Десетки се изследваха безплатно за ХИВ в кампания на фондация Single Step в Прайд месеца

Дилян Ценов

Снимка: Single Step / Facebook

В месеца на Прайд фондация Single Step насочи вниманието на ЛГБТИ+ общността към сексуалното здраве, като проведе скрийнингови изследвания за HIV, сифилис, хепатит B и C. Инициативата се проведе в The Steps, в рамките на три дни през юни (16, 19 и 23) и десетки се възползваха от нея. Oсвен напълно конфиденциалното и анонимно тестването, желаещите получаваха консултация и резултати в рамките на минути.

Това е поредната кампания в сферата на сексуалното здраве, която Single Step организира. Предвид големия интерес, в дългосрочен план се цели подобни инициативи да се провеждат редовно. Това ще предостави възможност на всички желаещи да се тестват безплатно за ХИВ и други инфекции – услуги, които у нас все още не са покрити от здравната каса и в най-честите случаи се заплащат.

От хората, възползвали се от кампанията, най-голям процент са тези на възраст между 19 и 25 години, като за 25% от всички взели участие, това е било първо тестване за ХИВ.

В основата на кампанията стои посланието, че научаването на ХИВ статуса не е страшно и отнема само няколко минути, а дава толкова много спокойствие след това. Различни научни данни показват, че често пъти в България хора научават, че са ХИВ-позитивни години след инфектирането. Това е така заради нередовното тестване, страх и стигмата. В същото време, ХИВ вече е само хронично заболяване, благодарение на антиретровирусната терапия, която се предоставя безплатно в България.

Елиминиране на стигмата около ХИВ

Освен кампанията за безплатно тестване, в навечерието на приемането на новата държавна програма за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Министерство на здравеопазването, Single Step проведе и национална кръгла маса на тема „Елиминация на стигмата в ХИВ“, в партньорство с Angelini Pharma и Gilead Sciences.

Модерирано от д-р Момчил Баев, мениджър на програмата за сексуално здраве на Single Step, събитието постави фокус върху стигмата сред медицинските работници и разгледа механизмите, по които незнанието и предразсъдъците сред медиците прeчат на достъпа до здравни услуги на хората, живеещи с ХИВ.

Участие взеха лекари и учени, включително и от секторите за лечение на ХИВ в страната. Основните им послания бяха свързани с необходимостта от модернизация на дейностите в националната програма за ХИВ, подобряване на материално-техническата база на отделенията, както и специализирани обучения за студенти по медицина.

Повод за кръглата маса беше 40-тата годишнина от СПИН епидемията, която се отбелязва през 2021 година. Проф. Радка Аргирова, вирусолог, направи преглед на развитието на тази първа епидемия на нашето поколение като очерта постиженията, но и предизвикателствата.

Фондация Single Step предлага повече информация и анонимни консултации по всякакви въпроси свързани със сексуално здраве тук: endhivbg@singlestep.bg

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още