всяка прилика с конкретни лица е случайна и нецеленасочена. Името, използвано в този коментар, е избор на автора и причините за това са обяснени в текста. 

Аудиторията на Out.bg вероятно вече знае, че само за последната една една седмица различни групи от около 20-30 провокатори опитаха да саботират три ЛГБТИ+ събития (две в София и едно в Пловдив) и да попречат на нормалното им протичане. Последният случай датира от вчера (30 май), когато група момчета влиза в The Steps по време на прожекция на филма „Черупки” на Слава Дойчева. Полиция и жандармерия пристигат на мястото и за щастие до ескалиране на напрежението не се стига. Ситуацията става още по-притеснителна, когато теглим чертата и видим че това е третото събитие за последната седмица, което по сходен начин става обект на подобни провокации.  

Сега обаче няма да си говорим за това, което се случи. Нито за хората, отишли там, за да гледат един филм и да подкрепят общността. Ще говорим за онзи, който не е там.

Кой е той ли? Да го наречем Дилян. За най-безопасно, авторът на този текст слага своето име, но иначе на негово място можете да сложите, което име ви е на сърце.

Този Дилян не беше на представянето на книгата „Мравин и планетата Гора” (26 май), не е бил в Пловдив ден по-късно, не е бил на Бургас Прайд и не отиде вчера на прожекцията на „Черупки” на Слава Дойчева. На 12 юни няма да отиде на София Прайд, но вечерта ще е fashionably late за афтърпартито, за което отдавна си е поръчал харнес, къси панталони и джокстрап.

Освен на афтърпартито за Прайда, може да го видите всяка седмица как е разбива в столичните клубове на техно сетове. Той е от редовните, всички бармани го знаят. С приятелската му гей компания се имат в close friends и новините за партитата (със или без продължение, както дойде) се разпространяват по-бързо от коронавирус на пазар в Ухан. Всички гей мъже в София го знаят. Едната половина му се кефи, другата му се дразни. И двете искат да спят с него. Естествено, той спи с когото си поиска, и когато си поиска.  

Иначе през деня Дилян може и да работи, може и да не. Никой не знае всъщност с какво се занимава той. Може да е HR в чуждестранна фирма в Бизнес парка, сервитьор в ресторант, или пък артист на свободна практика. Наближава 30-те или скоро ги е минал, живее под наем в гарсониера не по-далеч от широкия център, уикендите обядва веган бургер, на прибиране си взима смути джинджифил и спирулина, а вечерта хапва (пак с компанията) в заведенията по Витошка. Обича да разхожда домашния любимец в градинката на Кристал.

Дилян е майстор на селфитата от фитнеса, от полето със слънчогледите, от реката, пред огледалото (естествено разкрачен, с разпрани дънки и секси разрошени къдрици), в банята, от Симеоновския лифт, от Париж, Барселона, Берлин, Лондон и т.н. Важно е да се отбележи, че каквото и да прави той, винаги има пари за пътувания, партита, дрехи и фитнес карта. Или поне така изглежда. Целият този бляскав лайфстайл е богато илюстриран в Инстаграм, където нашия пич има стабилен брой последователи и всяко пътуване се слага в отделен highlight.

Приказка с вечен хепиенд. Затова Дилян няма време да ходи на представяния на детски книжки, няма да отиде да види изложбите за София Прайд, не се интересува от кино прожекции, от програми за сексуално здраве (освен оня път когато пипна гонорея в Борово), от кампании за правата на транс хората, или от шествието на 12 юни. На теория би трябвало да е част от ЛГБТИ+ общността. На практика, ЛГБТИ+ каузата за него свършва там, където свършват собствените му потребности.

Нека едно да е ясно - всички гореизброени неща сами по себе си не са лоши. Всеки сам избира начина си на живот и стига да е щастлив, това е окей. Има обаче един „леко” деликатен момент, а именно, че в следващия месец ЛГБТИ+ общността ще има голяма нужда от подкрепата на всички свои представители, приятели и съмишленици. В това число са и мнозината Диляновци, за които усещането за общност свършва с настъпването на сутринта. Защото действията се водят за всички и в името на всички.

В условията на зачестяващи опити за провокации към общността, малко солидарност би била повече от добре дошла. Всъщност не се иска много. Като за начало, присъствието на някоя друга прожекция или изложба е добро начало. Понякога и едно стори в Инстаграм стига, като малък жест на подкрепа към онези, които присъстваха вчера на прожекцията на „Черупки”. Защото само чрез солидарност и ангажираност можем да стигнем точката, в която един ден представяния на детски книги и кинопрожекции, няма да бъдат саботирани от хора с маски на БНС.  

През целия юни месец ЛГБТИ+ общността ще има нужда от подкрепата на всички свои членове, приятели и съмишленици. Само че тази подкрепа се осъществява денем. Когато Дилян реанимира от алкохола, попърса и евентуално от още нещо от предишната вечер... Иначе всичко е супер.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още