"Мравин и планетата Гора" е задължително четиво за цяло поколение родители

Коста Каракашян

Снимка: "Мравин и планетата Гора" / Colibri

Ако потърсите в интернет книжки за деца, в които има ЛГБТИ+ герои или еднополови семейства, няма да е изненада многообразието от примери, които ще намерите. Много по-изненадваща е разликата в дискурса за тях на български и английски език. На английски лесно ще намерите "8 Children’s Books that Represent Same-Sex Parents", "7 LGBT Books for Kids We Love", "30 Children’s Books With LGBT Characters" и "Early Elementary LGBTQ Family-Friendly Books", докато на български през последните 24 часа ще откриете "Безсрамие! Джендърска книжка за 3-годишни" и "Потресаващо: ГЕРБ калинки одобриха книжка за деца с еднополови семейства". В центъра на този феномен е новата книга “Мравин и планетата Гора” на Великан Василева.

Разликата в заглавията не е резултат на различните ни нрави на запад или в България. Тя единствено показва страхът на едно цяло поколение, лишено от адекватна информация по въпроса как се формира сексуалната ориентация на човек. Показва, че българите все още се притесняваме, че "различната" сексуална ориентация е най-лошото нещо, което може да се случи на едно дете.

Разговорите около "Мравин и планетата Гора" напомнят на притеснителната наредба от последните дни в Унгария, която задължава да се се отпечатва предупреждение върху книгите, които съдържат "поведение, несъвместимо с традиционните роли на пола". Тази наредба е дело на същото правителство, забранило юридическото признаване на транс хората и възпитало хомофобския евродепутат József Szájer да води срамен двойнствен живот, който приключи кариерата му със секс скандал в Брюксел.

Съществуването на книги като "Мравин и планетата Гора" е значимо, както за децата, които ще се запознаят с нея, така и за техните родители. Тя ще им даде шанс от малки (или като големи) да се научат, че традицията и многообразието не са взаимо изключващи се, а могат да вървят ръка за ръка. Ще им покаже, че емпатията и разбирането са ни по-присъщи от омразата и страха. Че да уважаваш различните е много по-хубаво от това да възпитаваш срам в тях или в себе си.

Защото хомосексуалните хора съществуват и са нормална част от всяко едно общество, но нехуманното и хомофобско отношение ще намерим само при тези от нас, научени от малки да се страхуват и да мразят. 

Когато "Мравин и планетата Гора" разказва за два мъжки лебеда, които "живеят заедно, защото се обичат" и за Бръмба и Бътърфлай, които "не искат една без друга, затова са една с друга", става въпрос за любовта, която се полага на всички хора, независимо от сексуалната ориентация или половата им идентичност. 

При хората, толерантността създава устойчивост. Позволява ни да изградим едно общество с многообразни ценности и повече емпатия между тях. И да живеем заедно, защото се обичаме.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още